Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Staněk šije do vedení ČSSD. Co tomu říkají prezidentovi muži v sociální demokracii?

Autor: Jiří Rys - 
9. července 2019
05:02

Situace v ČSSD se komplikuje. Strana působí stále více rozpolcenějším a rozhádanějším dojmem a to zejména kvůli nynějšímu úsilí nahradit Antonína Staňka ve funkci ministra kultury. Kvůli tomu v poslední době značně zesílily hlasy, které vyzývají k vystoupení z koaliční vlády vedené Andrejem Babišem (ANO 2011). A aby toho nebylo málo, Staněk začal úřadovat na sociální síti Twitter, kde kritizuje hned několik svých spolustraníků. Blesk Zprávy zjišťovaly, co kauze říkají prezidentovi blízcí sociální demokraté. 

Staněk o svém předsedovi Janu Hamáčkovi napsal, že nedodržel slovo, když mu předsednictvo strany vyslovilo podporu, ale pár dní na to se objevil návrh na jeho odvolání. Rýpnul si také i do svého případného nástupce ve funkci Michala Šmardy a to jen proto, že chyběl na folklorním festivalu v Dolních Dunajovicích.

Na poznámku poslance Petra Dolínka o tom, že by mu měl být zakázán přístup na jednání poslaneckého klubu, reagoval Staněk na jeho adresu vyjádřením, že by se „věrný křesťan“ měl chránit od „jeho pojetí ČSSD“. Jak se ale na tuto situaci v sociální demokracii dívají příznivci Miloše Zemana?

Foldyna: Problém si vytvořila ČSSD sama

„Sociální demokracie je jedinečná v tom, že problém, který neexistuje, si dokáže sama vytvořit,“ reagoval poslanec Jaroslav Foldyna při dotazu Blesk Zpráv na nynější vnitrostranickou krizi. Podobně mluví i o Staňkových tweetech a jejich reakcích na ně: „Naprosto zbytečná diskuse.“ A v podobném duchu se Foldyna vyjádřil i o vládní krizi: „Ten problém je uměle vytvořený, vytvořil ho nikoliv Zeman, nikoliv Babiš, ale sociální demokracie sama vytvořila problém a ten v uvozovkách přetavila do vládní krize.“

Foldyna také připomněl okolnosti Staňkova odvolání, kdy se za něj strana nejdříve postavila. A za pár dní poté byla navržena jeho výměna. Zmínil, že jeho odvolání kvůli neklidu v resortu bylo zbytečné, podle něj nic chybného ve svém resortu neudělal.

Řešení současné situace by Foldyna viděl například v dohodě s ministrem Staňkem na nějakém přechodném období - a to do září či října. Byť je k předčasným volbám ještě daleko, byly by pro sociální demokracii „jistým vysvobozením, jelikož by alespoň ukončily její agonii“, míní Foldyna. Přičemž při pro něho pravděpodobné sněmovní absenci TOP 09, STANu a i případně KDU-ČSL očekává zpřehlednění politické situace, jakkoli následně přiznává, že by se novými volbami nic podstatné asi nevyřešilo.

Foldyna se také domnívá, že prezident svým postupem ústavu neporušuje, dle něj se pohybuje v příslušných mezích tak jako jeho předchůdci v úřadu Václav Havel a Václav Klaus.

Škromach: Nedopisujte si přes internet

Podle bývalého místopředsedy Senátu Zdeňka Škromacha takto otevřené vnitrostranické diskuse na sociálních sítích straně neprospívají, přičemž zúčastnění by „měli spolu komunikovat a ne si dopisovat přes internet“. „Je potřeba obnovit komunikaci, aby spolu v uvozovkách řečeno kluci z vedení socdem a z poslaneckého klubu více mluvili,“ řekl Škromach Blesk Zprávám.

K výzvě poslance Petra Dolínka se Škromach postavil odmítavě. Vzhledem k pražským volebním výsledkům by navíc Dolínek straně raději nic doporučovat neměl. Zdůraznil, že Antonín Staněk je stále ještě poslancem za ČSSD a měl by tak po svém ministerském konci pokračovat v tomto mandátu. A bylo by chybou kvůli tomuto sporu nechat štěpit i poslanecký klub.

Ohledně způsobu vyřešení krize je Škromach pesimistický. „Těch variant moc není, všechny jsou špatné,“ zmínil, přičemž se ale kloní spíše k setrvání v Babišově vládě. „Když už se sociální demokracie rozhodla pro vládní angažmá, tak by ho měla dotáhnout asi už zřejmě do konce,“ uvedl. I přes případný odchod z vlády bude totiž ČSSD neustále připomínáno, že její vznik pod Babišovým vedením vůbec umožnila. Zdůraznil také to, že v záloze čeká hnutí SPD. Okamura celkem otevřeně už rok říká, že mu na vládě vadí účast sociální demokracie, nikoliv premiér Babiš,“ podtrhl. Ohledně případných předčasných voleb Škromach řekl, že to je až poslední varianta, která by ale měla potom proběhnout co nejrychleji.

Ohledně toho, zda Miloš Zeman dodržuje ústavu, nemá Škromach jasný názor, zmiňuje ale existenci ústavních zvyklostí. „Kromě ústavy se vytváří také ústavní zvyklosti a ty vytvářel jak Václav Havel tak Václav Klaus a vytváří je i Miloš Zeman“, doplnil.

Hašek: Je to fraška

Bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek ve vyjádření pro Blesk Zprávy v současné situaci vyzývá ke klidu a účastníkům vzkazuje, aby „nepodléhali letním vedrům a aby se případně zchladili“. Podle Haška by se neměly vést diskuse prostřednictvím médií a sociálních sítí. S Antonínem Staňkem je nutné diskutovat v rámci poslaneckého klubu, zdůraznil.

„Tuto krizi si začala sociální demokracie sama, respektive její statutární místopředseda Roman Onderka, který krátce před evropskými volbami začal vyzývat pana Staňka k odstoupení,“ řekl Hašek. Výzvy podobného charakteru by měly zaznívat až po volbách.

Michal Hašek považuje nynější vládní krizi za „absurdní frašku“, přičemž „je nesmysl bourat vládu na jedné personální výměně“. Mnohem důležitější by pro sociální demokracii mělo být jednání o státním rozpočtu. Případný odchod strany z vlády podle něj voliči nepochopí, přičemž tento krok „budou brát jako nějakou hru o koryta“. Pro odchod z koalice by se přihlašoval zejména tehdy, když sociální demokracie nebude moci plnit své programové body.

Podle Haška „nepřijetí Staňkovy demise je v souladu s ústavou i s ústavními zvyklostmi. Je věcí úvahy hlavy státu, jestli demisi přijme, nebo nepřijme“. Nicméně vzápětí dodává, že „prezident Zeman se v podstatě dostává na konec toho časového koridoru, ve kterém se pohybovali prezidenti Havel a Klaus v personálních věcech. Nejbližší dva týdny by měly v téhle věci už přinést nějaké definitivní rozuzlení“.

Předčasné volby by podle něj mohly vzhledem k současným volebním preferencím pro sociální demokracii dopadnout velmi špatně. Jediným připraveným na ně je prý navíc jen Andrej Babiš. Nové volby by ho navíc mohly posílit v postavení nejsilnějšího politika v zemi.

Redakce Blesk Zpráv se ptala i bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly. „Já se vám k tomu nebudu vyjadřovat,“ stručně odvětil.

Premiér Andrej Babiš se podle posledních zpráv ve čtvrtek vydá za prezidentem Zemanem, aby se pokusil zažehnat hrozící odchod sociální demokracie z vlády. A v pátek se Zeman setká s šéfem ČSSD Hamáčkem a právě Antonínem Staňkem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 9. července 2019 22:48 )

zajímavé .....placeno, zaplaceno nebo jen na "jiné téma"

marmat ( 9. července 2019 22:46 )

Kdyby šlo koupit lístky na pátek na TOTO mimořádné konfrontování , dám za 15 minut 1500,-Kč.........Půjde o zcela mimořádné sólo pana prezidenta

marmat ( 9. července 2019 22:42 )

ANO ...hra Zemana s ČSSD, ale i s Babišem je dech-beroucí ....Co bude na stole v pátek při konfrontaci na Hradě se Staňkem, Hamáčkem a Babišem ???
Je to HRA O TRŮNY !!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!

marmat ( 9. července 2019 22:34 )

Pokud nechá ČSSD se svojí "popularitou" a dluhy padnout vládu, tak se můžou
NECHAT VYFOTIT !!!

uspecle ( 9. července 2019 18:32 )

Přejít na SpFling.com - skvělé seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít sex partnera!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa