Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rychetský: Zeman se nechová podle ústavního pořádku. Ústava je nekompromisní

Autor: peb, ČTK - 
4. července 2019
14:35

Pokud předseda vlády navrhne odvolat ministra, česká ústava nedává prezidentovi žádný prostor k vyjednávání či zvažování pro a proti - hlava státu má povinnost takovému návrhu vyhovět, a to bez zbytečného odkladu. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský to řekl v rozhovorech pro Český rozhlas Plus a týdeník Respekt. Nečinnost prezidenta Miloše Zemana, který ani po měsíci nerozhodl o návrhu premiéra Andreje Babiše (ANO) na odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), není podle něj v souladu s ústavním pořádkem.

„To není založení pravomoci prezidenta, to je založení povinnosti prezidenta,“ poznamenal Rychetský ke zmíněnému článku ústavy v ČRo Plus. 

Otázku, zda Zeman v této chvíli už překročil onu podmínku „bez zbytečného odkladu“, Rychetský odmítl odpovědět vzhledem k tomu, že by ji mohl řešit Ústavní soud v případě podání takzvané kompetenční žaloby. Dosud nikdy se ale premiér na Ústavní soud v otázce odvolání ministra neobrátil, neexistuje tedy žádný precedens.

Pokud by Ústavní soud musel vyložit, co znamená bez zbytečného odkladu, nebylo by podle Rychetského rozhodnuto stejně jednou provždy - vždy by záleželo na okolnostech dané situace.

„Slova bez zbytečného odkladu se nedají interpretovat v obecné rovině hodinami, dny, týdny nebo měsíci. Je třeba je vždy posoudit podle okolností konkrétní kauzy a zvažovat, zda existoval důvod pro zpožděné rozhodnutí. Je třeba je vždy posoudit podle okolností konkrétní kauzy a zvažovat, zda existoval důvod pro zpožděné rozhodnutí,“ řekl Respektu.

Video  Vláda nad propastí: Hamáček a Babiš od Zemana odešli s nepořízenou  - abl
Video se připravuje ...

Odvolání prezident přijmout musí 

Zatímco demisi ministra prezident republiky přijmout nemusí, což se v případě Staňkovy rezignace také stalo, návrh na odvolání ministra podle Rychetského i podle ústavních právníků přijmout musí. „Absolutním pánem vlády je premiér a premiér má, dá se říci, neomezenou kompetenci, koho si prostřednictvím prezidenta do vlády nominuje a koho prostřednictvím prezidenta z vlády odstraní, zdůraznil šéf Ústavního soudu takzvaný kancléřský princip české ústavy.

Otálení Zemana není podle něj v souladu s ústavním pořádkem. „Vím, že je (Zeman) nečinný... A ta nečinnost není v souladu s ústavním pořádkem,“ řekl Rychetský v rozhlase. Právě fakt, že ústava neukládá v této věci prezidentovi žádnou lhůtu, čím argumentuje Zeman, podle Rychetského znamená, že hlava státu nemá prostor pro úvahy a má tuto povinnost splnit bez zbytečného odkladu. V tomto bodě je ústava nekompromisní,“ dodal.

Kvůli výměně ministra kultury se dnes v poledne sešli na zámku v Lánech Zeman s Babišem a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem.

osinek ( 5. července 2019 15:28 )

Co to blábolíš "neinformovaný houslisto"?
Jak a kdy přišel Andy čerpač (prý velký bojovník proti korupci?) k obrovskému majetku?!? Vysvětli to!!
Ekonomický časopis Forbes, který každoročně sestavuje "řebříček " dolarových miliardářů ve světě loni uvedl, že A.Babiš za 5 let fungování ve vládě zvýšil svůj majetek více než dvojnásobně?!?
To je výkon. Dle některých investigativních novinářů, Andy tak zabodoval neboť mu vydatně pomáhali ministři za Hnutí ANO, zejména ti, kteří spolurozhodují o dotacích a investičních pobídkách!
Proč se otíráš o předsedu Ústavního soudu Rychetského nebo o profesora Kiselu (v Česku prý největší odborník na ústavní právo)?
Viróza z Hradu nesahá těmto respektovaným odborníkům ani po kotníky

tryskomys ( 5. července 2019 06:21 )

Clověk si už začíná myslet,že žije v Turecku,kde vládne Erdogan tvrdou rukou,mně to přijde,že si ta troska myslí,že je jak král Já první,nechutnost sledovat,jak ruku v ruce s Burešem ničí pověst naší země v cizině,kde nás už házejí do pytle s Ruskem i Cínou dohromady,při bohužel pohledu,jak ,,namakaní hlídači,,mu dělají chúvy,k zbl......po Havlovi tu vládli jen samí samolibí n.....normální lidé už přestali proto chodit k volbám,stačil by poloviční parlament i senát je jakodkládací TRAFIKA pro ty co neprošli do parlamentu.

.tg.bb ( 4. července 2019 23:21 )

Zlá destruktivní potměšilá pomstychtivá vypitá vykouřená troska Miloš Zeman.

lufenda ( 4. července 2019 23:15 )

Zeman jedná v souladu s ústavou. Postavil se za ministra, který vyhodil ředitele udělujícího sám sobě milionovou odměnu. Na odstřel jsou Hamáček a Petříček Poche. Ne Staněk.

murQ ( 4. července 2019 23:08 )

Pane Rychetský zachrańte Česko.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa