Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zeman truchlí za „přítele“ a poradce: Ve Slušovicích se rozloučí s exsenátorem Čubou

Autor: Jakub Veinlich, ver - 
3. července 2019
05:40

Rodina a přátelé se dnes v půl čtvrté odpoledne naposledy rozloučí s Františkem Čubou, bývalým představitelem slavného JZD Slušovice a v neposlední řadě také senátorem za Stranu práv občanů. Ta přiměla k politickému návratu Miloše Zemana. A právě prezident bude prominentním hostem na pohřbu svého „přítele“ a někdejšího poradce.

František Čuba zemřel 28. června. Dnes se s ním rodina, přátelé a známí rozloučí ve slavných Slušovicích. Právě tam pracoval Čuba léta jako agronom. Na pohřeb zamíří z lánského zámku také prezident Miloš Zeman. „Pan prezident se pojede rozloučit se svým přítelem, kterého si velmi vážil, a pokloní se jeho památce,“ potvrdil Zemanovu cestu na smutnou událost Blesk Zprávám jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Například na pohřbu lobbisty a zákulisního politického hráče Miroslava Šloufa, kterého svého času považoval také za svého přítele, Zeman loni v únoru chyběl. Poslal jen květinu. Z Hradu byl na pohřbu například prezidentův kontroverzní poradce Martin Nejedlý, bývalý ministr zahraničí Jan Kavan nebo dosavadní poslanec Jaroslav Foldyna (oba ČSSD).

Poslední rozloučení s Františkem Čubou se bude konat dnes v půl čtvrté odpoledne v kostele Jana Křtitele ve Slušovicích. „Po církevních obřadech bude zesnulý tiše zpopelněn,“ stojí na parte zemřelého senátora.

Senátoři nedorazí

Nikdo ze Senátu ale na Čubův pohřeb nedorazí. Agronom a podnikatel byl jeho členem od roku 2014. Například senátor Ivo Valenta, který za něj podával rezignační dopis, je podle informací Blesk Zpráv v zahraničí, stejně tak je v zahraničí také senátor Tomáš Golaň. „Předseda Senátu Jaroslav Kubera pošle věnec,“ řekla Blesk Zprávám tisková tajemnice Eva Davidová.

Do Senátu byl Čuba zvolený ve Zlínském kraji. Ovšem práce politika si podnikatel příliš neužil. Na podzim v roce 2016 podstoupil náročnou operaci trávicího traktu a počítalo se s několikaměsíční rekonvalescencí. Do Senátu se už ale vůbec nevrátil. Paradoxně se tak senátoři, kteří byli zvoleni v říjnu 2016, s nejstarším kolegou nikdy osobně nepotkali. Čuba chyběl v horní komoře celkem 522 dnů. Právě za to sklidil největší kritiku. Během své absence totiž nenastoupil na nemocenskou a nadále pobíral svůj plat, a to včetně náhrad například na dojíždění do Prahy. Přišel si tak minimálně na milion korun.

Nejstarší senátor v historii české horní komory si tak přišel na rozloučenou s horní komorou parlamentu na částku přes 300 tisíc korun – vyplývá to ze zákona.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rencaa ( 3. července 2019 16:58 )

Milý přihlouplý Blesku,
nadpis-určitě máš na mysli pan prezident Zeman. Každý ho nemusí mít rád a souhlasit s ním, ano, ale je to pořád pan prezident. Hlavně Vy , kteří píšete do novin, vystupujete v mediích a na veřejnosti, by bylo vhodné vědět , jak se o hlavě státu vyjadřovat! Toto je smutné

Evka4 ( 3. července 2019 12:03 )

Čuba alespoň něco dokázal a pro lidi dělal hodně.Mluvila jsem v 80.letech s lidmi, kteří u něj pracovali a nemohli si ho vynachválit.Po revoluci se všude jenom krade.

illenne ( 3. července 2019 11:59 )

Jedno z mála JZD, které mělo podporu státu, dělal to, pro co měl podmínky. Co dělal v tomto věku v senátu nechápu, jako trafika určitě dobré, zvláště, když byl dlouhodobě nepřítomen kvůli nemoci a peníze pobíral.

sekebo ( 3. července 2019 09:30 )

Za éry komunistů se mu úžasně dařilo a Slušovice byly pojem. To, co předváděl poslední roky včetně "práce" v senátu byl pravý opak.

.tg.bb ( 3. července 2019 09:08 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa