Markovu maminku jsem měla moc ráda. Mám na ni krásné vzpomínky a je mi moc smutno, protože mi bude chybět,“ řekla Tereza Blesku před Malou obřadní síní strašnického krematoria o první manželce svého otce Bíbě, jak se uznávané baletní pedagožce Boženě přezdívalo. Nevlastní sourozenci spolu vždycky drželi. Poté ale, co Marek ve 13. komnatě prohlásil, že by se dokázal líp zabít než jeho otec, na něho sestra Tereza na nějakou dobu zanevřela. Vše už je ale dávno urovnáno.

Síň praskala ve švech. Přišla samozřejmě Brodského sestřenice Petra Černocká (69), která Bíbu milovala a měla dokonce chalupu pár metrů od chalupy Bródi, kde Božena se synem Markem vždycky trávili celé léto. Rozloučit se ale přišel i hojný počet Boženiných žáků, z nichž se mnozí stali na škole i jejími kolegy. A byla to také jedna z Bíbiných žákyň, které Marek svěřil smuteční řeč. „Znala maminku moc dobře, a tak jsem si řekl, že to bude osobní a že tohle by mámě udělalo radost,“ přiznal Brodský a prozradil, že maminku pochová do rodinné hrobky na pražských Malvazinkách. Nikoli tedy ke svému a Terezinu otci do Slunečné u České Lípy.

Poslední léta dožívala Bíba v motolské LDN a shodou okolností na stejném patře, kde leží i Brodského druhá manželka Jana Brejchová, kterou tam dostalo vážné onemocnění mozku. Oba dva nevlastní sourozenci tak mohli chodit navštěvovat svoje matky a potom o pár kroků dál i svoje macechy.

Fotogalerie
12 fotografií