Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zemřel Zemanův přítel Čuba (†83). Ovčáček u chybějícího senátora zmínil „velkou odvahou“

Autor: ČTK - 
29. června 2019
08:10

Zemřel bývalý senátor za Stranu práv občanů (SPO) a hlavní představitel někdejšího slavného JZD Slušovice František Čuba. Potvrdil to jeho přítel a bývalý předseda SPO Jan Veleba. Čuba, který před časem zaujal tím, že byl sice oficiálně senátorem, ale do Senátu nedocházel, zemřel v pátek ve věku 83 let. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že si prezident Miloš Zeman Čuby velmi vážil.

František Čuba zasedal v Senátu za SPO, zvolen byl za Zlínský kraj. Mandátu se vzdal letos na začátku roku po dlouhodobé absenci v důsledku nemoci.

Působil také jako poradce prezidenta Miloše Zemana v jeho expertním týmu. Čuba byl za SPO do Senátu zvolen za Zlínský kraj na roky 2014 až říjen 2020. V Senátu se ale neobjevoval od konce srpna 2016. Veleba označil Čubu za svého blízkého člověka, podrobnosti o jeho úmrtí neměl. Na pohřeb svého bývalého spolustraníka a senátního kolegy se chystá jít „ať bude kdykoli a kdekoli“.

Čuba působil také jako zastupitel a radní pro zemědělství Zlínského kraje. V roce 2013 jej prezident Zeman vyznamenal medailí Za zásluhy.

Za minulého režimu se proslavil jako autor „slušovického zázraku“, když z průměrného družstva Slušovice na Zlínsku vybudoval agrokombinát se sedmimiliardovým obratem.

V 80. letech byly Slušovice výkladní skříní socialistického zemědělství, ale přitom fungovaly spíše na tržních principech. Podnik zaměstnával na 7000 lidí. Od vysoké školy byl Čuba členem KSČ (1956 až 1989), v roce 1993 vstoupil do ČSSD a od roku 2010 byl členem Strany práv občanů, za niž dvakrát neúspěšně kandidoval do Sněmovny.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček ČTK řekl, že si Zeman Čuby velmi vážil. „Jméno Františka Čuby bude navždy spojeno s podnikatelským zázrakem, vizionářstvím a velkou odvahou,“ uvedl.

Čuba by slušovický zázrak vybudoval kdekoli, vzpomíná Veleba

František Čuba byl skutečná osobnost a podnikatelský génius, který by ojedinělý slušovický agrokombinát přezdívaný slušovický zázrak vybudoval i v jiné době než v socialismu, tak vzpomínal na zemřelého předsedu JZD Slušovice a bývalého senátora jeho blízký spolupracovník a spolustraník z SPO Jan Veleba. Čuba se podle něj zapsal do agrární historie. Čuba zemřel v pátek, bylo mu 83 let.

Co vím z vyprávění známých, tak si ho na Zlínsku poměrně vážili,“ řekl v sobotu místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), který stál v čele horní komory, když byl Čuba senátorem. Štěch jej označil jako odborníka na zemědělství a manažera a za úspěšného a schopného v době, v níž působil.

Ve své době to byl člověk, který se jevil jako člověk udávající nějaký směr, který by snad mohl mít naději na úspěch. Ale jak se ukázalo později, byla to možná jenom taková dovedně vytvořená kulisa za minulého režimu,“ dodal Štěch.

Čubu podle Veleby znali odborníci po celém světě včetně USA a Kanady. „Je to člověk, který se podle mého názoru zapsal nesmazatelně do naší agrární historie a nejenom její. Svým způsobem pokračoval v díle největšího génia Tomáše Bati ze Zlína,“ řekl Veleba. Nepovažuje za náhodu, že agrokombinát Slušovice vznikl právě na Zlínsku. "Baťovský duch, když František Čuba začal budovat agrokombinát Slušovice, tam byl," poznamenal.

Čuba podle něj razil krédo, že největším bohatstvím je tvůrčí lidské myšlení. „Byl ten, který mu dával prostor. Je úplně jedno, jestli svůj podnik vybudoval v socialismu nebo v kapitalismu. On by to vybudoval prostě všude,“ řekl Veleba. Při zaměstnávání lidí Čuba nehleděl na příslušnost ani názory, ale na schopnosti jednotlivců, dodal Veleba.

Výkladní skříň socialismu

Jednotné zemědělské družstvo Slušovice na Zlínsku sloužilo v 80. letech 20. století jako výkladní skříň socialismu, přitom fungovalo spíš na tržních principech. Čuba, který se stal jeho předsedou ve svých sedmadvaceti letech, vybudoval z průměrného družstva agrokombinát se sedmimiliardovým obratem, který kromě bytů a obchodů plných západního zboží postavil například dostihové závodiště či čtyřproudou silnici, vyráběl počítače a provozoval aerolinky.

Čuba v zemědělském družstvu vytvořil samostatné skupiny, které mezi sebou obchodovaly, část zisku odvedly na účet družstva a zbytek si členové nechali. Po roce 1989 se agrokombinát rozpadl na řadu malých firem, z nichž žádná už věhlasu „slušovického zázraku“ nedosáhla.

Čuba podle Veleby pořádal i semináře pro odborníky, protože Slušovice byly tehdy studnicí informací jinde nedostupných. „Začínaly myslím v 9:00. Šest vteřin před 9:00 začal odbíjet gong a úderem 9:00 František Čuba zahajoval konferenci,“ vzpomínal Veleba.

Velmi zodpovědný a nikdy nepřišel pozdě

Podle nějž byla dochvilnost pro Čubu typická i za působení v Senátu, kam byl zvolen v roce 2014. „První dva roky mu zdraví sloužilo. Měl obrovský smysl pro zodpovědnost, nikdy nepřišel pozdě,“ vzpomínal Veleba. Po složité operaci se ale Čuba už nedostal do původní kondice a po dlouhodobé absenci v Senátu v roce 2018 na mandát rezignoval.

Já bych popřál panu docentu Čubovi, aby mu moravská země byla lehká, budu na něho vzpomínat a budou na něho vzpomínat celé generace zemědělců bez ohledu na to, jestli jsou velcí nebo malí. Byla to skutečná osobnost a byl to svým způsobem podnikatelský génius,“ uzavřel Veleba.

Video  Kauza senátního absentéra Čuby: Jeho šéf Veleba utekl z tiskovky  - Zuzana Štíchová, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

1nostradamus1 ( 29. června 2019 22:18 )

hm, ad1. pán Čuba bol podnikateľský génius, postavil a úspešne viedol JZD Slušovice - vskutku " zázrak", nové technológie, pracovné postupy a práca so zamestnancom, výkony pridružených výrob..to sa nevidí ani dnes v tzv kapitalizme hocikde..p.Čuba mal prehlad, ovládal ekonomiku, bol vizionár, a mal to hlavné - cit na podnikanie.. mal výsledky....mal nepriateľov za socíku, tak aj za tzv. kapitalizmu. Jeho myslenie, podnikanie, úspechy to mu možno len závi­dieť­...za­mestnal šikovných ľudí , priviedol k podnikaniu a bojoval na všetkych frontoch, keď som tam prišiel , a nie raz, bol to iný svet podniku - o dva - tri kroky pred, a mnohokrát aj oproti západným firmám...

1nostradamus1 ( 29. června 2019 22:15 )

hm, ad1. pán Čuba bol podnikateľský génius, postavil a úspešne viedol JZD Slušovice - vskutku " zázrak", nové technológie, pracovné postupy a práca so zamestnancom, výkony pridružených výrob..to sa nevidí ani dnes v tzv kapitalizme hocikde..p.Čuba mal prehlad, ovládal ekonomiku, bol vizionár, a mal to hlavné - cit na podnikanie.. mal výsledky....mal nepriateľov za socíku, tak aj za tzv. kapitalizmu. Jeho myslenie, podnikanie, úspechy to mu možno len závi­dieť­...za­mestnal šikovných ľudí , priviedol k podnikaniu a bojoval na všetkych frontoch, keď som tam prišiel , a nie raz, bol to iný svet podniku - o dva - tri kroky pred, a mnohokrát aj oproti západným firmám...
Nebol to však jediný podnik v soc. češkoslovensku, bolo ich viac a tiež úspešných: Jílové u Prahy, JZD Práče pri Znojme, JRD Mier pri Trnave...avšak Slušovice boli naj...
V podstate, bol to Baťa v poľn­ohos­podár­stve­...a tí, kt. tu pľujú na jeho pamiatku, vedia veľké kulové, vo svoje malosti, závisti a hlavne nemohúcnosti, je mi ich ľúto

.tg.bb ( 29. června 2019 20:17 )

STBšovice jen využívaly toho, že tam mělo ÚV KSČ svoje želízka v ohni. Měli výsady, které nikdo jiný neměl, takže skutečně "zázrak" V zemi, kde komouši zlikvidovali podnikání, se to pak "podnikalo" jedna radost, včetně dovozu výrobků a komponentů, které se normálně dovézt nedaly.

jiri.k ( 29. června 2019 17:21 )

Zase kousek vedle. Teď měl být na řadě agent Man.

-a-z ( 29. června 2019 13:38 )

Jo, tenkrát to ještě fungovalo. Dnes to stojí všechno na podvodech a rozkrádačkách.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa