Písnička s názvem Pojď stoupat jak dým byla jednou z Poštulkových nejoblíbenějších. V originále vznikla v roce 1975 a zazněla ve filmu Easy Rider (Bezstarostná jízda) pod názvem Don’t Bogart That Joint. „Netušil jsem, co znamená joint, tím méně jsem rozuměl výrazu Bogart,“ přiznal před lety Poštulka.

Ubalenou marihuanu mu osvětlil až kamarád, který pobýval v Americe. „Výraz Bogart byl tehdy do češtiny nepřeložitelný. Znamenal jak nejlepšího amerického herce všech dob, tak přehnaně dlouhou uzurpaci jointa, tedy cigarety, kterou právě Bogart míval v koutku úst," upřesnil textař.

Jak ale napsat skladbu o marihuaně – a přitom tohle slovo nepoužít? „Nakonec jsem ji dostal do názvu – zakletou do dýmu,“ vysvětlil po letech Poštulka, který podle vlastních slov osobní zkušenost s marihuanou nikdy neměl. Když před lety tohle říkal, tak zcela jistě netušil, že právě text o dýmu bude o mnoho let později v souvislosti s jeho úmrtím vyvolávat řadu emocí. Po jeho smrti totiž dostaly tyhle úžasné verše docela jiný rozměr...

VIDEO: Autor hitu Sladké mámení Poštulka tvrdí: Proslavil jsem i Zdeňka Pohlreicha!

Video
Video se připravuje ...

Autor hitu Sladké mámení Poštulka tvrdí: Proslavil jsem i Zdeňka Pohlreicha! Petr Soukup, Markéta Reinischová

Fotogalerie
13 fotografií