Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Do zámku Stropnického se vrátila bývalá majitelka: „Matěj se tu zamiloval“

Video se připravuje ...
Autor: Andrea Ulagová - 
26. května 2019
05:01

Matěj Stropnický (35) a Daniel Krejčík nebyli jedinými zájemci o zámek v Osečanech na Příbramsku. Blesk Zprávám to řekla jedna ze 17 původních majitelů, kteří páru zámek prodali za 12 milionů. Nyní se Helena (78) přijela se svou rodinou podívat, jak v sídle, kde podle svých slov strávila krásné chvíle, hospodaří bývalý předseda Strany zelených a jeho přítel. A prozradila i další věci.

Zámeček v Osečanech na Příbramsku koupil někdejší předseda Strany zelených Matěj Stropnický  spolu se svým partnerem hercem Danielem Krejčíkem za 12 milionů korun. K sídlu náleží i pozemek o výměře 6, 7 hektaru a hospodářské stavení.

Pár prý dostal slevu, původně stála chátrající památka 15 milionů. Oba byli jistě rádi, že ušetřili, protože je čeká ještě hodně výdajů. I proto se rozhodli zpřístupnit zámek veřejnosti - každou neděli tedy můžete přijít na prohlídku a zjistit, jak zámecký pár pokročil ohledně samotné stavby i rozlehlého parku. Zároveň můžete dorazit na pomoc při opravách, čeká vás občerstvení a možnost v zámku, ve kterém podle Stropnického slov rozhodně nestraší, přenocovat.

Původně zámek spoluvlastnilo 17 restituentů. Mezi nimi byla i paní Helena Heřmanská, dcera lékaře, který zámek vlastnil. Ta se přijela i s rodinou podívat, jak „baroni“ von Osečany hospodaří na panství, kde prožila značnou část svého dětství.

Místo pokojíčku koupelna

„Mám krásné vzpomínky. Jezdili jsme sem pravidelně dvě rodiny. Celý zámek byl náš, já jsem měla malinkatý pokojíček tam, kde mají hoši koupelnu, v tom velkým pokoji tam zase dcera jezdila s dětmi s kamarádkami, takže se jich sešlo třeba 40,“ řekla Helena Blesk Zprávám, kterou návrat do Osečan, kde trávila jako dítě prázdniny, očividně dojal.

„Můj otec měl hroznou vášeň, že jsme každý den museli celý dopoledne vyrábět plot kolem zámku, který byl z planěk, takže se rozpadal, když do toho někdo cvrnknul. A na té velké ploše jsme s bráchou hráli tenis, když pršelo, tak jsme pinkali celé dny. Matěj říkal, že jsou tam ve zdi ještě stopy od míčku,“ vypráví žena, která Stropnickému přinesla vlastnoručně upečenou buchtu.

Zájemci z  Ruska

Na otázku, jaké to je vrátit se do Osečan po takové době, odpovídá Helena okamžitě: „Smutné. Ona to tady zabrala bohužel od bratra dcera, se kterou nešlo bydlet, takže jsem sem přestala jezdit a byla jsem se tady podívat asi před dvěma lety a bylo mně do pláče, protože to vypadalo hrozně,“ přiznala Helena.

O zámek se starala hlavně její sestřenice, která zařídila i prodej. „Zájemci byli asi dva, ale člověk z toho neměl dobrý pocit. Dokonce to vypadalo, že sem půjdou nějací Rusáci. Sice jsme se toho chtěli zbavit, ale zase jsme si řekli, že to nemusíme dávat každému,“ popsala Helena proces prodeje.

Pak se objevil Matěj Stropnický a jeho partner. „Byli jsme z toho šťastní, protože Matěj se tady do toho zamiloval. Jsem hrozně dojatá, když vidím, že se někdo tak nadchnul a chce to dát do pořádku,“ chválila nové majitele zámku Helena.

Podívejte se na celý rozhovor s paní Helenou:

Prohlídky a divadelní léto v Osečanech

Zámek v Osečanech je přístupný veřejnosti každou neděli, kdy se konají prohlídky v 10, v 11, ve 14 a v 15 hodin. Matěj Stropnický vás osobně provede, vstupné je dobrovolné. Stropnického přítel Dan Krejčík navíc chystá na léto benefiční divadelní představení, jejichž výtěžek půjde právě na opravy zámku. Stropnický přitom upozorňuje, že pokud chcete přispět na opravu zámku i vy, veškeré informace včetně transparentního účtu najdete na stránkách Zámek bude.

Podívejte se, jak vypadá zámecký život v Osečanech:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa