Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zámecký pán Stropnický natřel vrata a slibuje: „Ukážu vám i koupelnu“

Autor: pal - 
20. února 2019
05:01

Bývalý šéf zelených Matěj Stropnický s přítelem Danielem Krejčíkem si pospíšili a už zvou návštěvníky na prohlídku svého sídla v Osečanech na Příbramsku. Pár věří, že mu prohlídky přinesou další peníze na opravy zchátralé památky. Zámek je stál 12 milionů, které postupně splácí. To byl ale jen začátek, spoustu dalších peněz spolkne rekonstrukce zanedbané budovy a úpravy okolí. Stropnický při prohlídkách slibuje „totální zámek“. Blesk Zprávám odkryl, co to znamená, i to, že ho k tomu inspirovala matka jeho životního partnera.

Matěj Stropnický s přítelem Danem Krejčíkem uspíšili práce na zámku. Po opravě první místnosti natřeli vstupní vrata a lákají návštěvníky na komentované prohlídky. Sezóna začne na zámku v Osečanech v březnu, otevřeno bude jen o nedělích.

„Nevím, jestli neuděláme dva okruhy, protože každý máme jiný názor na to, co se má přesně vyprávět. Dan chce, aby to bylo spíš hodně zábavné, já chci spíš, aby se ti návštěvníci přeci jen něco dozvěděli,“ popisuje pro Blesk Zprávy Matěj Stropnický. Návštěvníci tak sice uvidí totéž, ale každý z průvodců bude říkat něco jiného.

Můžete potkat Dana, jak jde z koupelny

Prohlídky budou inspirované koncepcí takzvaného „totálního zámku“. „Od Danovy maminky jsem trochu z legrace dostal knížku, která se jmenuje Poslední aristokratka. A tam se mluví o konceptu totálního zámku. Totální zámek spočívá v tom, že jsou jeho vlastníci zapojení do všech aktivit. A návštěvník přichází do objektu a zároveň má vidět, jak se v něm žije,“ vysvětluje Matěj Stropnický.

„Ale ne tak, že je to naaranžované, že je tam ještě neoschlý inkoust Františka Ferdinanda d’Este, ale tak, že návštěvníci mohou třeba potkat toho, který zrovna neprovází, jak jde z koupelny. Je to trochu sranda, ale mě to v té knížce bavilo,“ dodává Stropnický.

Další inspirací prý byla pro Matěje Stropnického cesta, kterou dostal od otce za maturitu, kdy se účastnil zájezdu po zámcích na Loiře. „Kdokoliv by chtěl přijet, musí být připraven na to, že stejně jako zámky na Loiře, vevnitř neuvidí žádný nábytek, malby ani koberce. Nejsou tu žádné předměty,“ upozorňuje předem Stropnický. Návštěvníkům plánuje vyprávět o architektuře a historii zámku, chce jim ukázat také dokumenty, které se k budově vztahují.

„Druhá rovina toho, co tu chceme říkat, je, jak se žije na zámku, jak se opravuje a podobně. To si myslím, že je věc, která není úplně obvyklá a kterou se lidé na jiných zámcích běžně nedozví,“ láká Matěj Stropnický.

Nejlepší prázdniny, vzpomíná na průvodcovská léta

Zkušenosti s průvodcovstvím mají s Danielem oba. „To jsme se s Danem ještě neznali, ale oba jsme provázeli během studií na gymplu. Já ve Vranově nad Dyjí, v Rožmberku, v Litomyšli a v Krumlově. A Dan, který je ze Sobotky, provázel na Humprechtu, Kosti a v Jičíně,“ vzpomíná Stropnický.

Na průvodcovské brigády Matěj Stropnický jezdil vždy na měsíc a vzpomíná na ně doteď rád. „Sice to člověk dělá z velké lásky, protože tehdy jsem dostával 35 korun na hodinu plus za každý světový jazyk příplatek dvě koruny. Takže jsem většinou tu brigádu musel trochu dotovat, ale byly to ty nejlepší prázdniny,“ svěřuje se.

Stropnický už dříve přiznal, že sami s Krejčíkem opravu zámku finančně neutáhnou. Na kolik tedy přijde taková prohlídka v Osečanech? „My si řekli, že abychom nemuseli papírovat, dáme dobrovolné vstupné. Takže každý po prohlídce ocení výkon průvodce a také to, co viděl, slyšel a tak dále.“ Chce se tak vyhnout i možným konfliktům s návštěvníky, kteří by mohli být nespokojení, že při prohlídce viděli jen holé stěny. 

„Myslíme si, že tím vybereme víc, popravdě řečeno,“ dodává s úsměvem další důvod pro dobrovolné vstupné Stropnický. 

Zámecký pár prosí o pomoc

Na léto přitom uvažuje, že by, pokud bude zájem, mohly být prohlídky i v sobotu. Počítá ale i s kulturními, nejčastěji pak divadelními akcemi. A doufá, že mu nejen jejich návštěvníci s opravou zámku pomohou.

„Pokud nám chcete nějak pomoct, třeba s čištěním parku, odstraňováním náletů a všudypřítomného břečťanu, nebo s drobnou zedničinou, vyklízením vnitřků, čištěním podlah, mytím oken atd., můžete za odměnu strávit noc na zámku. Přispět můžete i finančně, pár stovkami, nebo větším darem. Bez nezištné pomoci řady lidí zmůžou i dva zapálení blázni jen málo!“ informuje na stránkách Zamekbude.cz Stropnický.

Zámecký pár vyhlásil na opravy zchátralé památky i sbírku. Od 5. února, kdy žádost o finanční pomoc zveřejnil, na transparentním účtu přibylo 39 400 korun. Na opravy zámku přitom potřebují miliony.

IQ_diskuse_Blesk ( 7. března 2019 17:47 )

FUJ to slizké, brrrr! Zvrácené, odporné, uchylné!

slovan1954 ( 20. února 2019 17:58 )

vosavopruz ( 20. února 2019 16:10 )

I have a portfolio in my bunghole!

Samsung10 ( 20. února 2019 15:38 )

Ty fousky.... No hnus hnusu, bleeeee

1951 ( 20. února 2019 15:37 )

Jako bonus budou ukazovat své lubrikačním krémem vymaštěné análky. Prasáci!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa