Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Stropnického život na zámku: Opravil ložnici a došly mu peníze. Dárcům nabízí prohlídku

Autor: Nikola Forejtová - 
6. února 2019
05:15

Život na zámku není žádný med, to jen půl roku poté, co koupili zchátralou památku, poznali politik Matěj Stropnický s partnerem, hercem Danielem Krejčíkem. Po půlroční práci v jejich „panství“ v Osečanech na Příbramsku se jim podařilo zrestaurovat zatím jednu místnost – padesátimetrovou ložnici. Stropnický chce především zachovat podobu zámku, a tak v podstatě každý ťuk kladívkem řeší s památkáři. Opravy jsou pro mladý pár nákladné, a tak hledají i soukromé dárce, které by pak za odměnu po zámku rádi provedli. 

Bývalý šéf Zelených Stropnický se k životu na zámku odhodlal loni v srpnu. Spolu s přítelem Danielem Krejčíkem si pořídili opuštěný starý zámek v Osečanech na Příbramsku a Stropnický tak z politiky zamířil rovnou na venkov. Budova je stála 12 milionů, které musejí splácet. To byl ale jen začátek, spoustu dalších peněz spolkne rekonstrukce zanedbané budovy a úpravy okolí.

Teď se Matěj Stropnický na svém facebookovém účtu pochlubil první dokončenou místností, rohovou ložnicí o velikosti malého bytu. „Chtěli jsme prostě mít jednu finálně hotovou místnost. Také jsme chtěli ukázat, jak si představujeme kvalitní památkovou obnovu,“ řekl Blesk Zprávám Stropnický. Dodává pak, že s přítelem volí takovou cestu oprav a restaurování, aby zámek neztratil svoji historickou hodnotu.

Zámek požírá čas i peníze

„Když se řekne bydlení na zámku, tak si každý představí, jak obýváme desítky komnat. Přitom teď díky ložnici bydlíme na stejně metrech čtverečních jako většina lidí,“ míní Stropnický s úsměvem. Na další místnosti totiž mladý pár potřebuje peníze, které nákladná restaurace rychle spolyká. Odhad je až několik desítek milionů korun.

Téměř každé ťuknutí kladívkem mladý pár konzultuje s památkáři a odborníky. „Přijde odborník se špachtličkou a v jedné místnosti stráví půl dne, nebo den. Udělá deset sond, přičemž jedna sonda je třeba za 400 Kč. Sepíše, jaké vrstvy tam jsou, a z toho vzejde návrh na obnovu původní omítky,“ vysvětluje Stropnický.

Výsledkem je pak místnost s tou nejnovější historickou vrstvou, v případě ložnice je to podoba z poloviny 19. století. Blesk Zprávy zjišťovaly, kolik pak restaurování ložnice stálo. Podle Stropnického to bylo kolem 230 tisíc korun. „Ještě nemám na tu místnost uzavřené účetnictví, ale jen restaurování modrého šablonového dekóra stálo 120 000 Kč,“ dodává. Na další opravy musejí teď zase vydělat.

Stopnický detailně popsal restauraci ložnice, na jeho facebookových stránkách naleznete i číslo, kam můžete posílat dary Stopnický detailně popsal restauraci ložnice, na jeho facebookových stránkách naleznete i číslo, kam můžete posílat dary | Reprofoto Facebook

Mladý pár provede dárce po zámku

Stropnický se s přítelem Danielem prý také nebojí vzít lopatu do ruky. „Když se třeba bouralo deseticentimetrové betonové zateplení z půdy, odnosili jsme to vlastníma rukama,“ říká Stropnický a dodává, že nejkvalifikovanější práci nechává odborníkům, ale přesto je jim stále k ruce.

Stropnický se kromě ukázek nově zrestaurované místnosti ozval i se žádostí o pomoc. „Nejde mi o to, aby lidé viděli moji ložnici,“ říká s úsměvem. „Doufám ale, že naše snaha o citlivou obnovu v souladu s památkovou péčí by nám mohla pomoci v získávání prostředků a také třeba z veřejných zdrojů,“ prozradil Blesk Zprávám.

Dárcům pak mladý pár slibuje prohlídku zámku, až bude v celé své kráse hotov. Jak je na tom Stropnický se sbírkou a místo, kde můžete přispět, najdete zde.

PPP150W ( 8. února 2019 12:12 )

Pravopisná chyba u tvora jako vy, který si myslí, že všichni, kteří mají na buziky jiný názor, jimi nejspíš budou taky, mně maximálně pobaví, protože je to bonus, potvrzující hloupost pisatele. Je to takové jejich vysvědčení. Jinak sexuální praktiky homosexuálů leží v patě pouze vám a vám podobným. Mně nikoli, protože je to ryze jejich soukromá věc, která se mně netýká. Stejně tak, jako oni nemohou za to jakými se narodili, tak vy nemůžete za to, že máte nedostatečně vyvinutý penis. Je to zřejmé, protože to je orgán, kterým přemýšlíte.

PPP150W ( 7. února 2019 18:05 )

Fakt si myslíte, že je v lidské populaci 25% homosexuálů? Tak to jste asi nedával pozor, když jste ve škole probírali procenta. Víte co jsou procenta? Vy jste komik. Takový majstrštyk se hned tak někomu nepovede.

PPP150W ( 7. února 2019 18:01 )

Něco jako vy.

4552 ( 7. února 2019 09:57 )

pokos - naprostý souhlas není třeba dalších slov...

PPP150W ( 7. února 2019 00:26 )

Škoda že vaši nebyli gay a lesba, ale bratr a sestra. Takhle to dopadlo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa