Archeologové zároveň našli pozůstatky paláce z roku 1141. „Rozhodně se nejednalo o malou stavbu. Sklep měl na délku více než 12 a na šířku přes 5 metrů. To bylo na tehdejší dobu opravdu velké sídlo. Navíc je jisté, že nad sklepem bylo přízemí a první patro,“ vysvětlil archeolog Miroslav Dejmal.

Velký palác

O tom, že se jednalo o významnou stavbu svědčí i to, že trámy byly omítnuty hlínou vypálené do cihlově červené barvy. Šlo nejspíš o opravdu luxusní stavbu,“ doplnil k nalezeným dřeveným trámům archeolog.

Dřevo bylo v té době hlavní stavební surovinou. Kamenné hrady se začaly stavět až později. To archeologům nyní výrazně pomohlo. Mohli tam provést dendrochronologický průzkum, který spolehlivě určil stáří dřeva. Palác vznikl v roce 1141.


Chtějí se tam ještě vrátit

Archeologové prováděli průzkum břeclavského zámku proto, že místní radnice chce letos jeho část opravit. „Vznikne tam sál vhodný pro svatební obřady, dále informační místo a sociální zázemí,“ uvedl mluvčí břeclavské radnice Jiří Holobrádek.

Ve velké hloubce našli archeologové další nečekané nálezy. „Ty nejstarší jsou v hloubce kolem sedmi metrů a jedná se o trámy a zbytky keramiky kolem roku tisíc. Před plánovanou rekonstrukcí bychom se proto ještě v březnu do Břeclavi rádi vrátili,“ dodal Dejmal.

VIDEO: Také zámek ve Veselí nad Moravou byl původně hradem. I zde našli archeologové cenné dřevěnné trámy původního hradu.

Video
Video se připravuje ...

Zámek ve Veselí nad Moravou je ve špatném stavu, jeho majitelé s městem ani památkáři nekomunikují. Hynek Zdeněk