Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mozoly, mráz a 35 tun suti: Stropnický s partnerem „dřou“ na zámku, nemohou si ani zatopit

Autor: Mii - 
24. října 2018
18:13

Renovace starého zámku není žádná legrace a už vůbec ne, když se počasí každým dnem horší. Naplno to pociťuje expředseda Zelených Matěj Stropnický, který se svým přítelem, hercem Danielem Krejčíkem, v srpnu koupil zchátralý zámek v Osečanech na Příbramsku. Pomalu začali s pracemi a naposledy z objektu osobně vynosili 35,3 tuny suti, jak Stropnický popsal na sociálních sítích. Nemohou prý navíc topit, takže pracují v teplotách blížících se mrazu.

O tom, jak pokračují práce na zámku, Stropnický pravidelně informuje na svém Facebooku. Jeho poslední dny se například týkaly vynášení suti – na zámku jí je několik tun a musí pryč. Se svým přítelem si tak nasadili rukavice, poprosili pár kamarádů o pomoc a začali přebytečný materiál vynášet.

Za dva týdny jí prý vynosili 35,3 tuny. „Odvoz stál pěkných 41 613 korun,“ pochlubil se Stropnický, jaké dílčí částky ho renovace stojí. Zmínil navíc, že zatím jsou v půlce, ještě je čeká vynášení hromady dalších tun suti. A postěžoval si na vítr, který aktuálně v Česku vládne.

Uvedl také, že stav zámku by mohl být horší. „Minulý režim se o zámek celkem staral, prohlásil ho v roce 1958 památkou, o dva roky později vyměnil střechu, opravil krovy a osadil nová, opět špaletová okna,“ konstatoval Stropnický. Nechápe ovšem, proč byla tehdy půda zalita betonem.

Vedle toho řeší Stropnický rovněž neexistující vytápění. „Když je venku osm stupňů, je u nás doma osm stupňů, když je venku nula, je u nás – no nula,“ popsal bývalý politik, v jakých podmínkách aktuálně pobývá. Stavbu topení mu komplikuje fakt, že je budova památkově chráněná. Jedna kamna se mu nicméně již podařilo zařídit a za pár dní se tak bude moci konečně ohřát.

Zámek za 12 milionů korun

Stropnický se s Krejčíkem stali majiteli zámku letos v srpnu. Pořídili jej za 12 milionů korun z peněz od Stropnického matky, která kvůli tomu prodala byt v Praze. Stropnický slíbil, že jí částku bude postupně splácet.

Zámek je ve zchátralém stavu a bývalý předseda Zelených jej bude muset rozsáhle zrenovovat, než bude plně obytný. Podle odborníka, kterého oslovil Blesk, tento proces vyjde minimálně na 20 milionů korun. Stropnický je na to ale připraven a ze zámku se těší – ke koupi jej vedla podle dřívějších slov hlavně láska k podobným stavbám.

Matěj Stropnický o smlouvání nad cenou zámku a závisti:

salto ( 25. října 2018 08:44 )

Taky jsem si myslel, že ušetří spoustu peněz za topení. Asi je to jinak

majojo ( 25. října 2018 08:40 )

Jsi hrubý a nevychovaný paškvil na člověka, obojživelníku. O mém vzdělání mohu vést diskuse, ale ne s tebou.

stoura ( 25. října 2018 04:23 )

ze splácení těch peněz a z té nekonečné práce by bylo teplo asi každému

gabreta ( 24. října 2018 23:15 )

Jak tam těmhle může bejt zima?

starymlok ( 24. října 2018 22:59 )

přímotop tam kde není elektřina?B-l.b.e

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa