Páreček umělců, který aktuálně září v divadelní hře Úplné zatmění, již před nějakým časem pro Blesk popisoval, v jak nuzných podmínkách jsou nuceni žít: k dispozici měli jenom jednu místnost a koupelnu. A i tu nyní opouštějí!

„Poslední koupání v koupelně, kde šlo celý rok buď svítit, nebo mít teplou vodu. Topení absentovalo dokonale. Dobré to bylo k tomu, že jsme se naučili stříhat si nehty popaměti. Od zítřka se přesouváme o poschodí výš do století devatenáctého,“ napsal Stropnický na facebook ke snímku svého nahého přítele, který se krčí ve vaně, kolem níž hoří svíčky – jediný zdroj světla.

Už je tomu přes rok, kdy si filmový představitel loupežníka Viléma z poetického Máje režiséra F. A. Brabce (64) se svým partnerem, o 11 let mladším hercem Danielem Krejčíkem, pořídili za dvanáct milionů, které nyní poctivě splácí, zámek v Osečanech.

Závist však není namístě – na jednu stranu jim totiž na vybydlenou nemovitost v katastrofálním stavu musela vypůjčit Stropnického maminka, na druhou je čeká velice náročná rekonstrukce. O tom ostatně mladý politik pravidelně informuje na facebooku…

Aby na finančně náročnou opravu budovy získali peníze, rozhodli se před nějakým časem na svém zámku provázet. A to dokonce i přesto, že v něm kromě jedné jediné kompletně zrekonstruované (prázdné) místnosti nic není!

To je podle Stropnického ale naprosto v pořádku: „Kdokoliv by chtěl přijet, musí být připraven na to, že – stejně jako zámky na Loiře – vevnitř neuvidí žádný nábytek, malby ani koberce. Nejsou tu žádné předměty,“ upozorňuje předem Stropnický. Návštěvníkům plánuje vyprávět o architektuře a historii zámku.

Matěj i Daniel si v minulosti „průvodcování“ na hradech a zámcích české země už vyzkoušeli. „To jsme se s Danem ještě neznali, ale oba jsme provázeli během studií na gymplu. Já ve Vranově nad Dyjí, v Rožmberku, v Litomyšli a v Krumlově. A Dan, který je ze Sobotky, provázel na Humprechtu, Kosti a v Jičíně,“ tvrdí mladý herec, který by do budoucna v areálu zámku rád pořádal nejrůznější kulturní a hlavně divadelní akce. Pokud na to tedy budou finance...

VIDEO: Velvyslanec Martin Stropnický o zámku svého syna

Fotogalerie
43 fotografií