Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Stropnickému kvůli zámku vyhrožovali smrtí? Přes čáru, děsí jeho „zeleného“ kolegu

Autor: Mii - 
16. srpna 2018
05:00

Zámek expředsedy Zelených Matěje Stropnického (34) a jeho partnera, herce Daniela Krejčíka (24), je téma, které poslední dny hýbe českou společností. Někdo páru polozchátralou památku přeje, pro jiné představuje nepochopitelný nákup. I místopředseda Zelených, Michal Berg, si o zámku myslí své. Podle něj by bylo lepší, kdyby Stropnický nemovitost nekupoval vůbec, nebo alespoň až po volbách. Že mu za to ale lidé vyhrožují smrtí, nechápe.

Berg se o svých pocitech z nákupu zámku rozepsal na Facebooku. Na celé věci mu vadí hlavně fakt, že je s tím Stropnický tak veřejný. A že když už chtěl zámek kupovat, nepočkal pár měsíců.

„Asi bych byl radši, kdyby si Matěj Stropnický žádný zámek nekupoval. Nebo si ho koupil třeba až za dva měsíce, kdy bude po volbách, nebo si ho koupil nějak víc potichu, aby toho nebyl plný Facebook a noviny, když už si ho kupovat chce,“ uvedl místopředseda Zelených, který je zároveň zastupitelem Vsetína.

Bylo by podle něj také lepší, kdyby se expředseda strany v minulosti vyjadřoval k některým tématům citlivěji. Jako příklad zmínil jeho komentáře k hypotékám, které Stropnický dlouhodobě odsuzuje a v minulosti je označil za „novodobé otroctví“. Za tento postoj byl syn exministra obrany Stropnického v minulosti kritizován jak odborníky, tak širokou veřejností.

Vyhrůžky smrtí? Nezaslouží si to

Ať už mají lidé na Stropnického a jeho zámek názor jakýkoli, není podle Berga možné, aby mu za to vyhrožovali smrtí. A to se reálně děje, jak potvrdil Blesk Zprávám Stropnický. „Vyhrůžka smrtí za nákup nemovitostí je mimo mé chápání,“ komentoval Berg.

Berg podle svých slov za svou politickou kariéru také nějaké vyhrůžky dostal. „Když jsem dostával vyhrůžky já, bylo to „aspoň“ za pomoc uprchlíkům, tam to člověk tak nějak bral jako součást té práce a svého druhu „ocenění“, že dělá něco užitečného,“ psal místopředseda Zelených. Vyhrožovat ale někomu za koupi zchátralého zámku je podle něj zcela mimo.

Sám Stropnický si z vyhrůžek velkou hlavu nedělá. Sice mu chodí, řekl, ale nic horšího se neděje, ani je nikdo nepřijel říci osobně. Jediní lidé, kteří se u zámku vyskytují, jsou turisté.

Expředseda Zelených si to podle Berga nezaslouží. „Zasloužit si může člověk třeba prohru ve volbách, což je totiž způsob, jakým se v demokratické společnosti dává politikům ta hlavní zpětná vazba. Ne vyhrůžky smrtí,“ zmínil politik.

Blesk Zprávy oslovily Berga k širšímu vyjádření k zámku. Sdělil jen, že vyhrůžky jej sice zarazily, ale jinak si nemyslí, že je třeba záležitost více komentovat. Podle něj je politicky nezajímavá. 

Opravy zámku vyjdou na další miliony

Stropnický koupi zámku oznámil minulou neděli. Pořídil si jej za 12 milionů korun společně se svým partnerem z peněz od své maminky, scenáristky Lucie Stropnické. Ta finance získala z prodeje bytu v Praze. Pár jí bude částku postupně splácet.

K pořízení nemovitosti v Osečanech na Příbramsku je podle Stropnického vedla společná láska k hradům a zámkům, plus touha po zachování kulturního dědictví. Polozchátralý hrad budou muset kompletně zrenovovat, což vyjde podle odhadů odborníka, kterého oslovil Blesk, na dalších minimálně 20 milionů.

V budoucnu chce pár zámek otevřít veřejnosti a v jednom patře zřídit kulturní centrum. Je to ale zatím hudba budoucnosti, protože stav zámku a možné úpravy musí nejdříve posoudit památkáři.

Video se připravuje ...
Další videa