Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kam se poděl třináctiletý Miki, co tykal knížeti? Chce být primátor

Autor: Václav Lang - 
26. prosince 2016
05:30

Před lety se jeho jméno stalo pojmem. Video, na němž uprostřed hloučku novinářů hodnotí výsledky voleb ve štábu TOP 09 a jen tak mimochodem nabídne Karlu Schwarzenbergovi tykání, se stalo legendárním. Kde je Mikuláši „Mikimu“ Kopasovi konec? Pro Blesk.cz se svěřil, že bojuje o zrak a chce být primátorem Prahy.

„Mám se dobře, jsem těžce slabozraký politik, aktivista, dopravní analytik, amatérský fotograf a odborník na přístupnost pro nevidomé v dopravě,“ zhodnotil sám sebe nyní 19letý Miki, který kromě problémů se zrakem trpí také autismem. Vedle studia se zabývá i zlepšováním přístupnosti pro handicapované. Vytváří například popisy dopravních uzlů pro nevidomé.

Většina lidí ho má však pořád spojeného s politikou. Do širšího povědomí se dostal v roce 2010, kdy byl středem zájmu novinářů ve volebním štábu TOP 09. „Můžem si tykat? Já jsem Miki, ty seš asi Karel,“ šokoval tehdejšího předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga. Hned nato pobavil, když odhadoval, že tehdejší šéf diplomacie chodil do školy v 19. století.

Jak to má s politikou teď, když už není tolik slyšet? „Jsem členem TOP 09 v Praze a má současná politická ambice je primátor hlavního města Prahy, a to buď v roce 2018, nebo 2022. Chci Prahu moderní a vizionářskou, ale zároveň chránící historické dědictví našeho státu,“ má jasno Miki.

Dříve byl příznivcem ODS, ale nakonec přešel ke Schwarzenbergovcům. Nyní zastává názor, že by se pravicové strany měly sjednotit v boji proti levici a Babišovi – jak k tomu ostatně vybídl šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. „Problém preferencí je v nejednotné pravici, už dlouho říkám, že by se KDU, ODS, STAN a TOP 09 měli sjednotit do jedné politické strany, kterou jsem pracovně nazval ‚Liberálněkonzervativní aliance‘,“ tvrdí 19letý Miki Kopas.

Praha potřebuje mladého lídra, tvrdí

Kritizuje i prezidenta Miloše Zemana a šéfa ANO Andreje Babiše. „Pan prezident dělá ostudu našemu státu, jak to jde, a pan ministr financí si dovoluje až moc a dělá si z něj rodinnou firmu, opozice je bohužel slabá. Díky Bohu za to, že Senát, o kterém si myslím, že by měl být přeorganizován, je teď důstojný díky Starostům a lidovcům, takže je to vyrovnané,“ prohlásil.

V roce 2013 Mikiho Kopase vyvedli ze štábu Topky. Pak ho ale opět vzali zpátky. V roce 2013 Mikiho Kopase vyvedli ze štábu Topky. Pak ho ale opět vzali zpátky. | Martin Hurda

Primátorka Prahy Adriana Krnáčová (ANO) zase podle něj řeší „prkotiny, jako je panda v zoo“, místo aby řešila budoucnost hlavního města. „Snad se to vymění, protože Praha potřebuje mladého, ambiciozního lídra, který Prahu dostane tam, kde je dnes má milovaná Vídeň,“ uvedl.

Miki Kopas trpí Aspergerovým syndromem, tedy zvláštní formou autismu. „Je geniální, ale má posunuté sociální vnímání. Tedy neví, co se hodí a co už ne,“ uvedla v minulosti jeho matka Petra Kopasová pro Idnes.cz. Miki se prý v útlém věku zřekl dětství, když se začal zajímat o politiku. Tehdy četl denně troje noviny, ve třech letech začal číst encyklopedie, v pěti se jeho koníčkem stala politika.

Mikuláš Kopas o sobě tvrdí, že je českým a rakouským patriotem. Je také fanouškem vlaků. Mikuláš Kopas o sobě tvrdí, že je českým a rakouským patriotem. Je také fanouškem vlaků. | Facebook Mikuláše Kopase

Dnes k nim patří ještě například stolní tenis pro nevidomé nebo psaní: „Občas si píšu pro sebe písňové texty jen tak pro svoji radost, občas je to fajn, když člověk je naštván, tak se z toho může vypsat.“


mart33 ( 20. listopadu 2017 13:39 )

Vídeň je už z poloviny islamizovaná a žije tam víc afrických dětí než rakouských. Za 20 let bude z Vídně druhé Mogadišo.

ARMAGEDON2017 ( 10. května 2017 07:43 )

TO ODPORNY HOVADO SLIZKY,TUPÝ,TLUSTY A PRIMITIVNÍ TEN ZDENEKK...MIKKI,TO POTKAT,TAK DOSTANE TAKOVOU FACKU ŽE ODLETÍ AZ NA KLDR

pavel215_klafunda ( 27. prosince 2016 08:19 )

Tak to svý mámě normálně řekni, Miki-zdenkku!

joudajoudovy ( 27. prosince 2016 07:57 )

„Problém preferencí je v nejednotné pravici, už dlouho říkám, že by se KDU, ODS, STAN a TOP 09 měli sjednotit do jedné politické strany, kterou jsem pracovně nazval ‚Liberálněkonzervativní aliance‘,“ tvrdí 19letý Miki Kopas. chudacek mikacek si mysli, ze souctem vsech procent pro jeho navrhovanou alianci se pravice dostane do vedeni a vyhraje volby. bohuzel pozapomnel na tvare zastupcu politickych stran i jejich chovani, ktere pravici zastupuji a nejsou slucitelne pro jednotlive volice. napr. verici krestan flaterniky voli z pouhe podstaty sve viry a nikdy nezvoli fialu, kalouska, degeknizete ci indiana ze stanu. pokud chce tento budouci primator prahy neco udelat, mel by zacit u sebe, jinak se postu nedozije. jiz jeho matka v roce 2010 prohlasila: "Mikuláš je nepraktický, z některých věcí má nepřiměřený strach. Trápí ho autismus a metabolické poruchy." karl a blivaci bravo!!! takto ma vypadat volic pravice, ktery je zavisly na zdravotnim i socialnim systemu a vycerpava statni kasu ma sve hobby - politicka kariera, jenz se muze odehravat ve strezenem zarizeni. zatim pravice na number one - babise, stale nemate..... http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/tiskovezpravy/STEM-Volebni-preference-prosinec-20 16-468202

pavel215_klafunda ( 26. prosince 2016 20:24 )

To je tvůj problém, Miki-zdenkku. Blekotej si co chceš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa