Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Budou moct v Česku k volbám i všichni cizinci? Nesmysl, drží se Tejc za hlavu

Autor: ČTK - 
3. listopadu 2016
15:34

Cizinci ze zemí Evropské unie, kteří mají v Česku jen přechodný pobyt, možná nedostanou v zákonu právo hlasovat v tuzemsku v evropských i obecních volbách. Sněmovní ústavně-právní výbor dnes doporučil novinku, jež by to umožňovala, z vládní novely volebních zákonů vypustit. Pokud by byla předloha v této podobě schválena, právo volit v evropských a komunálních volbách by dál měli občané členských států s trvalým pobytem v Česku.

Volební novela zavede zejména změnu u sběru podpisů pod petice o nominacích nezávislých kandidátů na prezidenta. Lidé by na ní museli připsat ke svému jménu také číslo občanského průkazu nebo cestovního pasu. Nadále jich bude muset být nejméně 50.000.

Úprava pravidel prezidentské volby má zabránit opakování sporů o platnost podpisů na nominačních peticích, které předcházely první přímé volbě před více než třemi lety. Ministerstvo vnitra kvůli zpochybněným podpisům odmítlo připustit některé z přihlášených adeptů do volebního klání. Novela je podle ministerstva vedena snahou vyhovět požadavku Ústavního soudu, který doporučil minimalizovat riziko falšování podpisů na petici a zároveň upravit ověřování jejich pravosti.

Tejc: Je to paradox

Nová úprava volebního práva cizinců ze zemí EU vyvolala debatu už v prvním sněmovním čtení. S návrhem na její vypuštění uspěl ve výboru předseda Jeroným Tejc (ČSSD), podle kterého by bylo paradoxní, aby výsledky komunálních voleb ovlivňovali lidé, kteří v Česku nebydlí trvale, ale třeba jen omezenou dobu. S Tejcovým postojem v diskusi nesouhlasil Martin Plíšek (TOP 09), podle něhož není důvod těmto lidem hlasování neumožnit. „Chápu to jako nastavení recipročního závazku,“ uvedl.

Ministerstvo vnitra poukazuje na to, že změna vychází z unijních předpisů i z rozhodnutí brněnského krajského soudu. Tejcův návrh ale podpořilo devět ze 12 přítomných členů výboru.

Novela má také umožnit voličům žádat o voličský průkaz elektronickou cestou a stranám umožní elektronicky nominovat zástupce do okrskových volebních komisí. Místo rodného čísla na nominačních peticích pro kandidáta na senátora bude podle úprav stačit datum narození. Novela také nově upravuje časová pásma pro hlasování v zahraničí, aby všechna byla pokryta. Při volbě prezidenta v roce 2013 vyvstal problém kvůli přechodu na zimní čas u zastupitelských úřadů v Jižní Americe, když zákon nepočítal s tamním časovým posunem. Hlasy by se tam při dodržení doslovného znění zákona začaly sčítat ještě v době, kdy mohli lidé hlasovat. Situaci musela tehdy vyřešit rozhodnutím Státní volební komise.

Vše o prezidentských volbách 2018 čtěte zde

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Doporučujeme
moiaza ( 3. listopadu 2016 18:09 )

U nás by měla mít právo volit celá EU a všichni emigranti. To by pak konečně byla vysoká účast voličů.

Felix Julec ( 3. listopadu 2016 16:46 )

Plíšek si nic nezadá při srovnání s Mirdou Kalouskovic.Jejich společnému osudu TOP, zvoní umíráček a tak se chytají stébla v domnění,že ještě mají poslední šanci.Tuším chlapci,že nemáte.

hejhej ( 3. listopadu 2016 16:32 )

Politické mrtvoly TOP09, ODS a příznivci migrantů potřebují hlasy, proto bojují.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa