Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zeman ocení muže, co půjčoval byt StB. Švindl a holky, brání se otec babyboxů

Autor: Václav Lang - 
26. října 2015
12:35

Z rukou prezidenta republiky převezme ve středu na Pražském hradě státní vyznamenání, přitom má Ludvík Hess, spisovatel a zakladatel babyboxů, ve svém životopisu závažný škraloup. Jak přiznal pro Blesk.cz, v minulosti jeho starý byt využívala ke svým praktikám komunistická Státní bezpečnost. Hess se dušuje, že je v tom nevinně a za vše může některý z mnoha kamarádů, kterým nenápadnou místnost v centru Prahy půjčoval.  

„Nebyl jsem, a to opravdu nebyl, žádným agentem. Měl jsem komůrku o 12 čtverečních metrech v Dlouhé ulici číslo 23, kde jsem v životě nikdy nespal. Půjčovali si to tam mí kamarádi, a kterej z nich byl příslušníkem Státní bezpečnosti, to nevím,“ rozpovídal se pro Blesk.cz Ludvík Hess.

Dlouhá 23, Praha. Adresa bytu Ludvíka Hesse, na které se střídali i agenti StB. Dlouhá 23, Praha. Adresa bytu Ludvíka Hesse, na které se střídali i agenti StB. | Repro Google Street View

Ve středu zřejmě převezme z rukou prezidenta Miloše Zemana státní vyznamenání. Zeman to v neděli naznačil v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech.

Byt jsem získal švindlem, tvrdí Hess

Hess popsal, že měl v Dlouhé ulici v centru Prahy malý byt o jedné místnosti bez záchodu a jakéhokoli dalšího příslušenství. „Ten byt jsem získal takovým lehkým švindlem, a to tak, že jsem si pořídil dekretované lůžko v penzionu na Petřinách, a to jsem vyměnil s nějakým chlapem,“ popsal.

A proč si byt pořizoval, když v něm pak nebydlel? „Prostě byla nabídka získat za deset tisíc korun, který dám na pivo, člověku, kterej ten byt měl a taky ho nikdy nepoužíval. A říkám-li byt, tak to není byt, prostě byla to komůrka. Taky jsem si tam občas doved nějakou holku, ale rozhodně si ji tam dovedli jiný. Ta komůrka se stala středem zájmu mých známých, a kdo komu dal klíče, to už opravdu nevím,“ podotknul.

Video Zeman a vyznamenání Ludvíka Hesse (babyboxy) - Blesk TV
Video se připravuje ...

Tajná policie jej prý nikdy ani neoslovila s žádostí o spolupráci. Byť je v archivu vedený jako prověřovaná osoba. To znamená, že se o něj StB zajímala, zda by nebyl vhodným kandidátem na spolupracovníka.

Krycí jméno Staromák? Hess: Nikdo mě s žádostí neoslovil

„Ubezpečuji vás, že mě nikdo nikdy s žádostí o spolupráci neoslovil, prostě nějaký můj kamarád, který byl nepochybně agentem nebo příslušníkem StB, si ode mě půjčil byt s tím, že tam bude chodit s holkou, a pravděpodobně to vyúčtovával, jako že má nějakej propůjčenej byt,“ řekl.

Dodal, že tomu tak bylo na začátku 80. let, pravděpodobně v roce 1982 nebo 1983.

Hess je v seznamech veden pod krycím jménem Jakub nebo Staromák. Dlouhá ulice, v níž se byt nacházel, přiléhá právě k Staroměstskému náměstí. Svazky jsou dvojího druhu, jak na prověřovanou osobu, tak na propůjčený byt.

„Prověřovaná osoba znamenalo, že si tu osobu proťukávali, není na ni zaveden svazek, a snažili se zjistit, jestli ji mohou využít právě pro spolupráci,“ vysvětlila pro Blesk.cz Tereza Douchová z badatelny Archivu bezpečnostních složek.

„Ve finále, kdy je v kategorii PB, tedy propůjčený byt, tak to znamená, že pravděpodobně ta osoba vlastnila nějaký byt, který byl šikovně situován k dalšímu bytu, kde například bydlel nějaký člověk, který StB nevyhovoval, kterého chtěli sledovat, a potřebovali ten byt k tomu, aby ho mohli využívat pro sledovací účely. Tím pádem on potom podepsal, nebo souhlasil se spoluprací a poskytnul ten byt, aby tam mohli agenti nebo spolupracovníci StB,“ dodala.

Hess nebude jediným, koho ve středu Zeman ocení a kdo má škraloup jménem StB. Herečka Jitka Frantová Pelikánová údajně v 60. letech donášela StB na své herecké kolegy, například na Jana Wericha. 

tosca28 ( 27. října 2015 01:59 )

Tohle neni zadny vymysl Stbaka Ludvika Hesse. V byvalem Ceskoslovenku byli iniciatori otevreni baby boxu advokat Roman Hanus a Ludvik Hess, jinak se o baby boxy zasluhuji jini. A jen pro vasi informaci, prvni "baby box" byl otevren v Rime v roce 1198 papaezen Inocencem III.

byvalyvoliccssd4 ( 26. října 2015 22:44 )

Proč by na své soukromé oslavě, na kterou zve jen své komplice, nemohl své kumpány vyznamenávat? 28.říjen za komoušů nebyl státní svátek a teď už vlastně také není, komunista Zeman z něj udělal svou soukromou oslavu, na kterou zve jen své rektální alpinisty.

bezdrat ( 26. října 2015 22:33 )

bluedream ( 26. října 2015 19:15 )

Ludvík si babyboxy řeší hluboký pocit viny za smrt svého syna Jakuba, kterého nechal sebrat jeho matce a vychovával ho tak, že se kluk v pubertě raději zastřelil. To je trauma, které z něj nesejme ani tisíc babyboxů a už se to nedá vzít zpět. A je to horší než všechny jeho případné šmeliny a gauneřiny a tisíckrát horší i než nějaká činnost v STB, to musí odpustit pouze on sám sobě. On moc dobře ví, jak se ke klukovi choval.

vi3ol ( 26. října 2015 19:05 )

On totiž tvrdí, že mu ho tam kouřil akorát chcípáček Ovčá.ček,..a to snad je samo.. v každém hotelu..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa