K ostravskému krajskému soudu přišly stížnosti napadající volby v Bohdíkově a Novém Malíně na Šumpersku, ve Šternberku, v Olomouci, ve Všechovicích na Přerovsku a dvě stížnosti byly podány kvůli volbám v Přerově a v Moravském Berouně na Olomoucku. Obsah stížností soudy nekomentují. "K obsahu návrhů soud nemůže nic sdělovat do doby, než o nich bude rozhodnuto. Od nápadu musí soud o stížnosti rozhodnout do 20 dnů, poté budou informace zveřejněny na infodesce soudu," řekl ČTK mluvčí ostravského krajského soudu Jiří Barč.

V Přerově se stížnosti týkají skutečného bydliště dvou kandidátů, kteří se dostali do zastupitelstva - Petra Kouby z ODS a bývalého ministra dopravy Antonína Prachaře, který kandidoval za Starosty a nezávislé. "V obou případech je návrh podán z důvodu skutečného bydliště obou nově zvolených zastupitelů mimo území města Přerova, přestože oba mají dle navrhovatelky účelový trvalý pobyt na území města," uvedla mluvčí radnice Lenka Chalupová na stránkách města www.prerov.eu. Petr Kouba, který byl zastupitelem již minulé volební období, se podle koaliční dohody má stát náměstkem primátora a pod sebou má mít školství.

Ostravský krajský soud ke 14:00 již vyřešil čtyři stížnosti. Zamítl obě stížnosti spojené s volbami v Moravském Berouně a stížnost na volby v Bohdíkově a odmítl stížnost podanou v souvislosti s volbami ve Šternberku, zjistila ČTK na stránkách www.justice.cz.

Brněnský krajský soud se bude zabývat dvěma stížnostmi na volby v Obědkovicích a dvěma stížnostmi na volby ve Slatinkách, pátá stížnost napadá platnost voleb v Dobromilicích na Prostějovsku. Ani tam obsah stížností nechtějí zástupci soudu komentovat do doby rozhodnutí, řekla dnes ČTK mluvčí brněnského krajského soudu Eva Angyalossy.

Ve Slatinkách prohodila okrsková volební komise obálky pro komunální a senátní volby. I když změnu barvy dodržela po celé hlasování a voliče informovala o záměně obálek, výsledkem je vyšší procento neplatných hlasů. Podle mluvčí soudu stížnost za Slatinky podalo sdružení nezávislých kandidátů Za další rozvoj obce a Pro Slatinky. Jde o sdružení, která podle výsledků voleb skončila na druhém a třetím místě. Záměna obálek se sledovala i kvůli těsnému výsledku v senátních volbách, kdy nezávislá kandidátka Jitka Chalánková postoupila do druhého kola o pouhých pět hlasů, o které předstihla Irenu Blažkovou z hnutí ANO. Krajský předseda ANO a hejtman Ladislav Okleštěk však v pátek ČTK řekl, že ANO se po vyhodnocení situace rozhodlo stížnost kvůli volbám ve Slatinkách nepodávat.