Podle armádního mluvčího Támira Rifáího policisté a vojáci zabili 450 radikálů při operacích hlavně na severu a v centru Sinajského poloostrova. Tažení proti islamistům nepřežilo 30 vojáků.

Radikální skupiny zahájily své akce po svržení prezidenta Muhammada Mursího v roce 2013. Politika, zvoleného za islamistické Muslimské bratrstvo, sesadila po protivládních demonstracích armáda.

Vojsko odmítá kritiku ochránců lidských práv, podle nichž má vojenská kampaň dopad na civilisty na Sinajském poloostrově. Rifáí řekl, že obyvatelstvo poloostrova operace schvaluje a dostává humanitární pomoc. "Všechny nálety armády jsou vedeny proti cílům, jež jsou mimo obydlené oblasti," řekl mluvčí.

Novinářům je vstup do oblastí operací zakázán, armáda pro ně v červenci zorganizovala návštěvu severu Sinaje.

Po dvou sebevražedných atentátech spáchaných loni v koptských kostelech, k nimž se přihlásila organizace Islámský stát, Egypt vyhlásil výjimečný stav. Prezident Abdal Fattáh Sísí jej tento týden znovu prodloužil o další tři měsíce. Výjimečný stav rozšiřuje pravomoci policie. V Egyptě tento režim platil 30 let až do Mursího zvolení v roce 2012.