Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel odsoudil útok v Krasnogorsku: Terorismus ve všech podobách je odporný

Autor: ČTK - 
25. března 2024
15:25

Ať už byl v pozadí pátečního útoku v Rusku kdokoli a jeho pohnutky byly jakékoli, je terorismus ve všech podobách odporný. Prezident Petr Pavel to uvedl ve vyjádření, které ČTK poskytla mluvčí Hradu Eva Hromádková. Podle hlavy státu je důležité, aby vyšetřování útoku nebylo zneužito k politickým cílům.

Jeden z nejhorších teroristických útoků v moderním Rusku v koncertní hale v Krasnogorsku u Moskvy si podle poslední bilance vyžádal 137 mrtvých a přes 180 zraněných, z nichž 97 zůstává v péči lékařů, uvedl dnes gubernátor Moskevské oblasti Andrej Vorobjov. Záchranné práce v ohořelých sutinách koncertní haly podle něj budou pokračovat alespoň do úterý.

K odpovědnosti se přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Ruské úřady v souvislosti s útokem zadržely 11 lidí, včetně čtyř podezřelých, které v neděli soud obvinil z terorismu a uvalil na ně nejméně dvouměsíční vazbu. Ruský prezident Vladimir Putin dříve naznačil jejich spojení s Ukrajinou, Kyjev jakékoli zapojení důrazně popřel. Podle soudu pocházejí čtyři útočníci z Tádžikistánu.

Ať už byl v pozadí útoku kdokoli a jeho pohnutky byly jakékoli, je terorismus ve všech podobách odporný. Je důležité, aby vyšetřování nebylo zneužito k politickým cílům, ale aby byli odhaleni skuteční viníci a jejich motivace,“ uvedl v dnešním vyjádření prezident Pavel.

Útok o víkendu odsoudili předseda Senátu Miloš Vystrčil či ministerstvo zahraničí, jehož příspěvek sdíleli také premiér Petr Fiala (ODS) nebo šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Česká diplomacie v pátek před půlnocí uvedla, že Česko teroristický útok odsuzuje a útok na civilní obyvatelstvo je nepřijatelný. Vyjádřila soustrast rodinám obětí.

13:49
27. 4. 2024

OBRAZEM: Hasiči likvidují požár v Ivano-Frankivské oblasti, který vzplál po ruském bombardování.

12:50
27. 4. 2024

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

12:14
27. 4. 2024

„Aktuálně neexistují žádné předpoklady pro jednání, protože všichni dobře znají stanovisko Ukrajiny neakceptovat jakékoliv rozhovory. Proto speciální vojenská operace pokračuje,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Připomněl, že Rusové a Ukrajinci při jednáních v Istanbulu už před dvěma lety dohodli mírovou smlouvu. Dokument byl podle něj fakticky parafován, ale Kyjev odmítl smlouvu dotáhnout do konce kvůli „přímému nátlaku Londýna“.

Mluvčí Kremlu dal před dvěma týdny najevo, že případná jednání o míru s Ukrajinou by musela přihlížet k tomu, že Rusko za této války připojilo ke svému území další čtyři ukrajinské oblasti, po poloostrově Krym anektovaném už před deseti lety. I tehdy mluvčí ruského prezidenta před novináři připustil, že necítí žádnou ochotu Kyjeva jednat s Moskvou.

Kompletní online
Video  Útok ISIS v Krasnogorsku  - ISIS
Video se připravuje ...

JaNat ( 26. března 2024 10:54 )

Ale nenasypal a to ví každý. IS nemá důvod Putina atakovat, nelži. Tohle je jasná akce ze západu, aby převedli válku na stranu Ruska. A že v tom má Pavel, který nejvíc ze všech hlav států EU proti Rusku brojí, jen proto aby všem dokázal jak úžasný je generál a mohl ještě víc vypnout svá, už téměř ženská prsa, prsty je víc než pravděpodobné. Tohle je vyumělkovaná "IS" ze strany NATO a USA. Cloonczech nemá v hlavě prostě nic jiného než válku a trpí syndromem Napoleona.

nadčasový MP ( 26. března 2024 07:20 )

Vyšetřování útoku prý nemá být zneužito k politickým cílům. Co jiného bylo smyslem utoku? Odradit UA od útoků na rafinerie a nezdrazit Ami benzín před volbami. 😉

roxin ( 26. března 2024 06:51 )

RUS PUTIN ZAČAL TO JE FAKT! ale usáci už od roku 2014 učili uáčka jak se bránit, proč čekali že Putin začne, asi se nemohli dočkat zrovna jak teď.

Uživatel_5650027 ( 25. března 2024 22:28 )

Po večeři? Připravila mamka?🥗 Bojíte se o svého otce,? Jste si jist, že se chováte lépe,než váš pan otec? Dobrou 🌜🛌 váš "obdivující fanclub" 🐸🐸🐸

6vox6 ( 25. března 2024 21:47 )

No, o přemístění války do Ruska si Putin už dávno koleduje. Proč by měli v důsledku jím započatého otevřeného konfliktu umírat jen ukrajinští civilisté?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa