Šéf Bílého domu má na fóru globálních byznysmenů a politických lídrů, které začalo dnes, promluvit v pátek. Už dopředu panovaly obavy, že Trumpův záměr odstoupit od pařížské dohody o ochraně klimatu z roku 2015 a jeho protekcionistický program "Amerika na prvním místě" budou během fóra vyvolávat kontroverze.

Demonstranti v Curychu prošli finanční čtvrtí města a nesli transparenty proti globalizaci a poškozování životního prostředí. Místním bankéřům úřady doporučily, aby se raději drželi stranou. Vedení města akci schválilo. Další manifestace se konaly v Ženevě, Lausanne a Fribourgu.

Proti Trumpově návštěvě se už na začátku měsíce uskutečnila demonstrace v metropoli Bernu. Tento protest se nicméně obešel bez incidentů, na rozdíl od násilných demonstrací proti WEF v několika švýcarských městech na začátku tohoto století.

Na bezpečnost během Světového ekonomického fóra dohlíží 4000 švýcarských vojáků a 1000 policistů, nad místem konání byla vyhlášena bezletová zóna.

Letošní, 48. ročník, se nese v duchu motta "Vytváření sdílené budoucnosti v roztříštěném světě". Akce se ve čtvrtek zúčastní i český premiér Andrej Babiš.