Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Švýcarské Alpy místem rodinné tragédie: Umrzlí skialpinisté byli příbuzní!

Autor: rc, ČTK - 
12. března 2024
15:27

Švýcarští záchranáři našli v neděli 10. března v oblasti hory Tête-Blanche pět mrtvých skialpinistů. Jednalo se o příbuzné. Po šestém členovi výpravy stále pátrají. Podle britského deníku je během lyžování zastihla sněhová bouře a pět z nich upadlo do bezvědomí a umrzlo k smrti. Jedním ze členů výpravy byl kapitán místní policie Marc Moix a jeho bratranci Jean-Vincent a David Moixovi.

Rodina v sobotu ráno vyrazila z obce Zermatt do města Arolla, které se nachází poblíž hory Matterhorn, aby si užili lyžování ve volném horském terénu. Šestičlenná skupina se zrovna nacházela v oblasti hory Tête-Blanche, když je zasáhla silná sněhová bouře. V tu chvíli se skialpinisté nacházeli ve výšce kolem 3500 metrů nad mořem. Jeden z členů skupiny zavolal na tísňovou linku. Nicméně kvůli bouři nebylo možné do oblasti vyslat záchranné vrtulníky a záchranáře.

Záchranná akce

Kvůli nepřízni počasí záchranná akce byla zahájena až v neděli kolem 19:30. Ovšem než pomoc dorazila na místo, bylo pozdě. Po zhruba dvou hodinách se jim podařilo objevit pětici těl. „Záchranáři se dostali až na extrém a extrémní limit možností," řekl na tiskové konferenci šéf místní policie v kantonu Valais Christian Varone.

Kvůli špatným podmínkám nemohli záchranáři dlouho vyjet na pomoc. „Někdy je prostě nutné se sklonit před přírodou," řekl Varone. Podle úřadů se do pátrací a záchranné akce zapojilo během víkendu 11 vrtulníků. „Budeme dělat vše, co je v našich silách, tak dlouho, jak bude naděje, ale buďme realisté ohledně podmínek, které tento člověk (pohřešovaný) zažil za posledních 48 hodin," uvedl Varone.

Snažili se zachránit

Jak uvádí britský deník Daily Mail s odkazem na záchranáře, skupina se pokusila postavit sněhovou jeskyni, aby se v ní ukryla před bouří. Nicméně nakonec upadli do bezvědomí a zemřeli. „Pohled, který se nám naskytl, byl ošklivý. Viděli jsme, že se skialpinisté pokusili postavit jeskyni a ochránit se před větrem,“ uvedl vedoucí záchranářů z Air Zermatt Anjan Truffer s tím, že v tak velké nadmořské výšce umrzli k smrti.

Pět ze šesti členů skupiny bylo z jedné rodiny z kantonu Valais, šestá osoba pocházela z kantonu Fribourg. Do hor se vypravil se svými příbuznými i policejní kapitán z kantonu Valais Marc Moix. „Zatím nevíme, zda jde o pohřešovanou osobu, nebo zda je jedním z lidí, kteří již byli nalezeni. Miloval život, své přátele a rodinu,“ uvedl jeho nejmenovaný kamarád.

Kamarádi vzpomínají i na bratry Davida a Jean-Vincenta Moxiovy. David žil ve vesnici Vex a živil se jako právník. Jeho přítel Lucas Nanchen v příspěvku na facebooku uvedl, že hory miloval. „Minulou neděli stále opakoval, jak se těší na cestování po světě poté, co úspěšně složil advokátní zkoušky. Davide, tvé světlo bude navždy zářit v našich srdcích,“ dodal. Jean-Vicent Moix vystudoval londýnskou univerzitu a pracoval jako bankéř. Podle přátel byl nadšeným horolezcem. 

Video  Při neštěstí u obce Beňadiková tragicky zemřela Zuzana (†45) a její dcera Patricie (†9).  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání