Prezident oznámil svůj záměr ucházet se o čtvrtý mandát 6. prosince, a ukončil tak týdny spekulací. Jeho popularita v ruské společnosti se pohybuje kolem 80 procent, což činí jeho vítězství téměř nevyhnutelným, uvedla agentura AP.

Putin na své výroční tiskové konferenci ve čtvrtek oznámil, že do voleb nepůjde jako představitel vládní strany Jednotné Rusko, nýbrž jako nezávislý kandidát. Podle ruských komentátorů tak chce zdůraznit svou nadstranickost. "Doufám, že mě podpoří některé lidové skupiny, hnutí, strany... Chtěl bych být kandidátem se širokou podporou lidu," řekl kremelský šéf.

Svou volební kampaň budou moci prezidentští kandidáti oficiálně zahájit 18. prosince, oznámila dnes předsedkyně ústřední volební komise Ella Pamfilovová. Komise je podle ní k volebnímu klání plně připravena a očekává zajímavé a plně konkurenční hlasování.

"Pokud máme hovořit o konkurenci, v tuto chvíli projevilo zájem o účast ve volbách 23 osob," uvedla Pamfilovová. Zároveň dodala, že komise bude svědomitě kontrolovat veškeré dokumenty potřebné k oficiální kandidatuře. Nezávislý kandidát musí předložit podpisy 300.000 občanů, aby se mohl voleb účastnit.

Nejviditelnějším Putinovým protivníkem je protikorupční aktivista Alexej Navalnyj. Ten sice vyjádřil záměr kandidovat, ale podle ruských zákonů se o vrcholnou funkci ucházet nemůže, protože byl pravomocně odsouzen za zpronevěru. Navalnyj ale proces považuje za politický a chce na úřady vyvinout takový tlak, aby mu nakonec kandidaturu umožnily.