Dopis aktivující článek 50 lisabonské smlouvy o fungování EU krátce před vystoupením Mayové doručil Tuskovi britský velvyslanec při EU Tim Barrow.

Premiérka prohlásila, že dnešek je historickým bodem, z něhož není návratu. "Británie opouští Evropskou unii," řekla Mayová¨, podle které je brexit jedinečnou příležitostí. "Je to šance pro dnešní generaci, jak vybudovat lepší budoucnost," dodala.

Uvedla také, že respektuje, že není možné zůstat na evropském jednotném trhu, aniž by nebyl zároveň zachován volný pohyb občanů. Dodala, že brexit bude mít "důsledky", ale že je v zájmu Spojeného království i unie, aby celý proces měl co nejhladší a spořádaný průběh. Vyslovila se také pro "co nejužší bezpečnostní spolupráci" s Bruselem.

"Až budu v příštích měsících sedět u jednacího stolu, budu zastupovat každého jednotlivce v celém Spojeném království," řekla Mayová s tím, že bude reprezentovat také "občany (členských států) EU, jimž se tato země stala domovem". S formálním spuštěním brexitu podle ní nastala doba, kdy by měli obyvatelé Británie držet při sobě.

"Doufám, že se budeme moci zabývat tématem občanů EU zde a občanů Spojeného království v dalších členských státech v rámci jednání co možná nejdříve," uvedla Mayová. "Myslím, že je na obou stranách dobrá vůle, aby se tak stalo," dodala.

Dohody s Bruselem chce premiérka dosáhnout během dvou let, jak to předpokládá článek 50 lisabonské smlouvy, který řeší odchod členské země z evropského bloku. "Naším cílem je hladký a spořádaný brexit," dodala Mayová.

Před britským parlamentem dnes odpůrci brexitu uspořádali hapenning, při kterém hlavní roli sehrála postava ztělesňující premiérku v tričku s nápisem "Drž hubu a nech mě vládnout!" a držící na psím vodítku postavy s přelepenými ústy a s transparenty požadujícími, aby se k dohodě o brexitu mohli vyjádřit zákonodárci a voliči. Jiná demonstrantka ztělesňující Mayovou zase zvala k "jednosměrné projížďce do malé Anglie".

Tusk nyní do 48 hodin nabídne ostatním 27 zbývajícím členským zemím EU svou představu základního politického rámce pro nadcházející jednání s Londýnem. Během příštích týdnů diplomaté 27 členských zemí domluví na základě Tuskova doporučení rámec pro jednání s Brity, který bude potvrzen 29. dubna na mimořádném summitu.

Evropská komise pak připraví konkrétní doporučení k jednání s Brity. Vznikne tak právně závazný mandát, který opět potvrdí členské země, a tím rozhodnou o začátku rozhovorů. Předpokládá se, že konkrétní vyjednávání o brexitu začne až v červnu.