O přípravách návrhu státního rozpočtu mluvil Zeman už na konci června v Lánech s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Prezident tehdy konstatoval, že se na něm s vicepremiérem v zásadě shodl. Návrh podle Zemana obsahuje kritéria, že růst investic je vyšší než růst spotřeby domácností a růst spotřeby domácností je vyšší než růst spotřeby vlády. "Budou-li splněna tato základní kritéria, nebudu vetovat zákon o státní rozpočtu," prohlásil k tomu dnes.

Schodek státního rozpočtu v příštím roce by měl být 100 miliard korun. Babiš v minulých dnech konzultoval rozpočtové požadavky s jednotlivými resorty a státní institucemi. Podobu návrhu státního rozpočtu na rok 2015 chce vláda připravit během podzimu, následně ji musí schválit poslanci a podepsat prezident.

Šéf ČMKOS Josef Středula k tomu uvedl, že odboráři v rozpočtu požadují růst platů v příspěvkové sféře. "Předtím by měly být jednoznačné investice do české ekonomiky a do její podpory," zdůraznil Středula, podle něhož má ČMKOS obavy, že tyto investice nejsou v Česku připraveny. Zmínil mimo jiné liniové stavby nebo výstavbu vodních cest. Přivítal naopak plán zavést takzvaný kurzarbeit jako prostředek jak zmírnit dopady sankcí mezi Evropskou unií a Ruskem.

S odborářským předáky Zeman mluvil také o služebním zákonu, jehož podobu dohodnutou koalicí s pravicovou opozicí jak prezident, tak zástupci zaměstnanců kritizují. Zeman souhlasil s názorem ČMKOS, že verze zákona, která počítá s politickými náměstky na ministerstvech, je "paskvil" a ústupek těm, kteří před nezávislou státní správou dávají přednost "politickým trafikantům".

V nejbližší době se kvůli svým výhradám prezident sejde s místopředsedou Sněmovny Janem Bartoškem z KDU-ČSL a na začátku září také s premiérem Sobotkou. Za vhodné považuje, aby se kvůli tomu sešel také s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD), pod jehož úřad nyní příprava služebního zákona spadá. "Bude-li zájem ze strany dalších politiků, nebudu se bránit," poznamenal prezident.

Na dotaz, zda v případě, že služební zákon bude i potom obsahovat politické náměstky, ho bude vetovat, Zeman neodpověděl. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček dříve uvedl, že tak prezident neučiní, pokud tito náměstci v normě nebudou.

Podle Středuly dohoda koalice s částí opozice na služebním zákonu nevypovídá o snaze odpolitizovat státní správu. "Opak je v tomto případě pravdou," uvedl předseda ČMKOS, který by byl rád, kdyby zákon v Parlamentu ještě doznal změn.

Hlava státu a odboráři debatovali také o dopadech sankcí mezi Evropskou unií a Ruskem na českou ekonomiku a o problémech jednotlivých odvětví národního hospodářství.