Třiatřicetiletého muže dopadla argentinská policie na základě mezinárodního zatykače ve spolupráci s Interpolem, o zadržení informovala minulý týden. Muž je v tamní vazbě, Česko prozatím žádost o extradici nevzneslo. "Ministerstvo spravedlnosti aktuálně připravuje podklady potřebné k tomu, aby bylo možné co nejdříve požádat Argentinskou republiku o vydání K. Daneva k trestnímu stíhání do České republiky," sdělil Říman.

O vydání musí Česko žádat na základě takzvaného ujištění o vzájemnosti - tedy slibu, že v obdobném trestním případě se ČR vůči Argentině zachová stejně. "Dvoustranná smlouva mezi Českou republikou a Argentinskou republikou o vydávání zatím nevstoupila v platnost," vysvětlilo ministerstvo.

Na základě vzájemnosti Argentina například vydala do ČR v listopadu 2014 českolipského podnikatele odsouzeného za podvod při mezinárodní přepravě zboží.

Po Danevovi vyhlásila česká policie pátrání v červnu 2009, několik měsíců po nálezu těla čtyřiadvacetiletého muže v domě v Poděbradech. Mezinárodní zatykač následoval v roce 2013.