Afanasjev žil na Krymu a byl aktivním odpůrcem březnové ruské anexe, které předcházela ozbrojená operace maskovaných ruských vojáků. Po květnovém zatčení byl internován v Moskvě. Zpočátku byl souzen v kauze údajné diverzní skupiny známého ukrajinského filmového režiséra Oleha Sencova. Podle ruských žalobců se Afanasjev ke své vině doznal a jeho případ byl později souzen samostatně.

Podle žaloby chtěl Afanasjev se svými druhy 9. května vyhodit do povětří památník sovětským vojákům a bolševickému vůdci Vladimiru Leninovi v Simferopolu. Skupina napojená údajně na ukrajinskou nacionalistickou organizaci Pravý sektor chtěla podle žalobců spáchat pumový útok i proti úřadovně simferopolské odbočky ruské vládní strany Jednotné Rusko.

Režisér Sencov je zadržován v moskevské vazební věznici Lefortovo a na proces teprve čeká. K jeho propuštění vyzvala organizace Amnesty International i filmové svazy na Ukrajině a v Rusku. Osobně za Sencova intervenovali dopisem do Kremlu režiséři Pedro Almodóvar, Wim Wenders, Agnieszka Hollandová, Krzysztof Zanussi a Andrzej Wajda. Podle vedení Pravého sektoru Sencov členem tohoto uskupení nikdy nebyl a není.