Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Policie zatkla mezinárodně hledaného Čermáka: Fantom dezinformační scény se ukrýval v Polsku

Aktualizováno -
15. listopadu 2023
12:47
Autor: ČTK, jel - 
15. listopadu 2023
12:25

Polští policisté v úterý zadrželi hledaného Tomáše Čermáka, který byl letos v červenci pravomocně odsouzen k 5,5 roku vězení za podporu a propagaci terorismu. Na síti X to ve středu oznámila česká policie. Z vyjádření polské policie vyplývá, že se muž skrýval v Lublinském vojvodství na východě země. Podle českých policistů bude Čermák v nejbližší době předán do ČR.

„Šestatřicetiletého fantoma české dezinformační scény zadrželi včera polští kolegové na základě poznatků našich policistů. V nejbližší době bude následovat jeho předání do ČR,“ uvedli policisté na síti X. 

Video  Policisté v Polsku dopadli uprchlého dezinformátora Čermáka  - Polská policie
Video se připravuje ...

Na Čermáka vydal mezinárodní zatykač Krajský soud v Plzni v polovině záři. Dezinformátor totiž v srpnu nenastoupil do vězení, kde si má odpykat trest pět let a pět měsíců. „Důvod byl ten, že pracujeme se všemi verzemi, tedy i s tou, že by se hledaný mohl zdržovat v zahraničí,“ vysvětlila vydání mezinárodního zatykače mluvčí soudu Barbora Šmaterová.

Polští policisté na webu uvedli, že byli informováni českými kolegy, že by se hledaný mohl pohybovat na území Polska. „Zadržení hledaného muže bylo provedeno ve večerních hodinách 14. listopadu v jedné z ulic v oblasti Staroměstského náměstí v Lublinu. Operaci provedli policisté Kriminálního úřadu Národního policejního ředitelství za podpory místních policistů z oddělení pátrání a identifikace,“ napsali. 

Čermák je prvním člověkem, který byl v Česku pravomocně odsouzen za podněcování ke spáchání teroristického trestného činu. V době koronavirové pandemie veřejně vyzýval k násilí vůči politikům. Loni v únoru se v živém vysílání na sociální síti Facebook vymezoval vůči novele pandemického zákona.

Diváky půlhodinového videa vyzýval k aktivnímu odporu proti přijetí novely, k převzetí moci, k vypálení Senátu i k vymanění České republiky ze struktur EU a NATO. Za hlavní cíl násilí označil zejména senátory, poslance a členy vlády. Mimo jiné prohlásil, že „musíme těm dobytkům zatnout tipec“ a „vyneseme je za rypáky a naházíme je do řeky a zbavíme se jich jednou provždy“.

Vedle podpory a propagace terorismu byl Čermák spolu s Patrikem Tušlem odsouzen také za podněcování nenávisti k Ukrajincům a nepravomocně také za výtržnictví před domem evolučního biologa Jaroslava Flegra.

Uživatel_5643022 ( 15. listopadu 2023 16:30 )

To je dobře

Melberi ( 15. listopadu 2023 15:17 )

Dobrá práce policie.

istyl ( 15. listopadu 2023 14:11 )

za Gotwalda si take lide mohli rikat co chteli...ANO,dokud je nekdo nenaprasil, nebo neslysel estebak...a doted jsme se s tim marasmem nevy­rovna­li..­.este­baci si tu behaji, jako kdyby nechumelilo...jsme porad za montovnu a tou jeste dlouho budeme, i kdyz nam odborari poradi, jak na to

kokott ( 15. listopadu 2023 13:34 )

lichvářský kapitalismus si rozvracet nedáme!

kokott ( 15. listopadu 2023 13:14 )

Článek 11 - Svoboda projevu a informací EÚ

Každý má právo na svobodu projevu. Toto právo zahrnuje svobodu zastávat názory a přijímat a rozšiřovat informace nebo myšlenky bez zasahování veřejné moci a bez ohledu na hranice.
Svoboda a pluralita sdělovacích prostředků musí být respektována.
Za neškodné hospodské kecy 5,5let a za trojí znásilnění Ferym 3roky.?Soudí se jako za Gotwalda. Čermák měl dostat nejvýše trest veřejně prospěšných prací je to politický vězeň a jeho proces slouží k zastrašení občanů aby nekritizovali mafiánskou vládu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání