Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Autem na dovolenou: Kde se vyplatí natankovat? V Česku, nebo až v zahraničí?

Autor: ČTK - 
4. července 2023
10:10

Při cestách na letní dovolenou do zahraničí se řidičům vyplatí tankovat v České republice, kde jsou ceny pohonných hmot nižší než ve většině zemí Evropy. Výrazně dráž je v západní či severní Evropě. Levněji naopak natankují řidiči třeba v Bulharsku, v Polsku je levnější jen benzin. Vyplývá to z dat Evropské komise, která zveřejňuje průměrné ceny pohonných hmot všech zemí Evropské unie každý týden.

Přestože ceny pohonných hmot v posledních týdnech v České republice rostou a nyní jsou nejdražší za poslední téměř dva měsíce, stále jsou ceny na českých pumpách jedny z nejnižších v Evropě. „Při cestách do západní Evropy se rozhodně vyplatí tankovat doma,“ uvedl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Dodal, že západní státy jako Německo, Itálie či Francie mají výrazně vyšší spotřební daň, tudíž i koncové ceny.

Podle Tomčiaka se v případě nafty vyplatí tankovat v ČR vždy, protože na ni stále platí snížená spotřební daň. „Nicméně toto snížení pravděpodobně skončí 31. července a tím pádem nafta skokově podraží o přibližně 1,8 Kč za litr,“ upozornil.

Analytik Purple Trading Petr Lajsek uvedl, že například v případě cesty do Chorvatska se vyplatí natankovat v Česku, poté na jeden zátah přejet Rakousko a natankovat až ve Slovinsku. „Ceny pohonných hmot by se v Evropě měly přes léto měnit o podobné hodnoty jako v ČR,“ dodal.

Podle aktuálních dat Evropské komise je průměrná cena benzinu v Česku 37,2 Kč za litr. Levnější je například v Polsku, kde řidiči zaplatí za litr benzinu asi 34,6 Kč, v Chorvatsku pak ještě zhruba o 0,20 Kč méně. V Bulharsku je benzin nejlevnější z celé Evropské unie, a to 30,6 Kč za litr. V západní Evropě jsou ceny řádově vyšší, v Německu stojí litr benzinu asi 43,9 koruny, ve Francii ještě asi o 0,50 Kč více. Z okolních států jsou srovnatelné ceny benzinu v Rakousku a na Slovensku. Vůbec nejdražší benzin je ve Finsku, litr tam řidiče stojí 45,8 Kč.

Průměrná cena pohonných hmot ve vybraných zemích (v korunách za litr). Průměrná cena pohonných hmot ve vybraných zemích (v korunách za litr). | ČTK/Evropská komise

Cena nafty je v ČR na hodnotě 32,5 Kč. Levnější je pouze ve třech státech Evropské unie, a to v Bulharsku, Litvě a Rumunsku. V Bulharsku je nejlevnější, litr nafty tam stojí v přepočtu asi 29,4 Kč. Ze sousedních států je nafta nejlevnější v Polsku, a to 33,2 Kč. V Německu litr nafty vyjde na 38,2 Kč. Nejdražší naftu v Evropské unii mají ve Švédsku, litr tam stojí asi 45,1 Kč.

Data ohledně cen pohonných hmot sbírá Evropská komise každý týden, například v Česku se zakládají na údajích devíti ropných společností a dvou skladišť pohonných hmot. Dohromady sledované společnosti provozují 1515 čerpacích stanic, což je přes 40 procent všech českých pump.

Video  Turecko versus Chorvatsko: Expert řekl, co vyjde levněji. Dovolenkový ráj Čechů zdražil  - Andrea Ulagová
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi