Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Místo hřibů panzerfaust: Houbaři na Českolipsku našli protitankovou střelu

Na Českolipsku našli houbaři německou protitankovou střelu.
Na Českolipsku našli houbaři německou protitankovou střelu.  (Autor: Policie ČR, iStock.cz)
Autor: VaB - 
16. srpna 2023
20:49

Houbařská sezóna je v plném proudu. Lesy začínají být plné houbařů a po deštích vykukují ze země hříbky. Sem tam mezi nimi ale leží třeba panzerfaust. Takový nález se podařilo „sesbírat“ nadšencům na Českolipsku.

Policejní pyrotechnik vyjížděl ve středu odpoledne k poměrně netradičnímu nálezu. V lesích kolem České Lípy objevili houbaři panzerfaust – pancéřovou pěst sloužící k ničení tanků. Jde o zbraň z období 2. světové války využívanou hlavně německou armádou.

Na Českolipsku našli houbaři německou protitankovou střelu. Na Českolipsku našli houbaři německou protitankovou střelu. | Policie ČR

Nebýt zrovna nastartované houbařské sezóny, pravděpodobně by se na zbraň obalenou v hlíně jen tak nepřišlo. Výbušné zařízení je v takovém stavu těžko odhalitelné. Policisté proto přítomné houbaře pochválili, zachovali se totiž zodpovědně. „Naštěstí byli rozumní, nijak s ní nemanipulovali a kontaktovali linku 158. Pyrotechnik se o ni postaral,“ napsali na sociální sít X (dříve Twitter) policisté.

Každoroční varování policistů o tom, co sbírat a co nesbírat, s aktuálními nájezdy houbařů do lesů sílí. „Začala houbařská sezóna, jen si dejte pozor na to, co sbíráte,“ dodali policisté. Kromě toho také apelují i na zodpovědnost všech houbařů. Od začátku týdne pátrali po dvou mužích, jednoho se jim po dvou dnech podařilo najít živého u Klášterce nad Ohří, toho druhého na Děčínsku však našli bez známek života.

Blesk kalkulačka - přemýšlíte o životním pojištění?

Video  Pyrotechnik zneškodnil leteckou pumu, která byla nalezená u železniční trati mezi Černým Mostem a Satalicemi.  - Václav Burian
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání