Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Holčička v Písku sjela s kolem do Otavy: Zachránci Jan a Lukáš zabránili velké tragédii

Autor: jel - 
26. července 2023
09:29

Dramatická událost se odehrála první červencovou neděli v parku na městském ostrově v Písku. Asi pětiletá holčička tam i s kolem sjela do řeky Otavy. Jan a Lukáš byli naštěstí nedaleko a ani na vteřinu nezaváhali a dívenku z vody ihned vytáhli. Díky jejich pohotové reakci holčička skončila jenom potlučená. Statečným mužům osobně poděkoval starosta Písku Michal Čapek (ANO).

Jan a Lukáš (oba 28) si o volném dni chtěli vyrazit na pivo. Po cestě je na městském ostrově předjela asi pětiletá dívenka na kole, která ale sjela z cesty, ztratila rovnováhu a i s kolem skončila v řece Otavě. Muži naštěstí reagovali velice rychle, vběhli do vody a holčičku vytáhli. Rodiče dívenky byli od ní totiž poměrně daleko a oni byli naštěstí jen asi dva metry od místa, kde dítě do řeky spadlo.

Zabránili tragédii

„Postranní kolečko se jí dostalo mezi obrubník a trávník, to jí celé kolo obrátilo a ona se před lávkou na ostrov skutálela z toho velkého srázu do řeky,“ popsal Jan. „Hned jsme k vodě vyrazili, první, co jsem viděl, byla její ručička a kolo. Sklouzl jsem za ní do vody a vytáhl ji, pak jsem ještě vyndal kolo,“ doplnil s tím, že se vše seběhlo velice rychle a on jednal úplně reflexivně. Zachránce si myslí, že by se tak zachoval každý. 

Když na místo dorazili vyděšení rodiče, jejich dcerka už byla na břehu. Oběma zachráncům byli velice vděční, a dokonce jim nabízeli peníze. Ti to ale odmítli. Za takovou se podle nich peníze neberou. 

Jana a Lukáše o týden později pozval na radnici starosta písku Michal Čapek, který mužům osobně poděkoval. „Byli jste ve správný čas na správném místě a zachovali jste se úžasně. Díky své okamžité reakci jste zabránili velké tragédii,“ řekl jim. 

Video  Víte, že většina lidí se topí úplně potichu?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání