Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bývalý pasažér o ponoru v Titanu: V hlubinách se vybila baterie!

Autor: pma - 
8. července 2023
09:15

Dobrodruh Jaden Pan byl jedním z členů posádky ponorky Titan v roce 2021. Muž se před nedávnem svěřil s děsivým zážitkem, ke kterému došlo během jejich ponoru. Šéf OceanGate Expedicions Stockton Rush (†61) tehdy prý pasažérům sdělil, že se baterie ponorky vybila a budou nuceni strávit noc v ponorce na dně oceánu!

Celý svět má stále v čerstvé paměti tragédii, která se v červnu odehrála v hlubinách Atlantiku. 18. června se pětičlenná posádka v ponorce Titan vydala tisíce metrů pod hladinu k vraku světoznámé výletní lodi Titanik. Necelé dvě hodiny po ponoru však doprovodné plavidlo ztratilo s Titanem kontakt a začalo několikadenní pátrání. Všechny naděje vyhasly po čtyřech dnech, kdy americká pobřežní stráž našla trosky plavidla na hladině oceánu.

Na palubě ponorky byl britský miliardář Hamish Harding (†58), pákistánský podnikatel Shahzada Dawood (†48) a jeho syn Suleman (†19), proslulý oceánograf a průzkumník Paul-Henri Nargeolet (†77) a šéf společnosti OceanGate Expedicions Stockton Rush (†61).

Firma po tragédii pozastavila činnost

V reakci na tragický osud ponorky Titan společnost ve čtvrtek oznámila, že pozastavuje veškerou svoji činnost. Nešťastný ponor ale nebyl prvním, který společnost uskutečnila. K jednomu došlo například v roce 2021.

Členem tehdejší posádky byl dobrodruh Jaden Pan, který před časem na plavbu zavzpomínal v pořadu BBC „The Travel Show “. Popsal, že je Stockton Rush v hlubinách vyděsil zprávou, že se baterie jejich plavidla vybila. 

Noc na dně oceánu?

„Nejdřív jsem si myslel, že si dělá legraci. Strávili jsme přes dvě hodiny v ponorce a byli jsme tak blízko dna,“ popsal pro deník Daily Mail zážitek Pan. Dostat se zpět na hladinu bylo s vybitou baterií podle Rushe téměř nemožné, a tak navrhl, že posádka v plavidle stráví noc.

To pasažéry samozřejmě vyděsilo, někteří ale podle Pana prý proti paradoxně nebyli. Rushovi se nakonec povedlo zprovoznit hydrauliku, která uvolnila závaží, a ponorka tak mohla pomalu a bezpečně vystoupat na hladinu.

Na nebezpečí a nedostatečnou certifikaci společnost OceanGate odborníci upozorňovali opakovaně, firma ale na výtky nereagovala. Tím zřejmě podepsala ortel smrti pěti pasažérům, kteří se letošního a zřejmě již definitivně posledního ponoru zúčastnili.

Video  Záběry z pátrání po ztracené ponorce  - Twitter
Video se připravuje ...

viho ( 8. července 2023 17:20 )

Baterka by se nedobila, ale závaží bylo připoutáno úchyty, které se měly po určité době ve slané vodě samy rozpustit a vypustit tak zatěž, díky čemuž by se Titan sám vynořil. Ale těžko říct, jestli by to fungovalo. Každopádně to museli být zvláštní boháči, kteří si lístek na Titan kupovali. Celý život hromadit bohatství, a pak riskovat život i peníze v takovém experimentálním plavidle, kde se mohlo kdykoli cokoli pokazit...

trintin ( 8. července 2023 11:19 )

...že se baterie ponorky vybila?? Zachránila je autorka článku, poslala jim do hlubin elektrické úhoře?

Petromilka ( 8. července 2023 11:09 )

A jako po te noci by se jim baterka dobila? No tohle jsou prišerne skutecnosti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání