Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Firma, jejíž ponorka ztroskotala u Titaniku: Konec činnosti!

Autor: ČTK - 
7. července 2023
10:10

Firma OceanGate Expeditions, která provozovala katastrofickou cestu ponorkou k Titaniku, oznámila, že pozastavuje veškerou svoji činnost. Ve čtvrtek o tom informovala agentura AP s odvoláním na prohlášení společnosti. Ponorka OceanGate s pěti lidmi na palubě při své poslední cestě v červnu implodovala. Všichni pasažéři zahynuli.

Příčinu neštěstí vyšetřují kanadské a americké úřady. Už v prvních hodinách a dnech poté, co po ztracené ponorce začala pátrat pobřežní služba, se začaly objevovat informace o možných pochybeních ze strany provozovatele podvodního plavidla.

Odborníci v minulosti firmu upozorňovali, že jejich stroj není dostatečně otestovaný, a média připomínala dřívější prohlášení ředitele firmy Stocktona Rushe, v nichž se projevoval jeho laxní přístup vůči regulacím. Rush sám při červnové nehodě zahynul.

Americká pobřežní stráž po ohledání dna oceánu asi 500 metrů od vraku Titaniku vylovila zbytky ponorky pravděpodobně s lidskými pozůstatky. Vyšetřovatelé doufají, že bližší prozkoumání trosek pomůže objasnit příčinu neštěstí.

Nehoda mimo jiné vyvolala diskusi o tom, kdo má platit výdaje za záchranné operace pro velmi bohaté lidi, kteří se oddávají extrémním aktivitám a turistice, jako je pokořování nejvyšších hor bez dostatečného tréninku, cestování na dna oceánu nebo naopak do vesmíru.

Video  Záběry z pátrání po ztracené ponorce  - Twitter
Video se připravuje ...

Megera z Makrel ( 7. července 2023 15:28 )

Bohvie co to boli za smejdi, isto tu Firma rodiny pozostalych zazalovali.

Jindřich Lacina ( 7. července 2023 14:29 )

kromě obecných konstatování že ponorka neprošla certifikací, nikde jsem bohužel nenarazil např. na to jak vypadá řez stěnou ponor­ky..­.kaž­dopád­ně alespoň pěkně materiálovo-matematické vysvětlení proč k tragedii došlo je zde : http­s://ww­w.red­dit.co­m/r/sub­mari­ne/com­ments/­14gt6t­0/the_­math_g­over­ning_t­he_ti­tans_c­rush_d­epth/­?one­tap_au­to=true

papouskova ( 7. července 2023 11:34 )

Smutné je, že vždy se musí stát nějaká tragická nehoda než se to zakáže.
Bylo dost lidí, kteří na to upozorňovali, že je to nevhodný materiál a ani to nemá žádné certifikáty. Vždy se čeká, až se " ucho utrhne ". Ten majitel má vlastně "štěstí", že byl v té ponorce také. Jinak by měl velké problémy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání