Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vyšší trest pro bývalého funkcionáře Dědečka? Rodiče zabitých studentů rozzuřilo rozhodnutí soudu

Autor: jel - 
17. června 2023
19:29

Bývalý sportovní funkcionář Dušan Dědeček minulý rok v říjnu opilý vjel na autobusovou zastávku v Bratislavě a zabil pět mladých lidí. Soud ho ve čtvrtek 8. června poslal do vězení na patnáct let. Rozsudek zklamal rodiče obětí i část veřejnosti, přejí si vyšší trest. Prokurátor reagoval na výzvy rodičů a proti rozsudku se odvolá.

Podle slovenského webu Nový Čas generální prokurátor Maroš Žilinka vydal pokyn krajskému prokurátorovi, aby se proti rozsudku odvolal v neprospěch obviněného. Patnáctiletý trest se totiž zdá jak Žilinkovi, tak zástupcům pozůstalých příliš nízký. 

„Uložený trest odnětí svobody považuji za nepřiměřeně nízký, důsledně nezohledňující způsob spáchání činu, jeho následky a osobu pachatele,“ poznamenal k tomu generální prokurátor.

U soudu Dědeček projevil lítost a prosil za odpuštění. „Uvědomuji si, že žádná slova ani činy nedokážou zmírnit vaši bolest. Chci a budu vás po zbytek života prosit o odpuštění. Prosím, promiňte a odpusťte mi,“ uvedl Dědeček. Rodiny tragicky zesnulých dětí během soudního stání neudržely slzy.

Slova zdrceného otce

To, že se prokurátor proti rozsudku odvolá, oceňuje i otec jedné ze zabitých studentek Pavel Hamrák. „Když ožralí řidiči a dostanou jen 15 let za 5 zabitých studentů, tak to budou dělat i dál. On se bude setkávat se svými dětmi každou chvíli a my chodíme naší dceři na hrob. Je to spravedlivé?“ zlobil se Hamrák. Sám hned po vynesení rozsudku prokurátora vyzval, aby se odvolal.

Neštěstí se stalo minulý rok v říjnu na autobusové zastávce Zochova v Bratislavě. Několik lidí tam tehdy čekalo na spoj, když se na zastávku v obrovské rychlosti vřítilo auto řízené opilým Dědečkem. Desítky lidí utrpěly zranění a pět studentů nehodu nepřežilo. O život přišla Broňa (†21), Marek (†21), Natálie (†19), Richard (†19) a Sasha (†20). Dědečkovi po nehodě naměřili 1,69 promile alkoholu v krvi a policie zjistila, že jel rychlostí asi 140 km v hodině, přestože v místě nehody je maximální povolená rychlost 50 km v hodině.

Po tragédii vyjádřil lítost nad nehodou a vzdal se funkce generálního sekretáře Deaflympijského výboru Slovenska, který se věnuje sportovním aktivitám sluchově postižených.

Video  Dušan Dědeček, který na zastávce v Bratislavě zabil pět lidí, poprvé promluvil o nehodě.  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Kiu Kiu ( 19. června 2023 09:59 )

Osobně se o stát mě tak zkoncil i s jeho rodinkou

Uživatel_5125828 ( 18. června 2023 07:56 )

Pokud budou mit CZ-SK a dalsi staty takove zakony jake maji,tak k naprave -chovani ridicu, cyklistu a i chodcu nikdy nedojde…..toto je kopie s prekladem, co bylo oznameno dnes v USA: Muž z Floridy odsouzen na 30 let po smrtelné nehodě za SMS a řízení…..
Muž z Floridy byl odsouzen k 30 letům vězení po smrtelné nehodě, která vedla ke smrti 9letého chlapce. Byl shledán vinným ze spáchání trestného činu usmrcení vozidla a bezohledné jízdy……apropo kdo vymysli zakony? Jak je vubec mozne,ze se vrazda muze promlcet?je tam nejakych 20-25 roku tusim. Ten kdo vrazdi se ma trast strachy cely zivot, ze bude odhalen a pujde do lochu.

beda88 ( 18. června 2023 01:15 )

nuuuu, vzhledem k mezinárodní bezpečnostní situaci a proklamacím 30-doživotí je 15 let VÝSMĚCH pozůstalým. Kájínek za 2 dostal doživotí a za 5 jen 15 let? můj názor je minimálně 30, bez možnosti předčasného propuštění. tak mladí a tolik rodin v hajzlu. zmetek slovenskej.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání