Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Před pěti lety Kuča utýral k smrti malého chlapce (†2) z Loun: Vzpomínka na Marečka nevyhasne!

Autor: jel - 
21. února 2024
10:07

Před pěti lety republiku šokovala strašlivá smrt ani ne tříletého Marečka z Loun. Ten zemřel v noci na 16. února 2019 poté, co ho utýral přítel jeho matky Simony, Josef Kuča (†21). Chlapeček dlouho zažíval brutální zacházení, Kuča ho pálil cigaretami i žehličkou, bil, kousal i sprchoval ledovou vodou. Násilník byl nakonec odsouzen ke 22 letům ve vězení. Po vynesení rozsudku v cele spáchal sebevraždu. Na nebohého Marečka lidé dodnes vzpomínají, dokonce na jeho počest vysadili strom s pamětní deskou.

Případ, který i po čtyřech letech budí hrůzu. Malý Mareček musel před smrtí snášet kruté mučení. Josef Kuča ho pálil cigaretami i žehličkou, posazoval ho na sporák, sprchoval ho ledovou vodou, nutil ho držet těžké knihy, bil ho rukou i vařečkou do otevřených ran a dokonce i kousal. Chlapeček nakonec na následky brutálního týrání zemřel.

Josef Kuča i chlapcova matka skončili před soudem. Tyrana 24. června 2020 pražský Vrchní soud poslal na 22 let do vězení. V den vynesení pravomocného rozsudku však Kuča na cele spáchal sebevraždu. Česko pak šokoval také krok rodiny, která Kučovo tělo nechala pohřbít v bílé rakvi. Ta je přitom symbolem nevinnosti a čistoty a umísťují se do ní děti a mladiství.

Vzpomínka nevyhasne!

Marečkova matka o rok později od soudu odešla s trestem 8,5 roku vězení za ohrožování výchovy dítěte a neposkytnutí pomoci. Podmínku za nepřekažení trestného činu dostal také Michal H., který spal s chlapcem v jednom pokoji a opakovaně byl podle obžaloby přítomen fyzickému trestání dítěte a viděl jeho zranění.

Po smrti Marečka se lidé složili na důstojný pomníček. Ten se nachází na pražských Vinohradech.

Na nevinného chlapečka lidé vzpomínají dodnes. V listopadu roku 2019 dobrovolníci v Lounech v ulici Na Horizontu na hochovu počest vysadili takzvaný strom života. Ten chlapce dodnes připomíná a lidé k němu neustále nosí svíčky, květiny a plyšáky a další upomínkové předměty. 

Jak je vidět z fotografií zveřejněných ve facebookové skupině s názvem Strom života pro Marečka, kolem pietního místa u stromu hoří svíce prakticky v jakoukoli roční dobu. Smutné výročí zasáhlo silně i členy právě této skupiny. 

„Dnes jsme byly s děvčaty poklidit u stromečku a zapálit svíčky. Aby Mareček z nebíčka shlédl a viděl, že na něj nikdo nezapomněl,“ napsala den před smutným výročím paní Jiřina. „Vzpomínka na Marečka nikdy nevyhasne,“ dodala žena.

Video  Pohřeb Josefa Kuči  - Blesk.cz - Helena Lacinová
Video se připravuje ...

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince bezpečí 116 111 nebo v Centru krizové intervence 284 016 666. Služby jsou poskytovány nonstop.

bafy81 ( 23. února 2024 09:27 )

To je hezké, že TEĎ na nej vsichni mysli a nosimu mu ke stromu plyšáky. Jen je škoda, že na něj nikdo nemyslel, když žil…

Jiří Zvěřina ( 17. února 2023 03:30 )

Škoda, že není možné takové matce zakázat mít jakékoliv další dítě...

Rooza ( 16. února 2023 20:21 )

Proč matka dostala jen 8,5? Ona celé to týrání umožnila. Podle fotky je dost mladá. Vyleze za 3 roky a bude mít další dítě, jak kdyby se nic nestalo. Měla dostat stejný trest jako ten chuj. Česká justice je k lidskému životu neuctivá, vůbec si ho neváží. I těch 22 let je směšných vzhledem k okolnostem. Malé nevinné dítě, které nemělo sebemenší šanci se jakkoli bránit, ani nemohlo pochopit proč. Prostě hrůza. A ta p ica se na to celou dobu koukala a nic neudělala. Měla by v té base shnít a nikdy už nevidět 🌞.

maxpax ( 16. února 2023 18:59 )

8,5 pro matku je málo . Měla dostat také 22, hodila by si to, a byl by od té mrchy pokoj. Za chvíli z toho námi dotovaného pokojíčku vyleze,změní si jméno a bud vysmátá jak lečo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání