Obětem domácího násilí pomáhá organizace Nomia, která působí v Královéhradeckém kraji. Nyní zveřejnila skutečný příběh o třech sestrách, které dlouhodobě sledovaly, jak se rodiče hádají a otec bije maminku. Děti chtějí z takových domovů zmizet. V tomto případě se to povedlo nejstarší Lence. Utekla díky plnoletosti a začala bojovat o to, aby z pekla dostala i mladší sestry.

Věčný křik, strach, nejistota, takhle se žít přece nedá,“ měla jasno Lenka. Zachránit sestry se jí podařilo díky sociálním pracovnicím. „Přišly na návštěvu, ptaly se, jak to doma funguje. Už při druhé návštěvě mé sestry vzaly a odvezly je k babičce. Kdyby někdo ještě před měsícem řekl, že sestry z toho pekla někdo vytáhne, nevěřila bych mu,“ říká Lenka, které pomohla i organizace Nomia, věnující se psychologické péči.

Co teď bude dál?

Lenka měla radost, že sestry do péče dostala. „Jenže radost začala kalit pomalu vykukující bezmoc z toho, že nemám peníze, abych všechno zvládla. Větší byt se sehnat dá, ale co dál,“ popsala Lenka. Právě od úřednic dostala kontakt na Nomii.

Sehnaly i nábytek

Dobří lidé existují. A pomoci může i Nomia. V jiném koutě Česka panu Zdeňkovi odrostly vlastní dcery, dostudovaly a přestěhovaly se do jiného města. Zbyl po nich jen zařízený pokojíček. I proto se obrátil na Nomii a ta poradila, že vybavení se může hodit právě třem sestrám.

„Jenomže nebylo to jak odvézt. Nakonec se díky Nomii našel ochotný majitel autodopravy, který nábytek zdarma odvezl, a také studenti z univerzity, kteří vše naložili a sestavili,“ vypráví Lenka. „Sešly jsme se v kuchyni a napsaly dopis mámě,“ uzavírá příběh.

Podle Lenky mohou jak sociální pracovnice, tak i Nomia neskutečně pomoci. „Mají kontakty, poradily mi třeba, jak požádat o výživné na holky a vůbec všechno, co je potřeba podniknout,“ říká Lenka.

Online poradna

Prožíváte náročnou životní situaci a máte strach přijít osobně? Nebo je vám nepříjemné mluvit s odborníkem tváří v tvář? Můžete se nejprve obrátit na online poradnu, kterou využívají zejména děti a mladiství. Na dotazy odpoví odborník do 48 hodin. Více informací najdete na webových stránkách: www.nomiahk.cz

Pomoci můžete i vy

Aby mohla organizace pomáhat, potřebuje na svoji činnost každou korunu. Pomoci můžete i vy! Podívejte se ZDE.

Kontakt: NOMIA, z. ú.

Sídlo: třída Edvarda Beneše 575, 500 12 Hradec Králové

Ulrichovo nám. 762, 500 02 Hradec Králové

Adresa: Denisovo nábřeží 665, 547 01 Náchod

Telefon: 495 262 214

Mobil: +420 606 824 104

ID datové schránky: vu8yvvd

E-mail: poradna@nomiahk.cz

Web: www.nomiahk.cz

Bankovní spojení: 2700920843/2010

Fotogalerie
4 fotografie