Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Spisovatele Rushdieho (75) pobodal útočník přímo na podiu: První fotka a slova o strachu!

Autor: rix, ČTK - 
7. února 2023
10:28

Spisovatel Salman Rushdie byl pobodán loni začátkem srpna v neziskovém vzdělávacím centru Chautauqua Institution na západě amerického státu New York, kde se účastnil jedné z debat. Útočník Hadi Matar ho bodl i do krku! Po rekonvalescenci sdílel spisovatel na sociální síti svou fotografii. O svém současném stavu se otevřel v rozhovoru. 

„Takhle nějak teď vypadám,“ uvedl spisovatel k fotografii, kterou sdílel na svém twitterovém profilu. „Vzhledem k tomu, co se stalo, na tom nejsem tak špatně,“ svěřil se v rozhovoru pro Newyorker. V souvislosti s pokusem o atentát, při němž byl zraněn i moderátor rozhovoru, úřady zatkly 24letého Hadiho Matara a obvinily jej z napadení a pokusu o vraždu.

Video  Salman Rushdie napaden přímo na pódiu: Autora Satanských veršů pobodali v USA  - Reuters
Video se připravuje ...

„Velká zranění jsou v podstatě zahojená. Mám cit v palci a ukazováčku a ve spodní polovině dlaně,“ dodal Rushdie s tím, že podstupuje rehabilitace, avšak psát na počítači je pro něj obtížné, protože v některých konečcích prstů nemá cit.

„Jsem schopen vstát a chodit. Když říkám, že jsem v pořádku, myslím tím, že jsou části mého těla, které vyžadují neustálé kontroly. Byl to kolosální útok,“ poznamenal Rushdie. Doplnil, že na něm napadení zanechalo psychické jizvy a že musel přehodnotit svůj přístup k bezpečnosti. „Víte, že existuje něco jako posttraumatická stresová porucha,“ řekl. „Zjistil jsem, že je velmi, velmi obtížné psát. Sednu si, abych psal, a nic se neděje. Píšu, ale je to směs prázdna a braku, věcí, které napíšu a pak druhý den smažu,“ dodal s tím, že se s tímto problémem stále potýká.

V roce 1989 íránský duchovní vůdce Rúholláh Chomejní vydal pokyn, takzvanou fatvu, k zabití Rushdieho za román Satanské verše. Část muslimů tuto knihu považuje za urážku islámu. Rushdie se kvůli fatvě léta musel mnohokrát stěhovat z jednoho přísně tajného místa střeženého britskou vládou na druhé. Přestože se íránská vláda od tohoto postoje distancovala, fatva je podle konzervativního výkladu stále platná.

Novinář David Remnick se Rushdieho zeptal, zda si myslí, že měl po přestěhování do New Yorku v roce 2000 více dbát na svou bezpečnost, když předtím žil dlouho v ústraní. „Tuto otázku si pokládám a neznám na ni odpověď," odpověděl Rushdie. „Měl jsem přece více než dvacet let života. Takže je to chyba? Také jsem napsal spoustu knih,“ dodal.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání