Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Šokující pozadí slavných vánočních hitů: Pět zajímavostí o známých skladbách

  • Autor: jel - 
    26. 12. 2022
    12:38

    Last Chrismas nebo slavný hit od Mariah Carey jsou skladby, bez nichž si snad vánoční svátky ani neumíme představit. Některé ale vznikly za skutečně zvláštních okolností a nebo autora k jejich napsání inspirovala smrt. Podívejte se na pozadí šesti slavných vánočních hitů.

  • 1.Bing Crosby - White Christmas

    Bing Crosby Bing Crosby | Profimedia

    Píseň populárního amerického zpěváka Binga Crosbyho o bílých Vánocích vyšla v roce 1941 a od té doby si ji každoročně přehrají miliony lidí. 

    Kolem vzniku této písně je však mnoho záhad. Existuje totiž několik verzí toho, co autora Irvinga Berlina inspirovalo k napsání písně.

    Podle jedné verze to byla smrt Berlinova syna na Štědrý den v roce 1928. Podle stanice CBS však autor hit napsal, když se mu stýskalo po rodině. Poslední verze říká, že píseň byla napsána na natáčení filmu Top Hat v roce 1935 a měla být původně určena pro film Astaire-Ginger Rogers.

  • 2.Mariah Carey - All I Want For Christmas Is You

    Mariah Carey Mariah Carey | Profimedia.cz

    Hit zpěvačky Mariah Carey All I want For Christmas Is You o svátcích zaslechnete v každém nákupním centru i v nejedné domácnosti. Píseň ale přitom málem nevyšla.

    V té době totiž nebylo zvykem vydávat na vrcholu kariéry vánoční alba a producent měl obavy, aby to zpěvačce nepokazilo slibnou kariéru. 

    Píseň byla součástí alba Mariah Carey: Merry Christmas, které bylo celé napsané za pouhých 15 minut a navíc v létě, nikoli v zimě. Mariah údajně do studia přinesla vánoční stromky a osvětlení, aby navodila správnou sváteční atmosféru.

  • 3.East 17 - Stay Another Day

    Koncert kapely East 17 Koncert kapely East 17 | Profimedia

    Hit anglického popového boybandu East 17 je považován za krásnou milostnou píseň, v pozadí jejího vzniku je však smutný příběh. 

    Zpěvák kapely Tony Mortimer totiž píseň napsal o sebevraždě bratra. 

    „Je to tak zvláštní, že je to vánoční píseň. Napsal jsem to o sebevraždě svého bratra – takže je to o konci vztahu a strádání,“ vysvětlil Mortimer. O skutečném pozadí vzniku písně věděli dlouho jen zpěvákovi kolegové z kapely, později to ale v rozhovoru přiznal.

    Tony přiznal, že bojoval s tím, že se píseň stala vánoční klasikou, a nelíbilo se mu to.

  • 4.Band Aid - Do They Know It's Christmas?

    Bob Geldof Bob Geldof | AFP

    Charitativní píseň Do They Know It's Christmas propojila velké hvězdy osmdesátých let. Jedním z autorů projektu byl irský zpěvák Bob Geldof. V roce 1984 ho silně znepokojily zprávy o hladomoru v Etiopii a rozhodl se, že je potřeba něco udělat. 

    Celý Band Aid ale pomohla nastartovat hlavně jeho tehdejší manželka Paula Yatesová. Ta měla v té době oblíbenou TV Show The Tube a díky ní se ona i manžel znali dobře s některými tehdejšími hvězdami a mohli je pro projekt oslovit.

  • 5.Wham! - Last Christmas

    Duo Wham!: Andrew Ridgeley a George Michael Duo Wham!: Andrew Ridgeley a George Michael | Profimedia.cz

    Jak vznikla jedna z nejslavnějších vánočních skladeb Last Christmas? To prozradil Andrew Ridgeley z kapely Wham!, která má hit na svědomí.

    „Dávali jsme si něco k jídlu, odpočívali a měli puštěnou televizi, když George (Michael, pozn. red.) téměř nepozorován zmizel asi na hodinu,“ uvedl Ridgeley s tím, že když se zpěvák vrátil, byl naprosto nadšený a tvářil se, jako by objevil zlato.

    Pak dvojice nahrála první verzi obrovského hitu.

  • 6.Galerie:

    Video  Nejlepší vánoční písničky  - Videohub
    Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání