Obsah filmu Wham!

V archivních rozhovorech a záběrech nejlepší kámoši George Michael a Andrew Ridgeley znovu prožívají 70. a 80. léta v kapele Wham!, ve které se proslavili po celém světě.

Obsazení filmu Wham!

  • George Michael
  • Andrew Ridgeley

George Michael

Narodil se 25. června 1963 v Londýně jako Georgios Kyriacos Panayiotou a byl britským zpěvákem, skladatelem a hudební ikonou. Proslavil se jako člen dua Wham! v 80. letech 20. století spolu s Andrewem Ridgeleym hity jako "Wake Me Up Before You Go-Go" a "Careless Whisper".

Po odchodu z Wham! v roce 1986 se George Michael vydal na úspěšnou sólovou dráhu a jeho debutové sólové album "Faith" (1987) se stalo celosvětovou senzací. Byl známý svým silným a oduševnělým hlasem, který mu umožnil vyniknout v různých hudebních žánrech, včetně popu, R&B a balad. Michaelovy skladatelské schopnosti byly vysoce ceněny a sám napsal mnoho svých hitů, včetně "Father Figure" a "Freedom! '90."

Během své kariéry prodal George Michael po celém světě více než 100 milionů desek, čímž se zařadil mezi nejprodávanější hudební umělce všech dob. Získal řadu ocenění, mimo jiné několik cen Grammy, Brit Awards a MTV Video Music Awards. Michael byl obdivován pro své filantropické úsilí, podporoval různé charitativní účely, včetně výzkumu HIV/AIDS, dětských charitativních organizací a organizací na ochranu lidských práv. Jeho osobní život se často dostával na titulní stránky novin a byl známý svou otevřeností ohledně své sexuality a obhajobou práv LGBTQ+.

Předčasná smrt George Michaela 25. prosince 2016 ve věku 53 let znamenala ztrátu talentovaného hudebníka, který zanechal nesmazatelnou stopu v hudebním průmyslu i u svých oddaných fanoušků po celém světě.

Andrew Ridgeley

Narodil se 26. ledna 1963 ve Windleshamu v anglickém hrabství Surrey. Je britský hudebník a bývalý člen popového dua Wham!. Skupinu založil v roce 1981 se svým kamarádem z dětství Georgem Michaelem a společně dosáhli v 80. letech 20. století obrovského úspěchu.

Ridgeley hrál ve skupině Wham! na kytaru a poskytoval doprovodné vokály, podporoval hlavní zpěv George Michaela a podílel se na jejich energických vystoupeních. Wham! vydali několik hitů, které se umístily na předních místech hitparád, včetně "Wake Me Up Before You Go-Go", "Club Tropicana" a "Last Christmas", které duu pomohly získat mezinárodní slávu. Andrew Ridgeley je spoluautorem některých písní skupiny Wham!, včetně jejich debutového singlu "Wham Rap! (Enjoy What You Do)."

S Georgem Michaelem ho pojilo blízké přátelství, které začalo už ve školních letech, a jejich pouto bylo klíčovým prvkem úspěchu skupiny Wham! Po rozpadu skupiny Wham! v roce 1986 se Ridgeley věnoval jiným zájmům a rozhodl se pro klidnější život mimo hudební průmysl. V roce 1990 vydal sólové album "Son of Albert", které se setkalo se smíšenými recenzemi a nebylo komerčně úspěšné.

Ridgeley se z velké části stáhl z očí veřejnosti a věnoval se různým osobním aktivitám, včetně sportu, psaní a užívání si soukromého života. Přestože se Andrew Ridgeley stáhl ze světel reflektorů, jeho podíl na úspěchu skupiny Wham! zůstává důležitou součástí historie pop music.

Wham - podrobné informace o filmu

Jejich doba na výsluní byla bílá, stali se vůbec první západní popovou kapelou, která hrála v Číně. Byla to doba, která vystihovala a ztělesňovala nejen jejich mládí, ale i mládí mnoha milionů fanoušků, kteří je zbožňovali. WHAM! je celovečerní dokumentární film, který zachycuje tuto magickou dobu, od režiséra Chrise Smithe (Tiger King, Sr.) a producentů Johna Battseka (The Deepest Breath) a Simona Halfona (Supersonic).

Díky bezprecedentnímu přístupu k osobnímu archivu George i Andrewa, včetně pozoruhodných a nikdy předtím neviděných záběrů, spolu se vzácnými, upřímnými a dosud neslyšenými rozhovory, WHAM! mapuje jejich neuvěřitelnou cestu od kamarádů ze školy k superhvězdám. Wham! začíná s Ridgeleym a Michaelem, kteří se poprvé setkali ve škole Bushey Meads v roce 1975, když jim bylo 12 a 11 let. Film zachycuje cestu tohoto popového dua na soukromých domácích videozáznamech a dosud neviděných archivních záběrech.

Celý film je zarámován pomocí rozsáhlé série alb s články a fotografiemi, které Ridgeleyho matka v průběhu filmu dokumentuje. Pojednává o tom, jak dali dohromady svou první demokazetu s plnou verzí písně "Wham Rap!" a částí písně "Careless Whisper" nahranou v Ridgeleyho předním pokoji a nakonec v březnu 1982 podepsali nahrávací smlouvu s Innervision Records. Zlomovým okamžikem pro kapelu se po vydání prvního singlu "Wham Rap! (Enjoy What You Do)", který se zastavil v oficiální britské hitparádě, bylo vystoupení v Top of the Pops v listopadu 1982 s písní "Young Guns (Go for It)", která se v hitparádě vyšplhala na třetí místo.

V roce 1984 Wham! hovoří o velkém úspěchu svého prvního singlu číslo 1 "Wake Me Up Before You Go-Go" a o tom, jak Michaela inspiroval vzkaz, který mu Ridgeley nechal na dveřích ložnice s prosbou, aby ho vzbudil, než odejde z domu. Ridgeley omylem napsal "Wake me up before you go" a pak dodal "go go". Film končí novými záběry z alternativního videoklipu k písni "I'm Your Man", přičemž píseň hraje nad titulky.

Wham! založili v Londýně přátelé z dětství George Michael a Andrew Ridgeley. Začínali jako duo The Executive a v roce 1982 se přejmenovali na Wham!. Wham! na sebe upozornili debutovým singlem "Wham Rap! (Enjoy What You Do)" v roce 1982, který se zabýval sociálními a politickými otázkami. Ve Velké Británii se stal hitem a ukázal jejich energický a zábavný popový zvuk.

Dosáhli významného mezinárodního úspěchu se svým druhým albem "Make It Big" (1984). Album obsahovalo hity "Wake Me Up Before You Go-Go" a "Careless Whisper", které se umístily na předních příčkách hitparád, čímž se skupina stala popovou senzací. Byli známí svými chytlavými, optimistickými popovými melodiemi s prvky tance a funku.

Vyznávali mladistvou a živou image, která se vyznačovala odvážnými módními výstřelky, včetně barevného oblečení a ikonických triček s nápisem "Choose Life". Wham! vydali několik singlů, které se umístily na předních příčkách hitparád, například "Club Tropicana", "Freedom", "Last Christmas" a "The Edge of Heaven". Jejich hudba měla u posluchačů ohlas a kombinovala nakažlivé melodie a nezapomenutelné háčky.

Po pěti letech úspěchů se George Michael a Andrew Ridgeley rozhodli v roce 1986 skupinu Wham! rozpustit. George Michael dosáhl obrovského úspěchu jako sólový umělec, zatímco Andrew Ridgeley se věnoval jiným aktivitám mimo hudební průmysl. Wham! se aktivně podíleli na charitativních akcích, zejména na charitativním singlu Band Aid "Do They Know It's Christmas?" v roce 1984, jehož cílem bylo získat finanční prostředky na pomoc hladomoru v Etiopii.

Wham! sehráli významnou roli v prostředí popové hudby 80. let. Byli považováni za skupinu, která měla vliv na formování hnutí "nového popu" a popularizaci éry MTV, přičemž videoklipy se staly důležitou součástí jejich image. Zanechali trvalý vliv na popovou hudbu, jejich chytlavé melodie a energická vystoupení stále rezonují s publikem. Jejich hudba je stále populární a jejich písně jsou často zařazovány na kompilace oslavující 80. léta.

V roce 2017 byla skupina Wham! posmrtně uvedena do Rokenrolové síně slávy jako uznání za svůj přínos hudebnímu průmyslu. Skupina Wham! vnesla na scénu pop music 80. let smysl pro zábavu a nakažlivou energii a zanechala po sobě odkaz jako jedna z nejikoničtějších a nejoblíbenějších hudebních skupin tohoto desetiletí.

V roce 2019, během oběda s Ridgeleym, přišel producent Simon Halfon s nápadem na dokumentární film. V červnu 2022 bylo oznámeno, že se právě připravuje oficiálně podporovaný dokumentární film o skupině Wham!.

Režii filmu převzal Chris Smith s podporou Ridgeleyho. Samotné oznámení a žádost o případné záběry byly zveřejněny na oficiálních sociálních sítích Ridgeleyho a Michaela. Na začátku projektu Smith uvedl, že původně plánoval využít rozhovory na obrazovce, ale během střihu se rozhodl použít archivní zvukový záznam Michaela a nový zvukový komentář od Ridgeleyho.

Během natáčení strávil Smith několik dní ve studiu Ridgeleyho. Jedním z překvapení pro Smitha bylo objevení asi 50 výstřižků, které dohromady sestavila Ridgeleyho matka a dokumentují čtyři roky. Mezi nalezenými archivními záběry, které tým objevil, byla i VHS kazeta s jejich koncertem v Hammersmith Odeon z Club Fantastic Tour z roku 1983, kterou vlastnil baskytarista Wham! Dave West. Tato kazeta byla objevena těsně před dokončením filmu.

Video
Video se připravuje ...

Trailer dokumentu Wham! Netflix

Fotogalerie
11 fotografií