Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Thajsko, Uvalde i Bratislava: Největší masové tragédie, ke kterým došlo v roce 2022!

  • Autor: pma,inf - 
    28. 12. 2022
    05:00

    Letošní rok se do historie zřejmě nezapíše v tom nejlepším světle. Kromě přírodních neštěstí, jako byly rozsáhlé požáry či smrtící povodně a záplavy, na světě bohužel došlo i k dalším tragédiím. Ty měl většinou na svědomí jeden pachatel a jeho vinou zemřelo několik nevinných lidí, často i dětí.

  • 1.Střelba v supermarketu v Buffalu – New York (USA)

    datum: 14. května 2022
    počet mrtvých: 10 

    Byla sobota 14. května a několik desítek zákazníků si nakupovalo zboží v supermarketu řetězce Tops Friendly Market v městě Buffalo ve státě New York, kde bydlí silná černošská komunita. Nikdo netušil, k čemu se schyluje.

    Tehdy osmnáctiletý Payton Gendron tři hodiny cestoval do obchodu v Buffalu. Hledal totiž veřejné místo v oblasti, kde žije větší počet černochů. Když do obchodu dorazil, začal puškou pálit jednu střelu za druhou.

    Ze třinácti osob zasažených výstřely bylo 11 tmavé pleti. Podle policie nechal před útokem na internetu rasistický manifest, a střelbu dokonce živě přenášel na sociálních sítích. Deset lidí střelbu nepřežilo, dalších několik osob bylo zraněno.

    Útočník se již dříve přiznal k federálním obviněním z trestných činů z nenávisti, za které mu v případě odsouzení hrozí až výjimečný trest, tedy trest smrti. Ministerstvo spravedlnosti USA ale neuvedlo, zda ho bude požadovat.

    Údajný střelec v rukou policie. Údajný střelec v rukou policie. | Reuters

  • 2.Masová střelba na Robb Elementary School – Uvalde (USA)

    datum: 24. května 2022
    počet mrtvých: 21 (19 dětí)

    Jednou z nejhorších událostí, která světem v letošním roce otřásla, byla květnová střelba na americké základní škole Robb Elementary School v Uvalde. 24. května pachatel identifikovaný jako osmnáctiletý Salvador Ramos, vnikl do budovy vybaven legálně zakoupenými zbraněmi a začal pálit do vyděšených dětí.

    Celkem o život připravil dvě učitelky, které se vlastními těly snažily uchránit své žáky, a devatenáct dětí. Tragédie otřásla celými Spojenými státy a přeživší se z masakru nevzpamatují možná už nikdy. Budova Robb Elementary School byla srovnána se zemí, aby nepřipomínala neštěstí, ke kterému na jaře došlo.

    Několik týdnů po tragédii se objevily informace, které poukázaly na to, že se incidentu dalo zřejmě zabránit. Policisté se nepokusili zakročit po více než 45 minut od příchodu střelce a čekali místo toho na posily. Příbuzní obětí viní policii z toho, že mohla zachránit životy, kdyby tak dlouho neotálela se zásahem. Vyšetřovací zpráva mimo jiné uvedla, že na místě zásahu bylo 376 policistů z různých útvarů.

    Policie útočníka zlikvidovala až po příjezdu zásahové jednotky pohraniční stráže.

    Několik týdnů po tragédii tamní rada města Uvalde rozhodla o tom, že škola bude srovnána se zemí. Na jejím místě bude vybudována nová budova, která již nebude připomínat tragickou událost.

    Lidé truchlí po střelbě na základní škole v Uvalde v Texasu Lidé truchlí po střelbě na základní škole v Uvalde v Texasu | Reuters

  • 3.Dopravní nehody - Provincie Mardin (Turecko)

    datum: 20. srpna 2022
    počet mrtvých: 34

    Další tragédie, při které vyhaslo více než třicet lidských životů, se stala na konci srpna v Turecku. Ve městě Derik v provincii Mardin došlo k havárii nákladního automobilu, který zřejmě po selhání brzd narazil do dvou dalších vozidel. Zhruba půl hodiny poté se na scénu vřítil jiný kamion, který smetl zasahující záchranáře i přihlížející osoby.

    Celkem si nehody během jediného dne vyžádaly na 34 zmařených životů. Mezi mrtvými byli podle guvernéra provincie Gaziantep Davuta Güla kromě pasažérů z autobusu tři hasiči, tři záchranáři a dva novináři. Na 31 lidí bylo zraněno.

    V Turecku narazil autobus do sanitky, nehoda má nejméně 16 obětí V Turecku narazil autobus do sanitky, nehoda má nejméně 16 obětí | reprofoto/youtube

  • 4.Sebevražedný pumový útok ve škole – Kábul (Afghánistán)

    datum: 30. září 2022
    počet mrtvých: 53 

    Na konci října se v afghánské metropoli Kábul odehrála hrozná událost. Tou dobou už třetí den po sobě demonstrovali lidé v ulicích a žádali právo na vzdělání pro ženy a ukončení pronásledování šíitských Hazárů.

    Jedno ze vzdělávacích center, které se nachází v západní části Kábulu, se 30. září stalo terčem sebevražedného atentátníka. Ten do instituce vtrhl v moment, kdy studenti skládali nanečisto přijímací zkoušky na vysoké školy. Podle svědků útoku v předních řadách třídy, blíže ke dveřím, kterými útočník vešel, seděly hlavně dívky.

    Během neštěstí zahynulo nejméně 53 lidí, v naprosté většině právě žen a dívek, které byly k útočníkovi nejblíže.

    „Náš tým pro lidská práva pokračuje v dokumentování zločinu: ověřuje fakta a získává spolehlivé údaje, abychom mohli čelit popírání a revizionismu,“ uvedla asistenční mise OSN v Afghánistánu.

    Indové protestují proti sebevražednému útoku v Kábulu. (30. 9. 2022) Indové protestují proti sebevražednému útoku v Kábulu. (30. 9. 2022) | Reuters

  • 5.Tragédie na zastávce Zochova – Bratislava (Slovensko)

    datum: 2.října 2022
    počet mrtvých: 5 

    Byla neděle 2. října a několik desítek osob čekalo na zastávce Zochova v Bratislavě na svůj spoj. Na místě byli hlavně studenti, kteří se potřebovali dostat na Univerzitu Komenského, kde byli ubytováni na kolejích.

    V mžiku došlo k neštěstí. Na zastávku vjelo rychle jedoucí auto, které vjelo přímo do hloučku čekajících pasažérů. Pří nehodě zemřelo pět mladých studentů: Natálie (†19), Sasha (†19), Richard (†20), Marek (†20) a Broňa (†21).

    Slovenská policie později potvrdila, že řidičem a viníkem tragédie je bývalý generální sekretář Deaflympijského výboru Slovenska Dušan Dědeček. Ten později nadýchal 1,6 promile alkoholu. Šéf tamní policie navíc po nehodě uvedl, že v okolí zastávky nebyly zřejmé stopy po brzdění.

    „Nevím, jak bych vyjádřil lítost nad tím vším, a i když to rodiče asi nepřijmou, chci je prosit o smíření, o lítost a o odpuštění. Já jsem člověk, který nic takového nechtěl udělat,“ hájil se po činu bývalý funkcionář.

    Policie Dědečka v případu obvinila z obecného ohrožení, za čin mu hrozí až doživotí.

    Video  Záběry z nehody v Bratislavě 
    Video se připravuje ...

  • 6.Útok v jeslích - Provincie Nong Bua Lamphu (Thajsko)

    6. říjen 2022
    počet mrtvých: 38 (24 dětí)

    Když dávali rodiče 6. října své ratolesti do jeslí v provincii Nóng Bua Lampchu na severovýchodě Thajska, neměli ani ponětí, k čemu se schyluje.

    Čtyřiatřicetiletý Pandža Kchamrap zahájil útok kolem 12:30 místního času (08:30 SELČ). „Střelec přišel kolem poledne a nejprve zastřelil několik dospělých, včetně jedné učitelky v osmém měsíci těhotenství," sdělila po tragédii policie. Ozbrojenec se poté násilím dostal do zamčené místnosti, kde spaly další děti, a pozabíjel je. Většině z usmrcených dětí nebylo ani pět let.

    Kchamrap po masakru z místa činu uprchl, autem najížděl do lidí, další zastřelil, až nakonec dorazil domů, kde usmrtil manželku, syna a také sebe.

    Útočník v minulosti působil u policie, ale byl od ní propuštěn poté, co měl pozitivní test na drogy.

    „Motivy (útoku) jsou pravděpodobně nezaměstnanost, nedostatek peněz a rodinné problémy,“ uvedl šéf thajské policie, podle kterého není jasné, zda bývalý policista bral i nadále drogy.

    Střelec v thajských jeslích popravil 24 dětí. Střelec v thajských jeslích popravil 24 dětí. | Profimedia

  • 7.Galerie

     

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání