Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Koho USA vyměnily za basketbalistku? Rusové získali obchodníka se smrtí! Jeho život inspiroval Hollywood

Autor: pma, ČTK, swp - 
9. prosince 2022
05:00

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek na Twitteru oznámil, že basketbalová šampionka Brittney Grinerová byla propuštěna z ruského vězení. Sportovkyně, kterou ruský soud poslal do vězení za pašování konopí, byla vyměněna za pětapadesátiletého ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta.

Ruské úřady propustily z vězení americkou basketbalistku Brittney Grinerovou. V únoru u ní byly objeveny náplně do elektronické cigarety s hašišovým olejem. I když se sportovkyně hájila tvrzením, že je zabalila nedopatřením a že má látku na lékařský předpis kvůli bolesti, ruské soudy tím neobměkčila. Letos v srpnu ji soud poslal na devět let do vězení.

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek skrze Twitter informoval veřejnost, že se Grinerová konečně vrací do USA. „Je v bezpečí. Je v letadle. Je na cestě domů,“ napsal prezident. Spojené státy sportovkyni vyměnily za vězněného ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta.

Měl několik identit 

Podle zpravodajského webu CNN se Rus narodil  v roce 1967 v Dušanbe v Tádžikistánu, avšak kvůli častému falšování dokladů a změně jmen se datum nedá přesně určit. Používal navíc několik jmen a identit.

Viktor se narodil do rodiny účetní a automechanika. Vystudoval jazyky na vojenském institutu a poté sloužil u sovětského letectva jako překladatel. Tehdy se také poprvé dostal služebně do Afriky.

Po rozpadu Sovětského svazu v hodnosti poručíka odešel z armády, levně od ní zakoupil čtyři vojenská dopravní letadla Antonov a začal podnikat v letecké přepravě. Butova letecká společnost Air Cess, která zbankrotovala, vlastnila v dobách svého největšího rozmachu kolem padesátky letounů a kromě nákladů přepravovala i cestující.

Bush mu zmrazil konto

But nejdříve vozil bohaté Rusy na nákupy do Dubaje, poté dovážel mražená kuřata do Afriky a nejvíce mu údajně vynesl obchod s květinami. V Jižní Africe podle médií nakupoval gladioly za dva dolary a poté je prodával v Dubaji za sto dolarů.

Za praní špinavých peněz byl počátkem nového tisíciletí na Rusa vydán mezinárodní zatykač, a But tak musel odejít z Belgie, kde žil. Postupně se obchodník dostal zpět do rodné vlasti a v roce 2004 mu tehdejší americký prezident George Bush nechal zmrazit jeho účty v USA.

Trest 25 let

Když byl v minulosti médii konfrontován s tím, zda prodával zbraně Tálibánu či Al-Káidě, vše popíral. „Je to falešné obvinění a je to lež. V životě jsem neudělal nic, čeho bych se měl bát,“ sdělil v minulosti But.

V březnu 2008 byl zatčen v Bangkoku a byl transportován do USA. Tam byl v roce 2012 odsouzen k 25 letům vězení. V base strávil But nakonec téměř 15 let, než byl vyměněn za americkou basketbalistku vězněnou v Rusku za pašování drog.

But si za svůj život vysloužil mnoho přezdívek. Ta nejznámější je zřejmě obchodník se smrtí. Jeho život totiž inspiroval hollywoodského režiséra a scenáristy Andrewa Niccola k natočení filmu Obchodník se smrtí, kde si hlavní roli zahrál Nicolas Cage.

Video  Josif Vissarionovič Stalin – jeden z největších zločinců 20. století, za jehož vlády zahynuly desítky milionů lidí  - Videohub
Video se připravuje ...

 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání