Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Americká basketbalistka dostala v Rusku trest 9 let za mřížemi. Biden vyzval k okamžitému propuštění

Aktualizováno -
4. srpna 2022
18:06
Autor: ČTK - 
4. srpna 2022
14:49

Ruský soud poslal americkou basketbalistku Brittney Grinerovou za pašování drog na devět let do vězení. Prokuratura požadovala ještě o půl roku delší trest. Případ jednatřicetileté hráčky Jekatěrinburgu řešili i vrcholní představitelé USA a Ruska. Prezident USA Joe Biden vyzval Rusko, aby okamžitě propustilo basketbalistku Grinerovou.

Grinerová, dvojnásobná zlatá olympijská medailistka a hvězda ženské národní basketbalové asociace (WNBA), byla 17. února zadržena na moskevském letišti Šeremetěvo s náplněmi do cigaret obsahujícími hašišový olej v zavazadlech. Konopí je v Rusku nezákonné pro léčebné i rekreační účely.

Pokud soud bude považovat za nutné ji potrestat, měla by dostat co nejmírnější trest, řekla její právnička Maria Blagovolinová. Další její právník Alexander Boikov uvedl, že některé spisy byly vypracovány v rozporu se zákonem.

„Byla to chyba. A doufám, že vaše rozhodnutí pro mne nebude znamenat konec života,“ řekla dnes soudkyni se slzami v očích před vynesením verdiktu. Basketbalistka dnes soudní síň podle Reuters opustila v poutech se slovy: „Miluji svoji rodinu“.

Obhajoba soudu také předložila potvrzení, že Grinerová látku má na lékařský předpis a užívá ji proti bolesti. Před soudem ve prospěch dvojnásobné olympijské vítězky vypovídalo několik svědků z týmu Jekatěrinburgu, s nímž vyhrála čtyřikrát Evropskou ligu.

Grinerová, která se přiznala, neměla v úmyslu přivézt konopí do Ruska, uvedl její tým právníků. Náplně vrhly 31letou texaskou atletku do víru geopolitických událostí, který se spustil, když Vladimir Putin 24. února poslal ruské vojáky na Ukrajinu.

Během nejnapjatějších americko-ruských vztahů od kubánské raketové krize v roce 1962 je americký prezident Joe Biden pod tlakem, aby zasáhl ve prospěch zadržených Američanů – včetně Grinerové.

„Dnešní odsouzení americké občanky Brittney Grinerové je jen dalším připomenutím toho, co svět už ví. Rusko Brittney zadržuje neprávem,“ prohlásil Biden. „Je to nepřijatelné a vyzývám Rusko k jejímu okamžitému propuštění,“ dodal.

Spojené státy uvedly, že Grinerová byla zadržena neprávem a učinily to, co ministr zahraničí Antony Blinken nazval „podstatnou nabídkou“ Moskvě na výměnu ruských zajatců za americké občany držené v Rusku, včetně Grinerové a bývalého mariňáka Paula Whelana.

Zdroj obeznámený se situací uvedl, že Washington je ochoten vyměnit odsouzeného obchodníka se zbraněmi Viktora Buta, jehož život pomohl inspirovat hollywoodský film z roku 2005 „Obchodník se smrtí“ s Nicholasem Cagem v hlavní roli.

Ruští představitelé uvedli, že dohody nebylo dosaženo. Argumentují tím, že Grinerová - basketbalovým fanouškům známá jako „BG“ - porušila zákony země a měla by být podle toho posuzována.

Video  Ukrajina na vlastní kůži. Uprchlíkem nechce být nikdo, říká reportér Boháč a popisuje děs i naději  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

17:35
Dnes

Země Severoatlantické aliance se shodly na poskytnutí dalších systémů protivzdušné obrany Ukrajině. Po dnešní diskusi ministrů obrany ve formátu Rady NATO-Ukrajina to řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg.

„Kromě Patriotů jsou tu další zbraně, které mohou alianční země poskytnout, včetně SAMP-T. A mnoho dalších, kteří nemají k dispozici tyto systémy, slíbilo poskytnout finanční podporu na jejich nákup pro Ukrajinu,“ řekl Stoltenberg novinářům po jednání, které se konalo prostřednictvím videokonference.

16:40
Dnes

OBRAZEM: Dopady ruského útoku na ukrajinské město Dnipro, který měl přinejmenším dvě oběti na životě.

15:58
Dnes

Litva a Polsko specifikovaly, kterak dopadly lidi podezřelé z brutálního útoku na Leonida Volkova, spolupracovníka ruského opozičníka Alexeje Navalného. Polská policie uvedla, že dvojici polských občanů zadržela na základě evropského zatykače a že případem se zabývá prokuratura ve varšavské čtvrti Praga.

Polský premiér Donald Tusk následně na sociální síti X oznámil, že zadržen byl i běloruský občan, který polským vykonavatelům nařídil atentát na Volkova spáchat. „Spojeni jsou s prostředím ultras mezi fotbalovými fanoušky,“ dodal.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa