Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Podcast: První útok na škole v Česku. Učeň osmnáctkrát bodl učitele před důchodem

Video se připravuje ...
Autor: pdc, icp, jel - 
8. prosince 2022
05:00

K prvnímu útoku na škole v České republice došlo 1. března roku 2004. Učitel Bohuslav (†60) měl brzy odejít do důchodu, toho už se ale nikdy nedočkal. Teprve šestnáctiletý učeň ho během vyučovací hodiny napadl loveckým nožem a zasadil mu 18 ran.

Hrozná událost se odehrála na učilišti ve Svitavách. Útok tam všechny překvapil, Bohuslav měl sice pověst přísnějšího kantora, ale mezi žáky byl oblíbený. Půl roku před odchodem do důchodu byl však zavražděn přímo ve třídě.

Osudný den Bohuslav procházel třídou, když si všiml, že jeden z žáků nesedí na svém místě, a tak ho napomenul. Učeň se na něj vrhl a začal do učitele bodat loveckým nožem. Podle jednoho ze svědků nemohli Bohuslavovi nijak pomoci, celá situace je navíc šokovala.

Zaútočil kvůli zdravení

Mladík se k činu přiznal a projevil lítost. Jeho jednání ovšem překvapilo všechny ve škole. Byl sice tichý a příliš nemluvil, ale byl nadprůměrně inteligentní a neměl žádné kázeňské problémy. Motivem k útoku bylo údajně to, že ho učitel opakovaně vyzval, aby pozdravil. Podle státní zástupkyně učeň dlouhodobě trpěl pocitem, že je fyzicky i psychicky šikanován, jak od učitelů, tak od celé společnosti. Policie ale takové jednání nezjistila. 

Protože byl útočník mladistvý, hrozilo mu maximálně 10 let vězení, odsouzen byl nakonec na 9. Odseděl si ze svého trestu 7 let a po propuštění v roce 2012 se vrátil ke své rodině, která ho znovu přijala a u níž žil i před činem.

Více o případu prvního útoku na půdě školy se dozvíte v nejnovější epizodě Insta Crime Podcastu, který si pro vás připravil Blesk.cz ve spolupráci s Insta Crime Blogem.

Video  Insta Crime Podcast: První útok na škole v Česku. Učeň osmnáctkrát bodl učitele před důchodem  - pdc, icp, Jedlička, Chebotareva
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání