Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zeman zatápí Fialovi: Tři prezidentská veta …a další se očekávají

Autor: David Polák, psp - 
7. prosince 2022
05:00

Příští týden to bude rok, co Česko řídí vláda Petra Fialy (58, ODS). Za tu dobu vetoval prezident Miloš Zeman (78) kabinetu tři normy. Jenže to nemusí být konečné číslo. Ve Sněmovně se totiž šušká o tom, že »stopku« dostanou další zákony.

První normou, o které se v souvislosti s vetem mluví, je státní rozpočet na příští rok. Ten Sněmovna schválila posledního listopadu a hlava státu má na vrácení či podepsání normy 15 dní, tedy do 15. prosince. „Věřím, že pan prezident zákon nevetuje. Pokud by ale k vetu došlo, tak jsme rozpočet schválili v rekordně rychlé době. To nám umožňuje v případě vrácení ho přehlasovat ještě před Vánoci,“ řekl Blesku šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný (46).

Hrad mlčí

Zda na Hradě dostane rozpočet se schodkem 295 miliard stopku, zatím není jasné. Blesk se na to zeptal prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka. Ten ale do uzávěrky vydání na SMS neodpověděl. A důvod veta? Podle kuloárů stejný jako při vrácení novely letošního rozpočtu. Zeman tehdy kritizoval nízké příjmy. A to by mohl i nyní, stejně jako daňové výjimky. Ty by prezident chtěl všechny zrušit.

Druhý zákon, o němž jdou zvěsti, že ho Zeman »stopne«, je novela o důchodovém pojištění. 

Vratka ze Senátu

Norma zavádí předčasný důchod pro záchranáře nebo snižuje penze vybraným prominentům někdejšího komunistického režimu. A to poslední by podle poslanců mohl být důvod, proč by prezident normu případně vrátil do Sněmovny. Komplikaci už způsobil Senát. Ti totiž návrh vrátili zpátky, chtějí uzákonit možnost odchodu do předčasného důchodu bez krácení penze nejen pro záchranáře, ale i pro podnikové hasiče. S tím podle Výborného vládní poslanci mít problém nebudou.

Senátní vratka je ale problémem. Pokud by se totiž Zeman rozhodl novelu vetovat, tak by to podle ministra práce Mariana Jurečky (41, KDU-ČSL) ohrozilo výplatu výchovného k důchodu, tedy pětistovky za každé vychované dítě. To má být důchodcům vypláceno od 1. ledna 2023.

Politolog: Opoziční prezident

Podle politologa Lubomíra Kopečka tři veta za posledních pět měsíců značí, že Zeman se chová vůči Fialově vládě opozičně. „Za vlády Andreje Babiše prezident nevyužil svého veta ani jednou. Zatímco nyní už třikrát, a to se vláda snažila s Milošem Zemanem vycházet od začátku korektně,“ řekl Blesku Kopeček.

Podle něj se hlava státu snaží práci kabinetu komplikovat. Zeman totiž vetem schválení zákona pozdrží, ale jelikož má současná vláda ve Sněmovně pohodlnou většinu – potřeba je 101 hlasů a pětikoalice jich má 108 – prezidenta přehlasuje. „Koalice tak má od samého začátku hlasy pro schválení jisté,“ dodal politolog. 

10 zákonů už Zeman vetoval od roku 2013, tedy od doby, co je hlavou státu.

Video  Zeman o rozpočtu ve Sněmovně: Je čas splácet dluhy  - ČTK
Video se připravuje ...

pindal ( 7. prosince 2022 19:54 )

Ubohý člověče,máš ty vůbec prověrku?

pindal ( 7. prosince 2022 19:48 )

Taky si to myslím,že rozhodují špatně,ale momentálně vládnou hlupáci podporovaní někým,kdo na náš národ nemyslí.A nebo jenom ve svůj vlastní prospěch.My se bránit neumíme,tak co teď?

pindal ( 7. prosince 2022 19:27 )

Pokud opravdu chce,náš prezident udělat něco pro náš národ,tak na základě výsledků a nespokojenosti lidí zbaví tuto vládu funkce.A to myslím úplně vážně,já bych to udělal,protože mám lidi rád,jako celek.No je to na něm.Třeba má jiný názor.Já osobně bych o tom rozhodovat nechtěl,ale kdybych musel věděl bych to hned.

nespokojeny ( 7. prosince 2022 16:47 )

f7g7s Ptáš se na vzdělání diskutujícího. Dle Tvých příspěvků je to u Tebe jasné a ptát se nikdo nemusí.

naidka ( 7. prosince 2022 14:42 )

Zeman zatápí fialovi! Tak ať se ještě ohřeje, nový prezident mu nebude zatápět, ten mu bude podkuřovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa