Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš prozradil, co se dělo v Lánech: Zeman odmítal jet do nemocnice, prosil jsem jeho dceru o pomoc

Autor: simao, swp - 
6. prosince 2022
05:00

Kolem prezidenta Miloše Zemana tehdy bylo pořádně rušno – a obavy o jeho zdravotní stav panovaly nemalé. V říjnu 2021 za ním do Lán zamířil Andrej Babiš (ANO), který byl nyní hostem podcastu Insider a ve studiu s autory podcastu Michalem Půrem a Tomášem Jirsou zavzpomínal, co se tehdy v Lánech dělo. Babiš opět odmítl verzi, že by Zemanovi volal záchranku on sám, protože se zděsil prezidentova stavu. Volal však jeho dceři Kateřině.

Volal záchranku do Lán 10. října 2021 prezidentu Zemanovi sám Andrej Babiš? To šéf ANO odmítl již dříve ve studiu Blesku a i nyní po roce zopakoval pro podcast Insider: „Ne, ne, to není pravda. Ne, ne.“

Prezidentský kandidát Babiš se však přece jen o něco blíže rozpovídal o tom, co se v Lánech dělo. „Já jsem za ním přijel, teď nevím, jestli to bylo 11:30, nebo nevím kolik. To už bylo po volbách. Takže jsme spolu mluvili asi půl hodiny, nebyl na tom vůbec dobře a myslím, že ve 12 přišel ředitel ÚVNky a byl plánovaný jeho převoz do nemocnice. A je pravda, že já jsem strašně moc lobboval za to... protože on odmítal jít do té nemocnice,“ uvedl Babiš.

Babiš: Prosil jsem jeho dceru, aby přesvědčila tatínka...

Potvrdil tak dřívější zvěsti o tom, že Zeman zatvrzele odmítal převoz. „Prezident se s ředitelem Zavoralem (ředitel ÚVN – pozn. red.) v sobotu dohodl, že odjede do nemocnice až poté, co se setká s premiérem. Prezident je špatný pacient, záviselo to na něm. Přesvědčovali ho všichni včetně dcery a ženy, aby jel do nemocnice, a on do toho všem házel vidle. Opakovaně odmítl Lány opustit,“ uvedl již dříve pro Deník N zdroj ze Zemanovy blízkosti.

Babiš se však za to, aby byl Zeman do nemocnice převezen, přimlouval také. Všiml si, že Zemanovy potíže jsou vážné. „Když tady byl Viktor Orbán, tak po tom mítinku v Ústí nad Labem jel za ním. A je pravda, že pan prezident zkrátka tehdy... to neproběhlo akurátně a i on byl z toho vyděšenej,“ poznamenal Babiš pro Insider.

„A já jsem na to konto telefonoval i jeho dceři a prosil jsem ji, aby přesvědčila tatínka, že musí jít do nemocnice, nebo je fakt v ohrožení života. Nakonec ho přesvědčili, takže šel do nemocnice,“ líčil nyní Babiš s více než ročním odstupem, co se v Lánech dělo.

O své lánské schůzce se Zemanem přitom mluvil Babiš 11. listopadu 2021 při svém posledním vystoupení v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére – poté, co jeho vláda podala demisi.

„V nedobrém stavu, nedobrém,“ popisoval Babiš tehdy, jak na tom Zeman dle něj byl. „Pan prezident na tom byl velice špatně a teď, jak jsem měl možnost s ním mluvit v telefonu, tak je to úplně jiný člověk – podle hlasu (...) Jeho stav se rapidně zlepšil,“ poznamenal Babiš.

„Pan prezident nechtěl jít do nemocnice, takže jsme ho všichni přemlouvali, nakonec se nechal přemluvit a je to dobře. On skutečně měl velké nechutenství k jídlu atd. Obrovský dík lékařům za to, že ho dostali do podstatně jiného, dobrého zdravotního stavu, než předtím (...) Samozřejmě to je na pacientovi a pan prezident je všeobecně znám, že nerad chodí do nemocnice,“ poznamenal před rokem Babiš.

K setkání Babiše se Zemanem v Ústřední vojenské nemocnici následně došlo 15. listopadu 2021.

Prezident Miloš Zeman (vlevo) a tehdejší premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) v ÚVN Prezident Miloš Zeman (vlevo) a tehdejší premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) v ÚVN | Jiří Ovčáček / Twitter

Babiš: Nebavili jsme se o tom, jestli mě podpoří

Rok se s rokem sešel a na hlavu státu nyní kandiduje šéf ANO, ačkoliv v minulosti odmítal, že by bylo prezidentství pro něj vhodné. Podporuje ho přitom právě dosluhující prezident Zeman?

„My jsme měli mít termín 24. října a já jsem dostal covid, i proto jsme to oznamovali až 31. října. A shodou okolností jsem byl u prezidenta 30. října a prezident mi řekl, že je rád, že jsem se tak rozhodl, ale nebavili jsme se o tom, jestli mě podpoří, a nebo ne,“ tvrdí Babiš.

O podporu Zemana usiloval ostatně i další prezidentský kandidát, šéf odborářů z ČMKOS Josef Středula. Podle prognóz politologů i současných průzkumů však má reálnou šanci na druhé kolo přímé volby právě Babiš společně s dvojicí vyzyvatelů Petr Pavel – Danuše Nerudová.

„Pan prezident samozřejmě má nějaký zdravotní hendikep. Když byl úplně zdravý, dělal ekonomické mise atd. Ale já samozřejmě, pokud bych tam byl, byl bych určitě aktivnější. Logicky,“ dodal 68letý opoziční lídr, který je o 10 let mladší než Zeman.

Video  Kandidáti na prezidenta: Andrej Babiš  - Videohub
Video se připravuje ...

pivson007 ( 6. prosince 2022 21:23 )

ano to je náš president ..2023 srdce na pravém místě I vote for the president BABIŠ .

1pravda1 ( 6. prosince 2022 12:14 )

nevím soudruhu, já nikdy soudruh nebyla ale po vládě fialového hnusu se možná budete modlit taky

plusplus ( 6. prosince 2022 11:25 )

UŽ ZASE LŽE JAKO VŽDYCKY.

UFO1 ( 6. prosince 2022 11:24 )

Aktuální info,chytne za srdíčko

mika ( 6. prosince 2022 11:14 )

byla bych ráda za "lampasáka" jak píšete!!! 100 x lepší než Zeman, při- opilý a skoro nesvéprávný!!!! Ten voják má alespoň v sobě řád a smysl pro spravedlnost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa