Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hádky ve Sněmovně: Poslanci jednali do rána, Zemanovo veto přehlasovali, platby za pojištěnce klesnou

Aktualizováno -
27. srpna 2022
08:00
Autor: ČTK, trm - 
26. srpna 2022
08:22

Státní platby do zdravotnictví za důchodce, děti, studenty nebo nezaměstnané po lednovém zvýšení ve zbytku roku klesnou. Od roku 2024 bude zavedena automatická valorizace zdravotních plateb státu. Změny zavede vládní novela, kterou dnes opětovně schválila Sněmovna hlasy koaličních poslanců. Dolní komora přehlasovala po šestihodinové debatě veto prezidenta Miloše Zemana, který se podobně jako opozice obává záporného dopadu snížení plateb na kvalitu a dostupnost zdravotní péče. Vládní představitelé takové důsledky odmítli. Předloha bude účinná den potom, co vyjde ve sbírce.

Zemanovo veto dolní komora přehlasovala hlasy 104 přítomných poslanců vládního tábora ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů. Potřeba bylo nejméně 101 hlasů. Před samotným rozhodnutím si ještě vyžádal půlhodinovou přestávku klub SPD. Pak ještě dolní komora hlasovala o návrhu předsedy poslanců ODS Marka Bendy na vyhlášení tříminutové pauzy proto, aby koalice zjistila, zda má v sálu dostatečný počet poslanců.

Sněmovní diskusi provázela kritika snížení plateb od poslanců ANO a SPD. „Na zdraví občanů se nešetří ani v dobách dobrých, ani v dobách zlých,“ zdůraznila předsedkyně klubu ANO Alema Schillerová. Podle ní „extrémně nezodpovědná“ předloha může spolu s inflací způsobit chudobu českého zdravotnictví. „Je to proti udržitelnosti českého zdravotnictví,“ prohlásil lídr SPD Tomio Okamura. Kabinet se podle ní zaštiťuje západními zeměmi, ve skutečnosti ale směruje Česko k méně rozvinutým státům. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), který zastupoval omluveného předkladatele, ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS), možnost uvedení zákona a závěrečného slova nevyužil.

„Polechtali jste ego panu ministru financí Zbyňku Stanjurovi,“ vzkázala koalici po hlasování Schillerová. Podle Okamury vzala vládní koalice občanům 14 miliard korun z veřejného zdravotního pojištění. Jde o částku, kterou má stát ušetřit ve svém letošním rozpočtu. Vláda podle lídra SPD bude odpovědna za veškeré průtahy a nedostupnost zdravotní péče.

Stát platí od ledna za každého svého pojištěnce z rozhodnutí bývalého kabinetu 1967 korun měsíčně, o 200 korun víc než loni. Podle novely platby klesnou do konce roku na 1487 korun. Stát by tak měl za celý letošek odvést do veřejného zdravotního pojištění za každého svého pojištěnce v průměru stejný objem peněz jako loni. „Přijatá zákonná úprava ohrožuje zachování kvality a dostupnosti zdravotní péče a vůbec neřeší jejich nezbytné zlepšování,“ napsal prezident ve zdůvodnění svého veta.

Hádky do rána

Jednání Sněmovny se protáhlo do sobotních ranních hodin. Od pátečního rána jednání provázely hádky a obstrukce.

Opozice chtěla přednostně projednat například aféru kolem nového ředitele civilní rozvědky Petra Mlejnka, řešení energetické krize, ceny potravin, obecné zdražování, nelegální migraci, řešení bytové krize nebo některé své předlohy. Poslanci ANO a SPD jednotlivé návrhy mnohdy obšírně zdůvodňovali. Z koalice zazněly obvinění z obstrukce nebo dokonce destrukce schůze. K 63 návrhům na změny programu dolní komora absolvovala 67 hlasování.

Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová po hlasování uvedla, že navrhované opoziční body se týkaly skutečných problémů. Šéf frakce SPD Radim Fiala řekl, že poslanci hnutí hlasovali proti programu schůze, protože v něm není nic, co by obyvatelům pomohlo. Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek v reakci obvinil opozici z toho, že vyblokovala mnoho hodin jednání „politickým divadýlkem“. Šéf lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka pak připomněl někdejší billboard hnutí ANO o „makání a neblábolení“. Opozici vzkázal, že do Sněmovny přišla strašit lidi, že lže a že vyvolává paniku. „Nelžeme. Já se obávám, že vy v určitých věcech lžete,“ oponoval Jurečkovi předseda klubu SPD.

Lavice v jednacím sále zely při projednávání změn programu schůze většinu času prázdnotou. „Tak v sále je nás tolik, že se tady člověk skoro bojí,“ řekl poslanec ANO Patrik Nacher. Na program se pokusil zařadit novelu živnostenského zákona, kterou předložil pražský magistrát a která má řešit krátkodobé ubytování turistů.

Rozšíření Severoatlantické aliance o Finsko a Švédsko bude Sněmovna schvalovat podle podpořeného Jakobova návrhu po projednání sporné novely o snížení zdravotních plateb státu za děti, studenty, důchodce nebo nezaměstnané, kterou vetoval prezident Miloš Zeman. Hnutí ANO prostřednictvím předsedkyně klubu Aleny Schillerové neúspěšně požadovalo, aby se body o NATO Sněmovna zabývala ještě před touto předlohou.

Opoziční představitelé už předem uváděli, že debata ohledně vládní zdravotnické novely bude dlouhá. Už předchozí schvalování předlohy provázely mnohahodinové obstrukce ANO a SPD, jejichž představitelé se podobně jako Zeman obávají možného snížení kvality a dostupnosti péče. Vládní činitelé takové dopady odmítli. Koalice nyní prosadila možnost sněmovního jednání přes noc a také v sobotu.

Snížením úhrad do veřejného zdravotního pojištění chce stát ušetřit v letošním rozpočtu 14 miliard korun. Nová částka je navržena tak, aby stát za celý letošek odvedl do veřejného zdravotního pojištění za každého svého pojištěnce v průměru stejný objem peněz jako loni.

Opoziční představitelé podobně jako prezident tvrdí, že nižší platby mohou ohrozit kvalitu a dostupnost péče. Vládní činitelé takové obavy opakovaně odmítli. Zástupci koalice včetně ministrů zdravotnictví a financí předpokládají, že Sněmovna Zemanův postoj přehlasuje. Potřeba je k tomu nejméně 101 poslaneckých hlasů, koalice jich má v plném složení 108.

 

Video  Epicentrum - Zdeněk Nekula  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

deratizater ( 25. října 2022 12:20 )

Dělají to záměrně ten rozval veřejných financí ti ekonomičtí mamlasové na co sáhnou to rozdrbou .

Redlovci Vpřed ( 28. srpna 2022 19:51 )

Katastrofální výsledky českého premiéra právem budí obavy o smyslu našeho předsednictví EU. Navíc nerozumí anglicky, stejně jako jakýsi Bek. Prý ministr pro evr. záležitosti. Tady už pomůže jen Langšádlová

roxin ( 28. srpna 2022 14:34 )

Slepenec není až tak pevný v kramflecích jak se dělá a fialka říká jen ať opozice vyvolá nedůvěru vládě jedno jim to ale určitě není. Říkal to i Michálek v partii, že oni (když byli v opozici)dlouho zvažovali vyvolání nedůvěry, ale vyvolávali ji 3X s negativním výsledkem. Jenomže není to jen opozice která nesouhlasí s jednáním slepence, proto ji vyvolají už 1.9.

roxin ( 28. srpna 2022 10:48 )

Za % se omlouvám, ale zaráží mě že bys nevěděl co jsem 108 myslela, no když nehledáš pravopisné chyby tak alespoň sleduješ další, nebyl bys to ty abys na nějakou chybu nepřišel, myslím že ostatní budou vědět jakou 108 i s % jsem myslela.

roxin ( 28. srpna 2022 09:13 )

To nemám, ani nevěřím že by opozice 1.9. uspěla už jen z toho důvodu že koalice má 108% a senátory na své straně. Pokud ale uspějí premiéra budou navrhovat jiní až tak bude mohu jen souhlasit nebo nesouhlasit, ale tím se nic nezmění.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa