Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zeman přivítal v Praze Čaputovou. Loni za ním jela prezidentka do nemocnice, letos na Hrad

Aktualizováno -
16. listopadu 2022
18:57
Autor: ČTK - 
16. listopadu 2022
11:32

Prezident Miloš Zeman dnes dopoledne přivítal na Pražském hradě slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou. Na twitteru o tom informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. V Česku má Čaputová program na celý den, večer navštívila v Praze Národní třídu. „Tento rok má pro mě 17. listopad specifický odkaz vzhledem k tomu, čemu čelíme v obou zemích,“ řekla k zítřejšímu svátku.

Odpoledne Čaputová diskutovala se studenty Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Večer pak položila kytici k památníku na pražské Národní třídě, a připomněla si tak výročí sametové revoluce.

„Tento rok má pro mě 17. listopad specifický odkaz vzhledem k tomu, čemu čelíme v obou zemích. To je zvýšená míra frustrace, nespokojenosti až nenávisti,“ řekla Čaputová. „Odkaz 17. listopadu pro mě tento rok je, že slušnost není slabost,“ doplnila i s ohledem na sametovou revoluci, protože slušnost podle ní byla tehdy schopna změnit i režim, ač je možná „tišší a nenápadnější“.

Na Čaputovou na Národní třídě čekalo i v deštivém počasí několik příznivců, kteří při jejím příchodu tleskali. Jeden muž naopak vyjadřoval nesouhlas s přítomností slovenské prezidentky.

Miloš Zeman přivítal na Hradě Zuzanu Čaputovou (16.11.2022) Miloš Zeman přivítal na Hradě Zuzanu Čaputovou (16.11.2022) | Twitter - J. Ovčáček

Čaputová navštívila Česko ve stejný termín i loni. Tehdy hospitalizovaného Zemana navštívila v Ústřední vojenské nemocnici a hovořila s ním o pandemické i vnitropolitické situaci v obou zemích. Večer také uctila památku výročí revoluce z roku 1989 na Národní třídě.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na návštěvě u prezidenta Miloše Zemana v ÚVN. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na návštěvě u prezidenta Miloše Zemana v ÚVN. | reprofoto Twitter Jiřího Ovčáčka

Do České republiky vedla také úplně první zahraniční návštěva Čaputové v prezidentském úřadu v červnu 2019. Od té doby byla v ČR ještě šestkrát.

Naposledy letos na konci května jednala na Hradě se Zemanem a v pražské Resslově ulici uctila památku československých parašutistů Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše, kteří před 80 lety uskutečnili atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Video  Sedm faktů, které jste dost možná nevěděli o Zuzaně Čaputové  - Videohub
Video se připravuje ...

vlasok ( 16. listopadu 2022 19:18 )

Boji sa protestov, tak zdúchla.

vlasok ( 16. listopadu 2022 19:16 )

Teraz behá po vašich univerzitách, ako Kiska,padajú jej rapídne prefencie, tak začala behať po školách, je tam plno slovenských študentov, tak treba ich trochu "spracovať".

vlasok ( 16. listopadu 2022 19:15 )

Teraz behá po vašich univerzitách, ako Kiska,padajú jej rapídne prefencie, tak začala behať po školách, je tam plno slovenských študentov, tak treba ich trochu "spracovať".

vlasok ( 16. listopadu 2022 19:13 )

Tak dúfam, že sa teraz ospravedlní za to, že povedala , že raketa prišla z Ruska,. bola by tuším hneď vyhlásila Rusku vojnu.

rubina ( 16. listopadu 2022 17:57 )

kurna1- nemáte přehled. V Sr je její oblíbenost na 35%. A za normální jí nikdo nepovažuje, takže Zeman je oprotí ní hvězda.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa