Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babišovi vyhovoval ruský plyn, řekl Vondra. Laciné, míní Vondráček a posteskl si nad skleničkami

Aktualizováno -
18. září 2022
13:47
Autor: Mii - 
18. září 2022
11:49

Podle europoslance Alexandra Vondry (ODS) je špatně vládě vyčítat, že na energetickou krizi reaguje pomalu, současnou situaci nazval bezprecedentní. Jedním z důvodů, proč Česko ohrožuje nedostatek plynu, je podle něj podnikání expremiéra Andreje Babiše (ANO) – čistě ruský plyn mu vyhovoval, tvrdí. Místopředseda ANO Radek Vondráček má útoky na svého šéfa za laciné a připomněl, že Babišova vláda musela předně řešit pandemii covidu. Politici se střetli v pořadu Patrie na CNN Prima News.

„Jsem přesvědčen, že česká společnost touto soutěskou projede, aniž by upadla do chudoby,“ komentoval energetickou krizi Vondra. „Je špatně to vládě vyčítat, je to bezprecedentní situace, všichni se to učíme za pochodu,“ řekl k údajně pomalé pomoci. Vláda podle něj nejdříve musela řešit, abychom vůbec plyn měli a až potom mohla přistoupit k dalším krokům.

Vondráček uvedl, že kabinet se na energiích měl domluvit s dodavateli. „Cesta domluvy je tady od února,“ uvedl v pořadu Partie s tím, že současná vláda podle něj promrhal cenný čas. „Nám uteklo půl roku, za tu dobu se energie (levnější, jarní, pozn. red.) prodala, pak se nakoupily (dodavatelé, pozn. red.) drahé energie a my to teď budeme doplácet,“ řekl Vondráček. Vondra připomněl, že to není tak jednoduché, protože máme jednotný evropský trh.

Místopředseda ANO také podotkl, že problémem je chybějící podpora pro velké podniky. „Já mám včely a nebudu mít skleničky na med,“ řekl s odkazem na fakt, že skláři chtějí omezovat výrobu, protože neufinancují provoz. Vondra sdělil, že podpora pro podniky také ještě neběží v několika částech Evropy.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi doplnil, že zastropovat ceny energií i pro velké podniky nebylo možné kvůli dopadu na státní rozpočet. Vláda tuto možnost zvažovala, ale musela od ní upustit.

Za hlavní viníky krize považuje Vondra především ruského prezidenta Vladimira Putina a německou energetickou politiku. Nepomohl ale podle něj ani Babiš, jelikož holding Agrofert má energeticky náročnou výrobu, navíc nebylo silnou stránkou expremiéra vyjednávání s Poláky. „Takže mu vyhovoval čistě ruský plyn, proto neprodloužil norský plyn,“ konstatoval Vondra.

Proti tomu se ohradil Vondráček. „Nemyslím si, že si pan kolega vybral dobré příklady,“ reagoval místopředseda hnutí ANO. „My jsme také řešili covid (…) to během covidu budeme řešit norský plyn?“ upozornil Vondráček a řekl, že podobné útoky na Babiše považuje za laciné.

Video  Hrozí nám „energetická apokalypsa“ a přišlo zastropování cen včas? Lídři z Brna řešili v debatě Blesku energokrizi.  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

pindal ( 21. září 2022 21:47 )

Ty Jaryne,Ty jsi dost rychle připravený na odpovědi na tvoje diskuzní příspěvky,což se mi u normál­ního,­nepři­prave­ného diskutujícího člověka zdá dost divný.Že Ty jsi za to placený?Ne,že by na tom bylo něco špatného,ale zajímá mě jestli mám dobrý odhad.

Jaryn19 ( 20. září 2022 10:54 )

Citace : "Podobný obraz ukazuje srovnání západní části Československa a Rakouska. I tady začalo socialistické zdravotnictví výrazněji zaostávat v sedmdesátých letech. Češi přitom měli lepší počáteční podmínky. "
Od okupace Sověty to s námi šlo ve všem z kopce, kolem roku 1968 jsme byli na tom hodně podobně jako Rakousko, v roce 1989 jsme na tom byli proti Rakousku mizerně

hejhej ( 20. září 2022 08:56 )

e.lesanova:
Vondra by se už neměl k ničemu vyjadřovat, je to ubožák.

pindal ( 19. září 2022 21:46 )

Léky na ředění krve.Jestli jsou lepší,to se ještě neví,každopádně jsou podstatně dražší a kdo by nevychválil svoje zboží?Co je ale drahé,to je vždy podezřelé.já tvrdím,že všechno důležité co člověk potřebuje ke svému životu je v podstatě všude,ale hlavně zadarmo.I lékaři jsou v kapitalismu většinou orietovaní na zisk a o výrobcích léku ani nemluvím.

pindal ( 19. září 2022 21:19 )

Mezi námi Vondru nemusím a ani se od něho nic učit nechci.Vondráčka ano,to čemu Ty říkáš slizoun,já říkám kultivovaný,ale každému slizounoj to neříkám.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa