Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zastropování cen energií a úsporný tarif: Kdo má už teď nárok na pomoc?

  • Autor: David Polák,Tomáš Belica - 
    17. 9. 2022
    05:00

    Lidem s extrémně drahými energiemi má pomoci cenový strop a také úsporný tarif. Obojí už posvětil kabinet Petra Fialy (58, ODS). Jenže nebyly jasné detaily, jak přesně to bude fungovat... Blesk vám přináší několik odpovědí na to nejzásadnější.

  • 1.Výše cenového stropu

    Oznámený cenový strop je u elektřiny 6 tisíc Kč včetně DPH, bez daně to vychází na 4958,68 Kč. Je, nebo není to ta hraniční částka?

    Fialův kabinet v pondělí rozhodl, že silová elektřina se bude prodávat za 6 Kč za kWh (6000 Kč/ MWh) a plynu za 3 Kč za kWh (3000 Kč/MWh). Obojí je včetně DPH. Jenže strop bude nakonec o něco vyšší, jak Blesku potvrdil Úřad vlády. „Hranice pro zastropování je 5 Kč za kWh bez DPH, což je 6,05 Kč včetně DPH,“ napsal Blesku mluvčí vlády Václav Smolka. U plynu to pak má být 2,50 koruny bez DPH a s daní to pak vychází na 3,025 Kč.

    Video  Jak rostla cena elektřiny?  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 2.Údaje ve fakturách

    Co hledat v ceníku či vyúčtování?

    Tou hlavní zprávou pro nás všechny je tedy to, že hranice zastropování, kterou máme hledat na svých fakturách, je 5000 Kč bez DPH (takto bez daně to uvádějí dodavatelé v cenících i vyúčtováních) za MWh u elektřiny a 2500 Kč bez DPH za MWh u plynu.

  • 3.Kdo všechno

    Koho se cenový strop týká?

    Pro domácnosti, které mají smlouvu na dodávky elektřiny a plynu s cenou pod úrovní uvedeného cenového stropu, se nic nemění. Pokud má ale domácnost smlouvu, respektive aktuální ceník dodávek nad touto hranicí, tak dodavatelé mají povinnost jim ceny snížit na vládou oznámený strop. Do které kategorie odběratel patří, zjistí pohledem na smlouvu, vyúčtování nebo na platný ceník jeho dodavatele.

    Video  Vláda nabízí řešení energetické krize pro firmy a průmysl  - ČTK
    Video se připravuje ...

  • 4.Začátek v listopadu

    Kdy dodavatelé odběratelům sníží cenu?

    Dodavatelé budou mít povinnost vystavit zákazníkovi nový rozpis záloh, do kterého automaticky promítnou nové ceny, a to do 30 dnů od platnosti nařízení vlády. Toto nařízení bude kabinet schvalovat začátkem října, a proto se lidem opatření projeví až během listopadu. Kdy přesně v listopadu? To záleží na legislativním procesu a na tom, kdy bude zákon vyhlášen ve Sbírce zákonů. Až potom totiž může zasednout vláda a vydat zastropovací nařízení.

  • 5.Vše automaticky

    Musíte si říct o nové zálohy?

    Ne, rozpis s novou cenou obdrží odběratelé automaticky, nemusí o něj nijak žádat. Pokud už některé domácnosti dostaly během září rozpis v rámci svých závazků, dostanou nový.

    Video  Hrozí nám "energetická apokalypsa" a přišlo zastropování cen včas? Lídři z Brna řešili v debatě Blesku energokrizi  - Blesk TV a Mall TV
    Video se připravuje ...

  • 6.Do konce roku 2023

    Jak dlouho bude vládní strop platit a bude se k tomu vyplácet také úsporný tarif?

    Cenový strop je stanoven do konce roku 2023. V zálohách se projeví hned po jejich aktualizaci od dodavatele. Ti jsou také povinni lidem do záloh promítnout tzv. úsporný tarif pro rok 2022. Jedná se v průměru o částku 4 tisíce korun. Tato suma měla být už zahrnuta od října. Vláda ale rozhodla, že dodavatelé jsou povinni vše zahrnout do jednoho vyúčtování, aby lidem nechodila dvě či tři vyúčtování po sobě. V jednom »lejstru« během listopadu tak lidé naleznou v plné výši pro rok 2022 jak úsporný tarif, tak i cenový strop, pokud se jich týká.

frantacizek ( 23. září 2022 20:29 )

trojku v krvi přesně podle sovětské vojenské doktríny..

frantacizek ( 23. září 2022 19:43 )

tohle vypadá na nábor pro boj zblízka:

Drunk mobilized "defenders of the motherland" started a fight among themselves.

It seems that not everyone will reach the front, only winner of these fight. pic.tw­itter­.com/B­zyWLrQ­nlF

frantacizek ( 23. září 2022 19:40 )

takový ten klasický sovětský nábor do zbraně... kdo nemá trojku v krvi, nemá nárok na kalašnikov..
The patriarch Kirill blessed. pic.tw­itter­.com/2­14uKu­YRFn

frantacizek ( 23. září 2022 10:19 )

Uzbekistán přestal přijímat ruský platební systém „Mir“, uvádí Nexta s odkazem na místní telegramové kanály a zpracovatelské centrum UZCARD. Dříve byly tyto karty odmítnuty v Turecku, Kazachstánu, Vietnamu a Arménii z obavy, že by se na ně vztahovaly sankce, píše Nexta.


což bude mít za následek zase menší příjem z transakcí pro sovětský finanční sektor. oni nám ten plyn budou za chvíli nutit, jen aby mohli válčit, pač odnikud jinud už ty peníze do systému neproudí. Teď jim ještě zakážou prodej cenných kovů a naruší kybernetickou bezpečnost Sovětského svazu a už jsou v úplném rozkladu soudruzi jako společnost..

turista.z. ( 17. září 2022 20:48 )

Zkouśka... cia .

Zobrazit celou diskusi