Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šéf europarlamentu Sassoli (†65) se před smrtí nakazil zákeřnou bakterií: Stalo se to přímo v EP?

  • Autor: ČTK,ula - 
    13. 1. 2022
    05:00

    Evropští politici truchlí pro předsedu Evropského parlamentu (EP) Davida Sassoliho, který v úterý zemřel na onkologické klinice. Jeho mluvčí Roberto Cuillo uvedl, že hospitalizaci si vynutila „závažná komplikace způsobená špatným fungováním imunitního systému“. Politik se potýkal se špatným zdravotním stavem už několik měsíců, loni na podzim byl hospitalizován se zápalem plic. Poslanec EP Alexandr Vondra (ODS) na svém twitteru naznačil, co zřejmě stálo za Sassoliho selháním organismu. Politik se nakazil legionelózou.

  • 1.Vondra: Sassoli se nakazil legionellou

    Sassoli se potýkal se špatným zdravotním stavem už několik měsíců, přesto zůstal v práci, kde se vyznačoval energičností a lehkým úsměvem, poznamenala agentura AP. Pětašedesátiletý Sassoli už byl v nemocnici loni v září ve Štrasburku. Tehdy trpěl zápalem plic.

    Za jeho zdravotními komplikacemi nebyl covid-19, který zápal plic způsobuje. Jak uvedl český politik Evropského parlamentu Alexandr Vondra (ODS), Sassoli se nakazil legionelózou.

    „R.I.P. Politicky jsme stáli jinde, ale byl to socialista tradičního střihu, sympaťák. Je mi to líto. Jeho zdravotní potíže začaly na podzim, nakazil se legionellou. Právě kvůli této bakterii nefunguje v budově EP ve Štrasburku už léta teplá voda,“ napsal na svém twitteru Vondra.

  • 2.Legionářská nemoc

    Zda se Sassoli nakazil přímo v budově Evropského parlamentu, není z vyjádření jasné. Jisté je, že tato bakterie způsobuje právě těžší formu zápalu plic. Občas se nemoci, která může skončit i smrtí, říká legionářská nemoc.

    Poprvé se nemoc objevila v roce 1976 ve Filadelfii v USA. Během sjezdu legionářů se objevila rozsáhlá epidemie akutního respiračního onemocnění, někteří nemoci i podlehli. Legionáři byli všichni ubytováni v jednom hotelu a infikovali se pomocí hotelové klimatizace. Právě od té doby se legionelle přezdívá „legionářská nemoc“.

    Legionella Legionella | Profimedia

  • 3.Co je legionelóza?

    „Jedná se o těžší formu zápalu plic vyvolanou bakterií Legionella. Legionelly jsou zodpovědné asi za 13 % existujících zápalů plic, ale vedle toho způsobují také méně vážné onemocnění, tzv. pontiackou horečku, které nepostihuje plíce, ale jen horní cesty dýchací. Vede ke spontánnímu uzdravení,“ vysvětluje Státní zdravotní ústav (SZÚ).

    Bakterie je vázána na vodní zdroje. Může se vyskytnout ve vodovodním potrubí, nádrži s vodou nebo i v klimatizaci, zejména pokud se na jejich povrchu tvoří usazenina - vrstva biofilmu. Na rozdíl od jiných běžných vodních mikroorganismů se dokáže množit až do teploty 45 °C a prokazatelně přežívá i teplotu 60 °C, což vysvětluje, proč zřejmě v budově EP neteče teplá voda.

    Legionella Legionella | Profimedia

  • 4.Horečka, třesavka a bolest hlavy

    Onemocnění obvykle začíná horečkou, třesavkou, bolestí hlavy a svalů. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. Asi 30 % infikovaných osob má průjem, cca 50 % osob vykazuje zmatenost či blouznění. Inkubační doba, tj. doba mezi nakažením a projevením prvních příznaků, činí 2-10 dní.

    Nejhorší komplikací, kterou může bakterie způsobit, je zápal plic, jenž může skončit úmrtím.

  • 5.Smrtelné nebezpečí pro rizikové osoby

    U části nakažených mohou legionelly vyvolat mírnější projevy podobné chřipce. Nejrizikovější částí populace jsou muži, kuřáci s chronickou nemocí dýchacích cest. Zatímco u mladého zdravého člověka nemusí bakterie Legionella způsobit žádné problémy, pro rizikové osoby představuje tato nemoc smrtelné nebezpečí.

    Legionella Legionella | Profimedia

  • 6.Přenos aerosolem

    Nejčastěji se lze nakazit dýcháním vzduchu, jenž obsahuje legionelly v drobných kapičkách vody, tzv. aerosolu. Ten se tvoří všude tam, kde teče nebo se míchá voda, případně je generován mechanickými zařízeními.

    Největší riziko tedy představuje vdechnutí bakterií. „Pokud vypijeme kontaminovanou vodu, nic zásadního se nemusí stát, horší je, když například voda z kohoutku narazí proudem do umyvadla a vodní částice s bakteriemi se dostanou do vzduchu jako aerosol, který vdechneme,“ uvedl epidemiolog Rastislav Maďar.

    Legionelle se občas přezdívá legionářská nemoc. Legionelle se občas přezdívá legionářská nemoc. | Profimedia

  • 7.Nákaza z hotelu i vířivky

    Nakazit se legionellou můžete všude, kde je riziko tvorby aerosolu, tj. především sprchy, bazénky se vzduchovými a vodními tryskami, fontány, zvlhčovače a pračky vzduchu, inhalátory a podobná zařízení, klimatizace (se zvlhčovači), a chladící věže, v menší míře též kohoutky umyvadel a dřezů (zvláště s perlátory), vany s tekoucí vodou, při splachování vody na toaletách a podobně.

    Bakterie Legionelly Bakterie Legionelly | Profimedia

  • 8.Jak nákaze předejít?

    Starší, chronicky nemocný člověk nebo osoba s oslabenou imunitou by si měli zjistit, jestli hotel, do kterého plánují odjet, má certifikát o opatřeních proti legionářské nákaze. Ty zahrnují technické revize rozvodů vody, její přechlórování nebo přehřátí na 70 °C. „U lázní, domovů pro seniory a nemocnic by pravidelná kontrola a údržba měly být v dnešní době samozřejmostí. Velkou pozornost věnují této problematice i velké výletní lodě, které vlastně představují plovoucí hotel,“ řekl Blesk Zprávám Maďar.

    Předseda Evropského parlamentu, italský politik a novinář David Sassoli zemřel. Předseda Evropského parlamentu, italský politik a novinář David Sassoli zemřel. | Reuters

  • 9.Legionella jako problém pandemie

    Problémy s legionellou se vážou i na pandemii koronaviru. Mnoho hotelů a dalších ubytovacích objektů muselo být uzavřeno. Při postupném uvolňování opatření a obnovování provozů varoval například Státní zdravotní ústav (SZÚ) před nebezpečím vzniku legionell.

    „V době odstávky či omezení jejich provozu docházelo v rozvodech teplé vody ke stagnaci a chladnutí teplé vody, což vytvářelo vhodné podmínky pro rozvoj legionell. Aby se předešlo zbytečným nákazám, je vhodné, aby před uvedením do provozu byl systém teplé vody (případně i studené pitné vody, pokud tam voda stagnovala a ohřívala se) řádně sanován,“ uvedl Státní zdravotní ústav v návaznosti na návod Evropské pracovní skupiny pro legionelly ESGLI, jak legionelle předcházet.

    Předseda Evropského parlamentu, italský politik a novinář David Sassoli zemřel. Předseda Evropského parlamentu, italský politik a novinář David Sassoli zemřel. | Reuters

krapotkin ( 13. ledna 2022 14:36 )

Žádnej blb, ale moudrý člověk, který předvídal, jak tahle sebranka darmožroutů bude ničit Evropu.

zada ( 13. ledna 2022 12:57 )

a vakcinovat evropu, nebudem?! taky dobrý džob pro Gatese a Maďara

zada ( 13. ledna 2022 12:56 )

to ví jen"bůh" Koudelka)))

Stano1963 ( 13. ledna 2022 11:34 )

v nemocnicích se nakazí spousta pacientů bakteriemi, častý problém je vzduchotechnika a voda. Problém to bývá i v zaměstnání, například po dovolených, kdy se voda dva týdny nepohnula v trubkách

maxpax ( 13. ledna 2022 10:43 )

To je dobrý .Každý měsíc kočují stovky poslanců a tisíce úředníků z Bruselu a Lucemburku do Štrasburkem a zpět, což ročně stojí asi 200 milionů eur. A neteče tam ani teplá voda, navíc je barák zamořený legionelou .To je panečku hospodaření .

Zobrazit celou diskusi