Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Fialova vláda rozhodla o pomoci s drahými energiemi firmám: 30 miliard pro velkoodběratele!

Aktualizováno -
14. září 2022
22:44
Autor: ČTK, for, simao - 
14. září 2022
07:44

Návrh řešení vysokých cen energií pro průmysl byl jedním z hlavních bodů dnešního zasedání vlády Petra Fialy (ODS). Velkoodběralé elektřiny a plynu budou moci podle Fialy od 1. listopadu čerpat podporu kvůli vysokým cenám energií. Na program je připraveno 30 miliard Kč.

Jak chce vláda pomoci firmám?

  • Velké firmy budou moci od 1. listopadu čerpat podporu v celkové výši 30 miliard korun v rámci dočasného krizového rámce
  • Vláda plánuje dalších 30 miliard korun, které budou vycházet z návhu evropského nařízení o krizových opatřeních pro snížení vysokých cen energií na základě rozhodnutí Evropské komise
  • Malé a střední energeticky náročné firmy, které nejsou na nízkém napětí a kterých se tak nedotkne zastropování oznámené v pondělí, budou moci čerpat pomoc až ve výši 80 procent spotřeby za posledních 5 let.
  • Maximální částka podpory bude dvojí. U energeticky náročných firem se bude jednat o 200 milionů, u ostatních to bude do 45 milionů. 
  • Vláda schválila prodloužení snížení spotřební daně z nafty o 1,50 Kč na litr do konce příštího roku.
  • Vláda rozhodla o zvýšení příspěvků od státu na zaměstnávání pracovníků s handicapem, od října se zvýší o 600 korun na 14 200 Kč. 
  • Více než 225 milionů korun uvolnila dnes vláda hasičům, policistům a dalším subjektům na odměny a další náklady spojené s nedávným zásahem proti rozsáhlému požáru v Národním parku České Švýcarsko. 

Vláda po pondělní mimořádné schůzi oznámila, že pro domácnosti, živnostníky, samosprávy či veřejné instituce stanoví maximální ceny silové elektřiny na šest korun včetně DPH za kilowatthodinu (kWh) a plyn bude stát maximálně tři koruny za kWh. Na řešení pro průmysl se kabinet shodl dnes.

„Shodli jsme se na tom, že pomoc podnikům poskytneme jednak na základě dočasného krizového rámce na pomoc podnikům postižených ruskou agresí na Ukrajině. Rámec schválila komise proto, aby je bylo možné poskytnout podnikům zasažených vysokými cenami energií. Dosud poskytnutou pomoc využilo v různých formách 6 zemí, často v omezené podobě. Na pomoc českým podnikům bude potřeba asi 30 miliard korun, pomoc se u plynu bude týkat firem s ročním odběrem nad 630 megawatthodinu,“ uvedl Síkela.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) chtěl pomoc pro odvětví, která mají zvýšenou energetickou náročnost, jako je například zpracovatelský nebo těžební průmysl. Podpora se má podle Síkely týkat firem, které jsou připojené na vedení vysokého a velmi vysokého napětí.

Podle ministra Síkely bude maximální částka dvojí. „U energeticky náročných podniků to bude do 200 milionů, u ostatních maximálně 45 milionů. O tuto podporu budou moci žádat firmy, které podnikají v zemědělství, lesnictví, ale také v těžebním nebo zpracovatelském průmyslu,“ upřesnil.

Vláda také schválila snížení spotřební daně z nafty do konce příštího roku. „Tento návrh zákona odešleme za chvíli do Poslanecké sněmovny, chtěli bychom ho projednat v pátek v Poslanecké sněmovně, v úterý v Senátu tak, aby kontinuálně i po 30. září byla spotřební daň na naftu na evropsky nejnižší povolené úrovni,“ řekl dnes po jednání vlády ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Podle Fialy je nutné si uvědomit, že ministr Síkela svolal Radu a že se začalo jednat s komisí okamžitě poté, co ceny vylétly k astronomické částce a že se vše vyvíjí směrem, který si přejeme. Uvedl také, že dnešním jednáním se dokončuje balíček opatření ke snížení cen energií - ačkoliv se bude nadále jednat mimo jiné o to, aby byl krizový rámec i příští rok.

„Balíček obsahuje řešení pro občany, malé firmy a živnostníky. Za druhé jsme zajistili dostatek energií pro poskytovatele veřejných služeb, škol atd. Zatřetí jsme schválili podporu pro velké firmy až do výše 30 miliard korun,“ vypočítal Fiala. „Toto je pomoc, kterou česká vláda schválila a která řeší ceny energií pro občany, tak pro ty, co potřebují veřejnou službu a dnes pro firmy a průmysl,“ uzavřel.

Na tiskové konferenci se upřesnilo i to, jak je to se zastropováním cen, kdy bude Česko počítat s maximální částkou 6 Kč na kWh. Objevila se totiž nepřesná informace o tom, že Evropská komise by zastropovala cenu na 180 euro, což by mělo být nižší, než u nás. 

„180 euro je práh, nad který mohou národní státy brát cenu výrobcům elektrické energie. Když je to práh nebo limit, tak přece když něco zastropujeme, tak to neznamená, že co je levnější, tak to zvedneme na těch 200. Je to zmatení pojmů,“ uvedl Stanjura. Upřesnil, že se prostě jedná o práh, kdy se může danit a není to pro všechny zdroje. 

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) uvedl, že je to míchání jablek s hruškami - což již dříve na twitteru uvedl i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

K rozpočtu se vláda ještě vrátí

Kabinet dnes začal rovněž projednávat podobu rozpočtu, debatu však dle plánu přerušil a schvalovat ho bude až na příštím zasedání. Schodek rozpočtu by příští rok mohl dosáhnout 270 miliard korun.

Návrh ministerstva financí počítá s příjmy 1,749 bilionu korun a výdaji 2,019 bilionu korun. Proti vládou schválené novele rozpočtu na tento rok je deficit nižší o 60 miliard korun. Sněmovna novelu letošního rozpočtu se schodkem 330 miliard korun podpořila v úvodním kole projednávání před týdnem.

Video  Síkela pro Blesk: Nízké ceny energií jsou navždy pryč! Nezaspali jsme a máme plán  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

22855 ( 17. září 2022 20:25 )

chachacha ted jste mi rozesmál , odkud jse vylezl ?

22855 ( 17. září 2022 20:23 )

je zajímaví , že skoro nikde se nepsalo na internetu ani v TV , že byla demonstrace dneska 17.9.2022 na václaváku proti drahotě http­s://nas­regi­on.cz­/dal­si-demonstrace-v-praze-komuniste-protestovali-proti-vlade-295172/ asi dnešní režim to nepovolil šířit cenzůra tisku .

Jirik-ta ( 15. září 2022 18:23 )

ty pravé, tohle nemá šťávu

Jaryn19 ( 15. září 2022 14:41 )

opozice vykřikovala, že na podzim bude benzín za 100 Kč a já dnes viděl benzín pod 40 Kč , nesmíte věřit křiklounům

Jaryn19 ( 15. září 2022 14:40 )

sehnala třetinu roční spotřeby plynu z terminálu LNG, to by minulá vláda nesehnala ani do konce energetické krize

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa